Po Świętach

/ 27 odpowiedzi
Chyba przejadłem się świątecznymi karpiami!

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

marek-debicki


Pisklę rudzika, fotka z grafika, google. (2012/12/26 22:48)

użytkownik140854


Chyba przejadłem się świątecznymi karpiami!

U mnie była tołpyga.Skoro już jest w Polsce ( a być nie powinna...)
Warto spróbować . Mięcho ma smak pośredni między karpiem a ... pstrągiem.Pozdrawiam. (2012/12/26 22:59)

Draq


U mnie był sandacz, szczupak i węgorz. Według mnie karp jest rybą beznadziejną pod względem kulinarnym :) (2012/12/26 23:05)

Tomek moczykij


Ja na święta miałem węgorza i miętusa - smażone i wędzone i powiem wam że smakowo delikatna różnica mimo że ryby bardzo różnią się od siebie :) (2012/12/26 23:09)

grisza-78


Chyba przejadłem się świątecznymi karpiami!

U mnie była tołpyga.Skoro już jest w Polsce ( a być nie powinna...)
Warto spróbować . Mięcho ma smak pośredni między karpiem a ... pstrągiem.Pozdrawiam.

Kurcze....... między karpiem a pstrągiem... hhmmmm, to jak?? ;) (2012/12/27 02:50)

użytkownik140854


Chyba przejadłem się świątecznymi karpiami!

U mnie była tołpyga.Skoro już jest w Polsce ( a być nie powinna...)
Warto spróbować . Mięcho ma smak pośredni między karpiem a ... pstrągiem.Pozdrawiam.

Kurcze....... między karpiem a pstrągiem... hhmmmm, to jak?? ;)

Smak trochę podobny do pstrąga, ale z przewagą walorów karpia. (2012/12/27 06:19)

Imatyta


Hmmm aż ślinka cieknie ;) W tym roku karpiocha i morszczuka wcinałem, ale jeśli ktoś lubi egzotyke to zachęcam do rekina na wigilie. Miałem go na wigilie 4 lata temu i jest pycha, jednak trzeba go kupić, no chyba że PZW nimi zarybia ;p (2012/12/27 08:01)

Mija


Chyba przejadłem się świątecznymi karpiami!

U mnie była tołpyga.Skoro już jest w Polsce ( a być nie powinna...)
Warto spróbować . Mięcho ma smak pośredni między karpiem a ... pstrągiem.Pozdrawiam.

Kurcze....... między karpiem a pstrągiem... hhmmmm, to jak?? ;)

Smak trochę podobny do pstrąga, ale z przewagą walorów karpia.

Znaczy się smakuje jak mulisty pstrąg.... cuuuudownie :/ (2012/12/27 08:22)

użytkownik140854


Chyba przejadłem się świątecznymi karpiami!

U mnie była tołpyga.Skoro już jest w Polsce ( a być nie powinna...)
Warto spróbować . Mięcho ma smak pośredni między karpiem a ... pstrągiem.Pozdrawiam.

Kurcze....... między karpiem a pstrągiem... hhmmmm, to jak?? ;)

Smak trochę podobny do pstrąga, ale z przewagą walorów karpia.

Znaczy się smakuje jak mulisty pstrąg.... cuuuudownie :/

Mułem nie zalatuje ani trochę (no, może odrobinkę, tuż przy ogonie - daje się wyczuć,że to stwór karpiowaty jest) . Nie każdy karp pydzi  dennym szlamem. Porównując smak tołpygi do karpia, miałem na myśli przede wszystkim te pozytywne cechy. Oprócz tego - badania organoleptyczne wykazały pewną analogię do smaku pstrąga tęczowego.Dlaczego akurat  jego? Dalibóg , nie wiem. (2012/12/27 15:47)

marek-debicki


Sandacz i okoń - wyborne mięso. Węgorz dobrze usmażony lub świeżo, własnoręcznie wędzony - wyborne mięso. Każda biała ryba, odpowiednio uwędzona lub usmażona, bez uprzedniego mrożenia ma swój niezapomniany smak i urok. Nie przepadam za tołpygą. Jednak karp świeży smażony lub wędzone dzwonka. No, Panowie, nie przeginajcie, te smaki są wg mojej opinii godne uwagi.
Zauważcie ponadto jaki procent nas wędkarzy ma możliwość bezpośredniego wędkowania na wodach pstrągowych? Uwierzcie też proszę, że płotka zrobiona podczas nocnej zasiadki, w folii, z cebulką, na żarowisku ma niezapomniany smak. (2012/12/27 23:39)

ryukon1975


Sandacz i okoń - wyborne mięso. Węgorz dobrze usmażony lub świeżo, własnoręcznie wędzony - wyborne mięso. Każda biała ryba, odpowiednio uwędzona lub usmażona, bez uprzedniego mrożenia ma swój niezapomniany smak i urok. Nie przepadam za tołpygą. Jednak karp świeży smażony lub wędzone dzwonka. No, Panowie, nie przeginajcie, te smaki są wg mojej opinii godne uwagi.
Zauważcie ponadto jaki procent nas wędkarzy ma możliwość bezpośredniego wędkowania na wodach pstrągowych? Uwierzcie też proszę, że płotka zrobiona podczas nocnej zasiadki, w folii, z cebulką, na żarowisku ma niezapomniany smak.







Ja to wiem i nie tylko ja Kolego Marku.:)
Ojciec mojego kolegi zawsze mu mówi gdy idzie on na ryby "nie przynoś leszcza,nie przynoś szczupaka,przynieś mi kilka fajnych płoci bo to rarytas". (2012/12/28 08:42)

jacenty75


Chyba przejadłem się świątecznymi karpiami!

U mnie była tołpyga.Skoro już jest w Polsce ( a być nie powinna...)
Warto spróbować . Mięcho ma smak pośredni między karpiem a ... pstrągiem.Pozdrawiam.

Kurcze....... między karpiem a pstrągiem... hhmmmm, to jak?? ;)

Smak trochę podobny do pstrąga, ale z przewagą walorów karpia.

Znaczy się smakuje jak mulisty pstrąg.... cuuuudownie :/

Mułem nie zalatuje ani trochę (no, może odrobinkę, tuż przy ogonie - daje się wyczuć,że to stwór karpiowaty jest) . Nie każdy karp pydzi  dennym szlamem. Porównując smak tołpygi do karpia, miałem na myśli przede wszystkim te pozytywne cechy. Oprócz tego - badania organoleptyczne wykazały pewną analogię do smaku pstrąga tęczowego.Dlaczego akurat  jego? Dalibóg , nie wiem.


Dla mnie osobiście tołpyga to porażka - jadłem (próbowałem zjeść) raz w życiu i więcej tego nie powtórzę. (2012/12/28 09:23)

marek-debicki


Jeżeli jest dobrze uwędzona, nie sparzona, to jest całkiem, całkiem. W innej postaci nie próbowałem. (2012/12/28 10:41)

Imatyta


Sandacz i okoń - wyborne mięso. Węgorz dobrze usmażony lub świeżo, własnoręcznie wędzony - wyborne mięso. Każda biała ryba, odpowiednio uwędzona lub usmażona, bez uprzedniego mrożenia ma swój niezapomniany smak i urok. Nie przepadam za tołpygą. Jednak karp świeży smażony lub wędzone dzwonka. No, Panowie, nie przeginajcie, te smaki są wg mojej opinii godne uwagi.
Zauważcie ponadto jaki procent nas wędkarzy ma możliwość bezpośredniego wędkowania na wodach pstrągowych? Uwierzcie też proszę, że płotka zrobiona podczas nocnej zasiadki, w folii, z cebulką, na żarowisku ma niezapomniany smak.







Ja to wiem i nie tylko ja Kolego Marku.:)
Ojciec mojego kolegi zawsze mu mówi gdy idzie on na ryby "nie przynoś leszcza,nie przynoś szczupaka,przynieś mi kilka fajnych płoci bo to rarytas".


Widzę że nie tylko ja jestem maniakiem Płotek :P hehe Kocham płoteczki są mega smaczne. Najlepsze są po prostu usmażone na oleju z chrupiącą skórką lub na grillu :) mniam mniam (2012/12/28 10:58)

użytkownik140854


Chyba przejadłem się świątecznymi karpiami!

U mnie była tołpyga.Skoro już jest w Polsce ( a być nie powinna...)
Warto spróbować . Mięcho ma smak pośredni między karpiem a ... pstrągiem.Pozdrawiam.

Kurcze....... między karpiem a pstrągiem... hhmmmm, to jak?? ;)

Smak trochę podobny do pstrąga, ale z przewagą walorów karpia.

Znaczy się smakuje jak mulisty pstrąg.... cuuuudownie :/

Mułem nie zalatuje ani trochę (no, może odrobinkę, tuż przy ogonie - daje się wyczuć,że to stwór karpiowaty jest) . Nie każdy karp pydzi  dennym szlamem. Porównując smak tołpygi do karpia, miałem na myśli przede wszystkim te pozytywne cechy. Oprócz tego - badania organoleptyczne wykazały pewną analogię do smaku pstrąga tęczowego.Dlaczego akurat  jego? Dalibóg , nie wiem.


Dla mnie osobiście tołpyga to porażka - jadłem (próbowałem zjeść) raz w życiu i więcej tego nie powtórzę.


A może jadłeś inną rybę? Tołpyga, którą ja jadłem - była naprawdę smaczna i dobra. Choć może to rzecz gustu? Smażona (podana na ciepło) jest po prostu pyszna. (2012/12/28 18:58)

użytkownik140854


Sandacz i okoń - wyborne mięso. Węgorz dobrze usmażony lub świeżo, własnoręcznie wędzony - wyborne mięso. Każda biała ryba, odpowiednio uwędzona lub usmażona, bez uprzedniego mrożenia ma swój niezapomniany smak i urok. Nie przepadam za tołpygą. Jednak karp świeży smażony lub wędzone dzwonka. No, Panowie, nie przeginajcie, te smaki są wg mojej opinii godne uwagi.
Zauważcie ponadto jaki procent nas wędkarzy ma możliwość bezpośredniego wędkowania na wodach pstrągowych? Uwierzcie też proszę, że płotka zrobiona podczas nocnej zasiadki, w folii, z cebulką, na żarowisku ma niezapomniany smak.







Ja to wiem i nie tylko ja Kolego Marku.:)
Ojciec mojego kolegi zawsze mu mówi gdy idzie on na ryby "nie przynoś leszcza,nie przynoś szczupaka,przynieś mi kilka fajnych płoci bo to rarytas".


Widzę że nie tylko ja jestem maniakiem Płotek :P hehe Kocham płoteczki są mega smaczne. Najlepsze są po prostu usmażone na oleju z chrupiącą skórką lub na grillu :) mniam mniam



Płotka smażona, w zalewie octowej z cebulką - to kulinarne niebo. (2012/12/28 19:00)

kaban


A mnie się marzy kwietniowo majowy łan czosnku niedźwiedziego (mam blisko domu i nad rzeką). Wystarczy kromka chleba z dobrym wiejskim masełkiem i kilka liści-PYCHA!!! (2012/12/29 18:46)

troc


     Czosnek niedźwiedzi- nad naszym jeziorem w osłoniętych miejscach wyrasta już pod koniec marca.... (2012/12/29 19:03)

marek-debicki


Jutro będąc nad wodą zapewne to sprawdzimy! Przyznaję, że wygląda to uroczo. (2012/12/29 19:33)

kaban


(2012/12/30 18:05)

kaban


(2012/12/30 18:09)

kaban


Podkarpacie w marcu bywa jeszcze czasami zbyt zimne,ale kwiecień to już zupełnie co innego...
(2012/12/30 18:19)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

kaban


Mały problem z pojemnością fotki... . (2012/12/30 18:32)

rysiek38


Witam wszystkich po długiej przerwie u mnie tradycyjnie był zębaty no i karp
Pozdrawiam wszystkich starych i nowych znajomych (2012/12/30 19:55)