(...) Nie wyobrażam sobie łowienia okoni na żyłkę,a co do rozerwanych pyszczków ,to powiem że od kija też dużo zależy.
Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
Używam Nano Clear 0,06 mm do paprochów i z przyponem fluorocarbonowym podczas łowienia z łódki na różnych głębokościach, nie narzekam. Do łowienia na lekko szczególnie gumkami używam miękkiego spinningu, więc ze spadami i rozerwanymi pyszczkami okoni nie mam problemu. Jeśli ktoś ma sztywniejszy kij, to zdecydowanie powinien użyć żyłkę.Używam tej samej tylko o średnicy 0,06 i też z przyponem fluorocarbonowym o średnicy 0,16 i jestem bardzo zadowolony.
Jaką plecionkę polecacie na okonia ? Połamania !KAMATSU (KONGER) Techron Olive Green 0,03mm lub 0,04mm. Mocna, dobrze układa się na szpuli zarówno stałej, jak i multiplikatora, cena przyzwoita. Łowię nią już drugi sezon, jest niezawodna.
na pstrągi, sprawuje się świetnie , ale przedział musiałem podnieść do 0.20, za dużo w tym sezonie straciłem ryb.A cóż to znaczy? ile ryb musi zdechnąć z głodu z wabikiem w pysku abyś przejrzał na rozum? sprecyzuj. 15-20-25-100? sądzisz że balansowanie na krawędzi z żyłunią 0,18 da ci więcej poobić potokowca niż gdybyś miał choćby 0,22 ? Ogarnij się,wyłącz jutuby,włącz rozum,zacznij łowić używając głowy.