Cześć, mam pytanie czy lepiej jest stosować plecionkę czy żyłkę na żywca i gruntu ? na żywca będe łowił szczupaki a z gruntu sandacze na trupka i mniejsze sumy na rosówki albo wątróbkę. Moje wędki to karpiówki z 3lbs i 3,5 lbs. Pomużcie mi wybrać pomiędzy plecionką a żyłką? Na forum nic nie ma ponieważ szukałem
Kolego, odpowiem ci tak. W bardzo zarośniętych starorzeczach gdzie poluje na szczupaka, na żywca stosuje plecionke 0,30 i przypon 0,25 na takiej samej karpiówce 3lbs. Nie mam najmniejszego problemu z wycholowaniem zębatego. Natomiast w nurcie gdzie poluje na sandacza zakładam żyłke 0,30 i przypon z plecionki 0,18 . Nie jest to może profesjonalne rozwiązanie ale żaden sandacz jeszcze mi się nie zerwał. Co do suma to się nie wypowiem bo nigdy tych pięknych ryb na kiju nie miałem.(2014/04/14 10:40)
Cześć, mam pytanie czy lepiej jest stosować plecionkę czy żyłkę na żywca i gruntu ? na żywca będe łowił szczupaki a z gruntu sandacze na trupka i mniejsze sumy na rosówki albo wątróbkę. Moje wędki to karpiówki z 3lbs i 3,5 lbs. Pomużcie mi wybrać pomiędzy plecionką a żyłką? Na forum nic nie ma ponieważ szukałemKolego, odpowiem ci tak. W bardzo zarośniętych starorzeczach gdzie poluje na szczupaka, na żywca stosuje plecionke 0,30 i przypon 0,25 na takiej samej karpiówce 3lbs. Nie mam najmniejszego problemu z wycholowaniem zębatego. Natomiast w nurcie gdzie poluje na sandacza zakładam żyłke 0,30 i przypon z plecionki 0,18 . Nie jest to może profesjonalne rozwiązanie ale żaden sandacz jeszcze mi się nie zerwał. Co do suma to się nie wypowiem bo nigdy tych pięknych ryb na kiju nie miałem.