Pochwalcie się swoimi zabawkami na lód
utworzono: 2013/11/20 17:31
Ze względu na to, że bardzo lubię łowić na lodzie zakładam ten wątek i zachęcam was do wstawiania zdjęć swojego sprzętu, który będziecie używać w sezonie zimowym na lodzie :).
[2013-11-20 17:31]
Ja przez cały sezon będę łowił na żuczki podlodowe własnej produkcji. Nie tylko duży okoń bierze na nie dobrze, ale i grube płocie, oraz leszcze stanowią częsty przyłów. Co ciekawe w dniach słabego żerowania, gdy na mormyszkę z ochotka nie reagują, to na żuki i tak biorą dobrze ;)
PS: Więcej zdjęć wyrabianych przynęt mam na profilu.
Pozdrawiam
W jaki sposób można takie żuczki nabyć?
[2013-11-20 18:50]
Ja przez cały sezon będę łowił na wykonane własnoręcznie żuczki podlodowe. Nie tylko gruby okoń na nie dobrze bierze, ale i spore płocie, oraz leszcze. Nawet w dni słabego żerowania, gdy na mormyszki nie łowią, to żukom ryby nie odpuszczą.
PS:Na profilu mam więcej fotek z przynętami które wykonuję.
Pozdrawiam
[2013-11-20 18:51]
Dobry wątek myśle, że można go podciągnąć pod sezon 2013/2014.Już nie umiem się doczekać pierwszego wywiertanego przerębla i spuszczenia mormyszki :))))
[2013-11-20 18:58]
Dobry wątek myśle, że można go podciągnąć pod sezon 2013/2014.Już nie umiem się doczekać pierwszego wywiertanego przerębla i spuszczenia mormyszki :))))
Spcejalnie go założyłem. Chyba taki wątek za bardzo nie był poruszany. Widziałem, że w innych tematach nieraz pokazywane były wędki, jakieś krzesełka, sanki do sprzętu itp. wstawiajcie fotki :D.
[2013-11-20 19:02]
Zuczki podlodowe powiem ci mam parę takich diabełków w swoim pudełku ale jeszcze na to nie łowiłem prowadzisz to jak mormyszkę ???
[2013-11-20 19:04]
Diabełki, czorty, wiedźmy i żuki to bezochotkowe systemy połowu rodem z Rosji. Każdy prowadzi się trochę inaczej...
Faktem jest, że dobrze posługująca się nimi osoba łowi ryby różnych gatunków i to bez "robali".
Można na nie regularnie łowić duże okonie, które rzadko biorą na mormyszki a jak już biorą to jedynie podskubując koniuszek ochotki. Mamy wtedy wrażenie że kiwok się delikatnie składa, ale jak zatniemy to zero oporu - nawet po pysku nie dostanie. Łowiąc takie ostrożne ryby mamy pewność, że gdy zdecydują się podskubnąć nasz wabik to będą miały kontakt bezpośrednio z hakiem.
Dużo można o tym pisać, wszystko zależy gdzie i na jaką rybę się nastawiamy ;)
Pozdrawiam
[2013-11-21 19:44]
Zuczki Podlodowe ale prowadzisz to tak samo z kiwokiem??? Mormycha jest zawsze dobra :) i tak samo idzie złowić na nią każdy gatunek rybki:)))
[2013-11-22 20:11]
Poprzedniej zimy używałem: kapok, kolce asekuracyjne(własnej roboty), pierzchnię itd...
Przynęty ok 8-10-12cm, a okonie często ponad 4 x długość przynęty.
[2013-11-22 21:30]No tak Irek,ty masz zasobne wody w garbusy :), trochę czterdziestek już miałem z pod lodu w tym roku założenie jest na takiego 50+ zobaczymy jak wyjdzie nad wodą;)
[2013-11-23 12:14]
kombinezonu uzywam sundridga zapewnia poczucie bezpieczenstwa mormyszek nie wstawiam ale lowie na mormyszki tomka nysztala a blaszki kussamo [2013-11-23 19:07]
kombinezon jakiego uzywam to sundridge zapewnia bezpieczenstwo jest wygodny mormyszki na jakie lowie to przewaznie od tomka nysztala blaszki kuusamo [2013-11-23 19:11]
Taką na błystkę podlodową, a na mormyszkę nie mam aktualnego zdjęcia więc wrzucę później:)) [2013-11-24 20:17]
Sprzęt do łowienia okoni. Wędka elektroniczna do wprawiania w drganie mormyszek, ten sprzęt jest na dużego okonia z głębokiej wody. Obok wędka do blaszek. Obie wędki zrobiłem własnoręcznie. Wędki spławikowe i bałałajki leżą w krzesełku.
[2013-11-24 21:05]
Jestem bardzo ciekaw z czego jest pozyskana rączka wędki którą zaprezentował Randal.
A swoją droga na dniach wstawię zdjęcia swojego sprzętu :)
[2013-11-25 00:58]
Jestem bardzo ciekaw z czego jest pozyskana rączka wędki którą zaprezentował Randal.
A swoją droga na dniach wstawię zdjęcia swojego sprzętu :)
Rura PVC formowana na gorąco. Najpierw robisz z drewna formy (kopyta). Następnie rozgrzewasz rurę i wciskasz do niej formy. [2013-11-25 14:53]
Randal mechaniczny handmade ..
[2013-11-25 21:57]
Zeby dostac sie na oddalone o 15 km lowisko potrzebny jest transport. W rakietach snieznych mozna isc kilometr , no moze 2 lub 3. Wiec potrzebny stal sie srodek transportu.... Uprzedzajac troske tych ktorzy zmartwia sie masa jezdzca i rumaka (prawie 400kg), uspokajam: na moim jeziorze lod ma grubosc 0,7 - 1metr ;-) [2013-11-26 06:23]