Pływanie pontonem na rybach
utworzono: 2014/03/24 18:17
Witam, czy jeśli chciałbym pływać pontonem po stawie, który nie należy do pzw mógłbym dostać mandat na wypadek kontroli? Woda nie należy do PZW, jest to staw kiedyś należący do PGR i teraz jest niczyi. Jest możliwość otrzymania mandatu? czy nie mam się czym martwić na takich wodach- nie należących do PZW.
Pozdrawiam i życzę połamania kija ;D [2014-03-24 18:17]
Nie ma wody niczyjej, zawsze jest jakiś właściciel i to Ty musisz się zorientować kto nim jest. Ale czy nie lepiej wydać ok 20 złociszy na rejestrację pływadła i mieć spokój wszędzie?
[2014-03-24 18:25]
tomku to kosztuje tylko 20zł??? jak tak to fajnie bo mam na oku za rok sobie kupić ponton ale taki za ponad 2 tysiące z twardą podłogą na wypady na jeziorka [2014-03-24 18:58]
Obowiązek oznakowania środka pływającego wynika z ustawy o rybactwie.. a nie z RAPR, obowiązuje więc na wszelkich wodach publicznych, także więc tych tych będacych własnością gmin etc.
Jedynie na stawie Pana Józka ( o ile on się na to zgodzi ) możesz wędkować z nieoznakowanego pontonu. Z tym że na stawie Pana Józka tylko Pan Józek może Cię ścigać.
Jesli PSR, czy inna uprawniona służba dokonuje kontroli na jakims zbiorniku , nalezy ząłożyć , iż jest on publiczny.
Jak napisał pzredmówca.. " Jesli kogoś stać na konia , stac na wóz.. to powinno być stać i na bat ".
Więc po prostu skocz do starostwa, zarejestruj ponton, namaluj na nim numery i będziesz miał spokój.
[2014-03-24 19:02]
tomku to kosztuje tylko 20zł??? jak tak to fajnie bo mam na oku za rok sobie kupić ponton ale taki za ponad 2 tysiące z twardą podłogą na wypady na jeziorka
Ja w Toronto płaciłem w Starostwie dokładnie 17 zeta, papiór od ręki.
[2014-03-24 19:07]
sie podepne
a czy do samej wywózki zestawów ponton tez musi byc z numerem (zarejestrowany) ???
[2014-03-24 19:09]
Ustawa o rybactwie....
Art 20
...
2. Sprzęt pływający służący do połowu ryb podlega obowiązkowi oznakowania i rejestracji.
3. Rejestrację sprzętu, o którym mowa w ust. 2, prowadzi starosta.
3a. Oznakowanie sprzętu pływającego służącego do połowu ryb powinno zawierać numer rejestracyjny składający się z dwuliterowego oznaczenia województwa, myślnika, trzyliterowego oznaczenia powiatu, myślnika, czterocyfrowej liczby od 0001 do 9999 odpowiadającej kolejnemu numerowi wpisu do rejestru oraz li-tery „R” – oznaczającej uprawnionego do rybactwa albo „A” – oznaczającej sprzęt pływający służący do amatorskiego połowu ryb.
3b. Sejmik województwa ustala, w drodze uchwały, trzyliterowe oznaczenie powia-tu, o którym mowa w ust. 3a.
4. Uprawniony do rybactwa ma obowiązek trwale oznakować narzędzia rybackie i urządzenia połowowe w sposób umożliwiający ustalenie ich właściciela.
Ustawodawca nie uszczegółowił p. 2 do "" sprzet pływający z którego łowi się ryby.
Teoretycznie - jesli do wywozu sieci trzeba oznakować, to dlaczego do wywozu żywca, czy zestawu karpiowego nie ?
Ale pewności zadnej nie mam
[2014-03-24 19:24]
Problemem rzeczywiście nie jest własny ponton, czy łódź. Tę można za grosze oznakowac i ma się spokój do kasacji sprzętu.
Problem, czy mozna poprosić plazowicza jadącego rowerkierm wodnym: " Proszę mi wywieźć żywca" .
[2014-03-24 19:26]
Problemem rzeczywiście nie jest własny ponton, czy łódź. Tę można za grosze oznakowac i ma się spokój do kasacji sprzętu.
Problem, czy mozna poprosić plazowicza jadącego rowerkierm wodnym: " Proszę mi wywieźć żywca" .
Regulamin znacząco oznacza co to jest wędka więc jak ktoś ci będzie nieoznakowanym środkiem pływającym wywoził żywca to nie powinno być z tego żadnych problemów ale jak wsiądziesz z nim na ten rower i będziesz miał w ręku wędkę to w momencie wrzucenia żywca do wody rozpoczynasz połów czyli łamiesz ustawę i regulamin. [2014-03-24 20:13]
miałbym wątpliwości :-)
Ustawa ogólnikowo stwierdza "sprzęt do połowu ryb".
Sprzęt służący wywózce żywca w świetle tak skonstruowanego zapisu, może być uznany za sprzęt do połowu ryb. ( w końcu używasz go jako srodka transportowego częsci zestawu wędkarskiego )
Tu trzeba prawnika - bo zapis jest wieloznaczny
[2014-03-24 20:24]
jeśli masz ochotę popływać ( tak jak w Twoim pytaniu )-- to możesz pływać
odnośnie wędkowania - koledzy już Ci napisali
[2014-03-24 20:43]
Witam rejestracja pontonu nic nie kosztuje ja rejestrowałem mój miesiąc temu i nie zapłaciłem ani złotka.A lepiej to zrobić niż potem mieć kolego kłopoty oraz nie trzeba wydawać 2 tysiaków na ponton ze sztywna podłoga ja dałem za mój 1660 i jest perfekcyjny .Pozdrawiam:)
[2014-03-25 11:15]
Czyli do kogo konktretnie sie zglosic w sprawie rejestracji pontonu? Do starosty? Ile to trwa mniej wiecej? [2014-03-25 14:07]
tu masz wszystko:
http://forum.wedkuje.pl/f,rejestracja-lodzi-jak-zarejestrowac-lodz-wedkars,162178,0.html
[2014-03-25 14:40]
tomku to kosztuje tylko 20zł??? jak tak to fajnie bo mam na oku za rok sobie kupić ponton ale taki za ponad 2 tysiące z twardą podłogą na wypady na jeziorka
Ja w Toronto płaciłem w Starostwie dokładnie 17 zeta, papiór od ręki.
śmieszne pieniądze dzięki za info
[2014-03-25 14:55]
tak musi być zarejestrowany a tak wo gule czytając posty na tym forum stwierdzam że strasznie gmatwacie sobie życie stwarzając sobie problemy jak tu ominąć istniejące od dawna przepisy
[2014-03-25 20:32]
No to jak gmatwamy to pytanko:Czy do wywózki zestawu należy ponton rejestrować ?Jeśli tak to na jakiej podstawie a jeśli nie to też na jakiej podstawie.
Nadmieniam, że ponton zarejestrowany mam a pytanie zadałem z premedytacją.JK [2014-03-25 21:33]
rejestracja to pikuś a jakie kłopoty z namalowaniem numerów na pontonie to można sie pochlastać [2014-03-27 13:10]
No nie przesadzaj ;-)
Robisz sobie szablon, jedziesz do pierwszego lepszego lakiernika i za parę złotych napompuje Ci na miejscu ponton i pryśnie pistoletem .
Lub do kogokolwiek innego, kto ma kompresor i pistolet.
Można też przykleić szablon do napompowanego pontonu i samemy przy pomocy gabki napis zrobic.
[2014-03-27 14:22]
Czyli do kogo konktretnie sie zglosic w sprawie rejestracji pontonu? Do starosty? Ile to trwa mniej wiecej?
wydział ochrony środowiska, w każdym urzędzie jest taka komórka, pozdro.
[2014-03-27 17:17]
człowieku nieoznakowanym pontonem możesz pływać oporowo po każdej wodzie ,na której nie ma zakazu korzystania ze środków pływających. Natomiast jakbyś chciał połowić sobie rybki z tego pontonu no to już musisz go zarejestrować i walnąć nr.rej. na burcie. [2014-03-27 20:25]
http://forum.wedkuje.pl/f,list-otwarty,743225,0.html tutaj jest moje pismo do Ministra w tej sprawie
[2014-03-28 16:07]