Witam. Mam pytanie dotyczące rzeczki. Mianowicie chodzi o Bóbr, w mojej okolicy jest strasznie płytki od nawet 2 cm a max sięgało mi do pasa. Dno jest piaszczyste miejscami znajdzie się trochę kamieni, co jakiś czas roślinność wyglądająca jak długa trawa, konarów żadnych nie widziałem brzeg porośnięty trzciną choć do wody rzadko ona dochodzi. Brodząc kiedyś natrafiłem się na kilkucentymetrowe kiełbiki. Dno widać wszędzie nawet w rynnach, mało miejsc żeby ryba się ukryła. Teraz moje pytanie jakiej ryby mogę się tam spodziewać? Czy w ogóle mogę się czegoś spodziewać? Nie słyszałem żeby ktokolwiek chodził tu wędkować. Kiedyś podobno było wiele lepiej i były tu ładne rybki ale po powodzi naniosło do rzeki piasku i zrobiła się płytka, od powodzi nikt na rybki tu nie chodzi.
Nikt Ci nie powie czy cokolwiek tam jest czy nie, bo i skąd mielibyśmy to wiedzieć ? No chyba że trafi się jakiś miejscowy na forum ale jak są tam ryby to i tak raczej się nie pochwali. Jedyne wyjście to sprawdzic samemu. U mnie znajomy chodził łowić na coś co bardziej przypominało rów z wodą niż rzeczkę, szerokie takie że możnaby przeskoczyć a łowił tam rybę za rybą, nawet trafiła mu się tam największa płoć jaką w życiu widziałem. Jeśli wierzyć temu co mówił to miała bodajże 1,8kg ale tego to już nie potwierdzę bo nie widziałem, na zdjęciu wydawała się rzeczywiście jak na płoć olbrzymia. Jak widać dno to nie będziesz miał żadnego problemu z ustaleniem jak tam z rybą. Posyp trochę ziarnami z jakąś zanętą w takich miejscach żebyś dobrze widział co się z tym dzieje, sam idź sobie ze spławiczkiem w jakąś rynnę połowić i za parę godzin będziesz wiedział czy udało się coś złapać albo czy ubyło nasypanych ziaren. Jak miabym obstawiać w ciemno to uważam że ryba tam będzie, szczególnie w głębszych miejscach. Obstawiałbym nieduży białoryb i okonki, ale tak jak piszę - bez sprawdzenia to takie wróżenie z fusów. (2017/01/18 13:33)
A jakim rejonie jest taki Bobr. ? Bo w okolicach Nielestna i Wlenia to juz sporawa rzeka. Przed Zalewem tez spora. Powyzej Jeleniej Gory bylem tylko raz i tam faktycznie byla plyciutka woda. W dobrych czasach byly tam pstragi. Teraz nie mam pojecia. (2017/01/18 14:42)
W okolicy Nowogrodu Bobrzańskiego kawałek za jazem. Podobno przed zimą jeszcze było sporo wody przed jazem i trochę jej spuścili do tej właśnie rzeczki i przybrało wody możliwe jest że jak puszczali wodę to trochę ryby zeszło razem z nią? (2017/01/18 14:46)
Witam ja dość często łowię w okolicach Nowogrodu i faktycznie rzeka tak tam wygląda ale ryba jest. jest Kleń Płoć niezły Szczupak a i Leszcze się trafiają. ryby szukaj w rynnach i wszędzie gdzie widać że jest głębiej przy moscie w Nowogrodzie nie po tej stronie gdzie ten piasek jeszcze wybierają tylko po drugiej są fajne miejsca na klenia. A jadąc do Turowa tak się chyba ta wioska nazywa i z tamtąd na zerwany most to znajdziesz tam wiele ciekawych miejscówek. (2017/01/18 18:09)
Dokładniej chodzi mi o Podgórzyce mieszkam tu od niedawna. To jest wioska właśnie za Turowem i tutejszy bóbr jest strasznie płytki po drugiej stronie jest Krzywa do której bobrem dojdzie się w klapkach tam jest właśnie najpłycej do pół metra i sam piach. Chodzi o bóbr już za tamą jeżeli się nie mylę bo Turów już jest chyba za tamą. Kiedyś ktoś mi mówił żeby w turowie skręcić za krzyżem w lewo i że tam czasem ktoś się wybiera czy chodzi o to miejsce? Niestety nigdy nie byłem w tym miejscu i nie wiem czy jest tam jakiś most. (2017/01/18 18:17)
Dokładniej chodzi mi o Podgórzyce mieszkam tu od niedawna. To jest wioska właśnie za Turowem i tutejszy bóbr jest strasznie płytki po drugiej stronie jest Krzywa do której bobrem dojdzie się w klapkach tam jest właśnie najpłycej do pół metra i sam piach. Chodzi o bóbr już za tamą jeżeli się nie mylę bo Turów już jest chyba za tamą. Kiedyś ktoś mi mówił żeby w turowie skręcić za krzyżem w lewo i że tam czasem ktoś się wybiera czy chodzi o to miejsce? Niestety nigdy nie byłem w tym miejscu i nie wiem czy jest tam jakiś most. (2017/01/18 18:23)
Tak w Turowie skręca się koło krzyża są tam też byłe wyrobiska bardzo głebokie masa wędkarzy tam zawsze jest. Jak już się skręci obok tego krzyża jakiś placyk zabaw też tam chyba jest to już nie trudno do rzeki dojechać i później jej brzegiem aż do tamy można dotrzeć. (2017/01/18 18:27)
Dzięki wielkie za podpowiedź nie myślałem że w tamtym miejscu coś może być bo z opowieści słyszałem że to bezrybie że jedna plotka to cud widocznie nie chcieli żeby ktoś inny tam się wybierał. Jak śnieg zejdzie będzie nieco cieplej to się tam wybiorę :D (2017/01/18 18:32)
A ciężko w okolicy o pstrąga czytałem sporo o tym że niby jest ale ile w tym prawdy to nie wiem. Chodzi mi o np boberek albo brzeźnica zależy jak kto na to mówi. W tym roku mało czasu spędziłem nad wodą i była to głównie Odra i zek niestety okazów nie było 2 leszczyki ok 1 kg na Odrze to największe co w tym roku miałem. Zek się nie sprawdził choć słyszałem o tej wodzie wiele i jeden wędkarz z którym żyję dobrze i byłem z nim kilka razy na zeku dziwił się że ten rok taki kiepski. Kanał dychowski to była dla mnie chyba największa porażka jeden okonek kilka płotek i jazgarze a podobno taki rybny jest (chyba że źle łowiłem czy coś). Wiadomo coś na temat tego kanału w okolicach Nowogrodu? (2017/01/18 18:41)
W bobrze pstrąg jest ale w okolicach Nowogrodu ja osobiście nie złowiłem ale jest sporo pstrąga w Brzeźniczance wystarczy w Nowogrodzie pojechać w kierunku Żagania i po chwili zaparkować przy moście nad Brzeżniczanką i naprzód w las wzdłóż rzeki. (2017/01/18 18:54)
Dokładnie o to miejsce mi chodziło. A jak z kanałem dychowskim w okolicy? Ryba tam jest napewno tylko czy jest tam jakaś tajemnicza technika? (2017/01/18 18:57)
W kanale niewiele plywa , kiedys byly zawody na kanale i ryby mozna bylo policzyc na palcach jednej reki, dawno temu byly brzany ale to jest Historiaa W nowogrodzie Klen Klen i jeszcze raz klen i to duze sztuki, szczupak sie trafi tez kolo mostu kolejowego. Pstrag w brzezniczance jak jest cieplo to widac kropki z mostu na drodze do zagania niewielkie ale sa. (2017/01/18 19:19)