Zaloguj się do konta

Plecionka Fiume Dynamic 9x

utworzono: 2020/10/01 09:37
michal86fishsl

Cześć . Zakupiłem plecionkę Fiume Dynamic 9x 0.14 Plecionka jest bardzo mocna na węźle . Rzuca się nią bardzo daleko. Przedtem miałem Mikado Octa Braid Nihonto 0.14 i powiem że z początku nawet spoko dużo wyciągniętych szczupaków i okoni 45 cm. Mimo że plecionką była koloru pomarańczowego i trochę przegrubiopna dawała radę, ALE - Po pierwszym wypadzie traciła kolor ale to normalne z tego co widzę . Później po paru wypadach stawała się coraz słabsza na węźle czym skutkowało tydzień temu zerwane 3 ryby Życia. Postanowiłem Kupić plecionkę dużo czytałem itd i Postanowiłem kupić Fiume Dynamic 9 splotową 0.14 Kolor pletki jest ciemno zielony. prawie ja nie widać . tzn przedtem miałem pomarańcz więc się muszę przyzwyczaić do tej. Jedynie co mnie gryzie że nie złowiłem na razie na nią ryby. jeden wypad wczorajszy na 3 h. No chyba że mogło to być spowodowane przyponem tytanowym 30 cm nwm. Proszę was o opinię plecionki Fiume Dynamic 9x. [2020-10-01 09:37]

Jakub Woś

Trzy życiówki w jeden tydzień... Jak kot masz kilka żyć czy co? Nie rozumiem jak regularny łowca okoni 45cm może zadawać takie pytania na forum. W 3 godziny nie złowiłeś ryby i zastanawiasz się czy to wina zmiany plecionki z pomarańczowej na zieloną? [2020-10-01 15:27]

WedkarzIncognito

Witaj. W twoim poście znajduje się pare zdań, których trochę nie rozumiem, stąd też pozwole sobie zadać pare pytań i ogólnie odniosę się do tego postu.

Cześć . Zakupiłem plecionkę Fiume Dynamic 9x 0.14 Plecionka jest bardzo mocna na węźle...
...Jedynie co mnie gryzie że nie złowiłem na razie na nią ryby. jeden wypad wczorajszy na 3 h. No chyba że mogło to być spowodowane przyponem tytanowym 30 cm nwm. Proszę was o opinię plecionki Fiume Dynamic 9x.
Zaczynasz post od podania produktu, który zakupiłeś oraz stwierdzasz że plecionka jest bardzo mocna na węźle, w dalszej części postu napisałeś że nie złowiłeś ryby i twój wypad trwał 3h. Zastanawiam się w jaki sposób oceniłeś wytrzymałość węzła? Po 3 godzinach łowienia?
...Przedtem miałem Mikado Octa Braid Nihonto 0.14 i powiem że z początku nawet spoko dużo wyciągniętych szczupaków i okoni 45 cm. Mimo że plecionką była koloru pomarańczowego i trochę przegrubiopna dawała radę, ALE - Po pierwszym wypadzie traciła kolor ale to normalne z tego co widzę . Później po paru wypadach stawała się coraz słabsza na węźle czym skutkowało tydzień temu zerwane 3 ryby Życia.
W przypadku plecionki Mikado wytrzymałość węzła oceniłeś "po paru wyapadach" i napisałeś że plecionka stawała się coraz słabsza na węźle. W nawiązaniu do poprzedniego pytania znów zapytam, w jaki sposób sprawdzasz wytrzymałość węzła? Skąd masz pewność że "po paru wypadach" Nowa plecionka Fiume też nie będzie słaba na węźle???
A może problem nie leży w plecionce tylko w węźle, który może być wykonany niepoprawnie? Jaki węzeł stosujesz?
Taka ciekawostka dla autora wątku. Na zestawie "uniwersalnym" używam dokładnie identycznej linki (Octa Braid od Mikado) tylko w rozmiarze 0.08, najczęściej stosuje węzeł grinner, (stosuję również trilene oraz potrójny palomar, ale rzadziej) do tego wolfram 30-45 cm do 2,5/5kg (0.07 lub 0.15) lub fluoro 0.33. Wędkuje takim zestawem już od ponad miesiąca i nie napotkałem problemu z wytrzymałością węzła, a holowane były okonie oraz szczupaki okołowymiarowe. Dodam na koniec że zetstaw jest używany z dużą częstotliwością ;)))).
Podsumowując. W takim przypadku zastanowiłbym się nad jakością i poprawnością wykonywania węzła lub zmienił rodzaj węzła, a nie stwierdzał zbyt pochopnie że plecionka (sama z siebie) staje się słabsza na węzłach.
Ps. Na okonie z plecionką 0.14 ??????
[2020-10-02 10:23]

Sith

(...)w dalszej części postu napisałeś że nie złowiłeś ryby i twój wypad trwał 3h.
(...)
Ps. Na okonie z plecionką 0.14 ??????
To właśnie mogło być przyczyną.
Inna sprawa, że brak ryby podczas 3-godzinnego wędkowania wcale nie jest miarodajny dla oceny jakiegokolwiek elementu sprzętu (od wędziska począwszy, a na przynęcie skończywszy).
[2020-10-02 12:39]