Płocie,leszcze w listopadzie
utworzono: 2014/11/18 16:35
Witam,
mam zamiar odpocząć trochę od jesiennego spinningowania i wpadłem na pomysł, aby posiedzieć ze spławiczkiem i feederem nad "moim" starorzeczem w celu upolowania jakiejś dorodnej płoci bądź leszcza.
I tu mam kilka pytań do znawców w temacie połowu białej ryby:
1. czy o tej porze roku mogę jeszcze liczyć na branie płoci bądź leszcza?
2. jeżeli tak, to gdzie szukać tych ryb? na jakiej głębokości, blatach, spadkach itp.
3. Czym najlepiej i w jakiej ilości nęcić oraz na co łowić?
Dodam, że to jezioro jest dość głębokie, są tam dołki 6-7 m i głębsze.
[2014-11-18 16:35]1 - na płoć i leszcza możesz liczyć o każdej porze roku
2 - szukaj ryb na głębokiej wodzie , aczkolwiek w słoneczny i ciepły dzień , w jakiejś płytkiej i spokojnej zatoczce można się strasznie zdziwić .
3 - nęcić bardzo skromnie , najlepiej mieszać spożywkę z dużą ilością wypełniacza ( 1 do 3-4 ) , do mieszanki dodaj też coco belge i robactwo , kup zanętę o małej frakcji . W razie jakby Ci weszły większe rybki to dodaj więcej spożywki , uważaj z ilością atraktora . Łowić powinieneś na robactwo i użyj naprawdę cienkich przyponów .
[2014-11-18 17:23]Dzięki za podpowiedzi.
Pisząc o cienkich przyponach jaką grubość masz na myśli? I jakiej wielkości haczyki stosujesz?
[2014-11-18 18:05]ja stosuje teraz przypony 0,10-0,12 haczyk 12 lub 14 na płoć leszcza , a gdzie łowisz w Czersku ? wiesz może co się dzieje w porcie w Górze skubie coś ? [2014-11-18 18:18]
ja stosuje teraz przypony 0,10-0,12 haczyk 12 lub 14 na płoć leszcza , a gdzie łowisz w Czersku ? wiesz może co się dzieje w porcie w Górze skubie coś ?
Słusznie Ci Kolega podpowiada :)
ja stosuje teraz przypony 0,10-0,12 haczyk 12 lub 14 na płoć leszcza , a gdzie łowisz w Czersku ? wiesz może co się dzieje w porcie w Górze skubie coś ?
nie, to jeziorko na którym łowie to "dzikie"starorzecze Wisły nie należące do PZW i pewnie dlatego pływa tam jeszcze trochę ryby. Na czerskim nie łowię w ogóle a na Wiśle nie byłem ze 2 miesiące. Preferuję raczej spinning i wiem że porcie w GK można trafić ładnego okonia, co do białej ryby to nie wiem, ale jest tam teraz dość płytko i nie wiem czy ryba już tam zeszła z Wisły.
Mimo tak delikatnego zestawu to nie oczekuj na jakieś intensywne i częste brania, jest już pużna jesień i przy słońcu można się jeszcze pobawić a brania są bardzo anemiczne i trzeba wytrzuć kiedy zacinać.
[2014-11-19 19:17]
cześć, a ja trochę łamie schematy, ponieważ mam możliwość łowić tylko w nocy. Ostatnio łapie trochę leszczy, trafiają się nawet po północy, a zestaw wcale nie jest cienki, przypon to 0.18 i haczyk 6, na drugim przypon 0.20 i haczyk 4, chociaż przyznaję, że więcej wchodzi na wspomnianą 6. Tak za godzinę maks półtora znowu ruszam, teraz mam zamiar wziąć lżejszą wędkę i spróbuje na cieńsze żyłki i przypony, zobaczę czy liczba brań się zwiększy? Jak nie zapomnę to napiszę jak poszło.
pozdrawiam,Artur
[2014-11-20 20:48]
"cześć, a ja trochę łamie schematy, ponieważ mam możliwość łowić tylko w nocy. Ostatnio łapie trochę leszczy,"
To bardzo fajnie że wytrzymujesz nocki nad wodą bo nie jest już za ciepło, ale jak jeszcze "leszcze" nie żyletki, biorą to na pewne jest Ci cieplej. Przy pochmurnym niebie w nocy cienki przypon nie jest aż tak ważny jeżeli i podłoże jest ciemne.Spotykam nad wodą emeryta który pracował na Staszicu i opowiadał o leszczach na "Łączce"
[2014-11-20 21:05]
Hej, jeśli mówiąc "łączka" masz na myśli łowisko Łąka na Żabich Dołach w Bytomiu, to właśnie tam mnie można spotkać w nocy najczęściej :) Większe leszcze obecnie dla mnie to przedział 40-50cm i takie się trafiają :) niestety, ale od lata żadna większa sztuka nie wpadła... Jadę na łowisko, narka!
pozdrawiam.Artur [2014-11-20 21:51]
https://www.youtube.com/watch?v=uYcy8o0evnM
Tutaj masz kilka wskazówek.
bez ściemy
[2014-11-22 16:11]Witam doświadczonych kolegów .Mam do was pytanie
Czy plocie w listopadzie mozna jeszcze łowic chodzi mi o wedkarstwo na spławik. Jesli ktos wędkuje proszę o odpowiedz czym nęcić
Powiem ze tam gdzie łowię glebokość wynosi do 1.5 m Jest sporo trzcin .
Na co w tym okresie je łowić , [2017-11-06 18:32]
Wpisz w wyszukiwarkę swoje zapytanie, a zadziwi cię zapewne ogrom odpowiedzi ... [2017-11-06 18:44]
Płocie biorą na okrągło, cały rok. Dzisiaj łowiłem na ciasto, zanęta: bułka tarta, pokruszone płatki kukurydziane i zapach. [2017-11-06 18:46]
Lepiej poczytaj gdzie je o tej porze roku namierzyc, jesli to sie uda to reszta powinna byc latwa. [2017-11-06 19:22]
Wczoraj na bacika 5m i pinkę ok 30szt.Nie chciałem się już mścić bo i tak nie zabieram ryb. [2017-11-07 07:43]