witam mam takie pytanko chodzi mi o grubość plecionki. mam szpulę o pojemności 0.37 200m i che kupić spiderwire 0.30 albo 0.35 i właśnie nie wiem którą wybrać a będę chodził za sumem. i nie wiem czy jak kupię 0.35 to nie będzie za mało jej. chyba że 0.30 wystarczy na te wąsacze
Nigdy nie ma kompromisu. Zależy jakie łowisko i jakie sumy. Choć sądzę, że plecionka 0.30mm wystarczy na całkiem niezłe wąsale. Jak łowisz w łowisku gdzie musisz działać siłowo to lepsza grubsza. Jak możesz pójść na spacer za rybą bądź łowisz z pontonu to też możesz dawać grubą i krótką. Jak łowisz z punktu to czasami lepiej cieniej ale z zapasem. Generalnie sum muruje do okolicznego dołu. Tam gdzie się chowa dniem. Jak dobrze rozplanujesz co i gdzie łowisz to poradzisz sobie i z jedna i z drugą plecionką (2013/02/22 23:41)
nie ma takich żeby była mocna i nie przegrubiona Co to znaczy "przegrubiona"? Grubsza niż grubość deklarowana przez dystrybutora? Jeśli tak to rozumieć, to WSZYSTKIE są "przegrubione"! Dyskusja akademicka. Moim zdaniem ważne jest, żeby plecionka trzymała parametr mocy. Przykładowo do łowienia okoni używam plecionek o mocy 2-3kg i wybieram najcieńszą ze spełniających ten parametr, a jaką jej grubość deklaruje dystrybutor zupełnie mnie nie interesuje. (2020/04/16 06:56)