Mam 0,18mm fluo : kolor znika dość szybko, plecionka splątała się tylko dwa razy przy pierwszym połowie (to normalne), ale supły były bardzo łatwe do rozplątania. Jest solidna, żadnemu zaczepowi nie odpuściła. Może nie jest bezgłośna, ale szum da się wytrzymać, nie przeszkadza on ani rybom ani wędkującemu. To moje spostrzeżenia po 2 miesiącach testowania :) Dość dobra plećka.
Nihonto oceniłbym w skali od 1-5 na 3,może 3 z plusem.Cena jest b.atrakcyjna a produkt jaki za nią otrzymujemy jest dośc solidny lecz nie pozbawiony wad.
1.Kolor
Niestety dosyć szybko traci ale to mozna wybaczyc.
2.Podatnośc na splatania.
Potrafi "napsuc krwi" ale przy umiejetnych rzutach zjawisko nie wystepuje.Nie polecam do łowienia na ciężkie przynęty bo taka broda może naszej wedce zrobic niezła krzywdę chyba że ktos z wielka uwaga wykonuje rzuty tj. bez szarpanych ruchów,płynnie i delikatnie.Na to trzeba przy uzywaniu Nihonto uważac.Rozplatywanie tej plecionki nie jest b.trudne ale sprawia że linka rozwarstwia się i osłabia a w miejscach rozszczepienia włókien zjawisko platania wystepuje czesciej.Trzeba niestety ograniczyc zapełnienie szpuli czyl nie przesadzać z nawojem.
3.Przetarcie.
Linka może zadowolić spiningistę na wodzie wolnej od zaczepów,kamieni,muszli itp.Wprawdzie do jej wytrzymałości nie można się przyczepić ale kontakt z ostrymi i twardymi zaczepami sprawia że plecionka sie przeciera i osłabia.
Podsumowanie:
Plecionka niezła dla niezbyt wymagających wędkarzy o przekroju w miare okragłym (umówmy sie bo w przypadku plecionki trudno okreslic jednoznacznie).Dobra wytrzymałośc,szum na przelotkach jest niewielki ale jest.Oczywiscie rozciagliwośc b.mała a w zasadzie zadna.Używałem jej m.in. na Wisle i tu obecnosc kamieni i wszelkiegi "dobra" na dnie sprawia ze Nihonto może zawiesc bo zaczepów nie brak a niestety linka przeciera się.Na jeziorko powinna byc O.K. pod warunkiem że nie obfituje ono w Twarde zaczepy rzecz jasna na rzece o takim charakterze tez sie sprawdzi.Trzeba tylko uwazac na splatania...
(2014/07/09 10:03)Mam 0,18mm fluo : kolor znika dość szybko, plecionka splątała się tylko dwa razy przy pierwszym połowie (to normalne), ale supły były bardzo łatwe do rozplątania. Jest solidna, żadnemu zaczepowi nie odpuściła. Może nie jest bezgłośna, ale szum da się wytrzymać, nie przeszkadza on ani rybom ani wędkującemu. To moje spostrzeżenia po 2 miesiącach testowania :) Dość dobra plećka.
Mógł by mnie Kolega uświadomić dlaczego plątanie się plećki przy pierwszym połowie jest normalne...
Kolego bez urazy ale po sezonie zmienisz zdanie.Uważaj na cenne przynęty bo kilka pewnie "odprowadzisz wzrokiem".Jak trochę poużywasz to sam stwierdzisz jak sie to nihonto strzępi i przeciera bez powodu.Fajna to ona jest na pierwszych paru wyprawach - potem nerwica a fine braid to w szczególności.Zresztą 8braid jest niewiele lepsza.Sam mam obie chciałbym się mylić...Nie używam bo ... się boję:-)