Witam . Na allegro szukałem plecionek do 50 zł lecz większość jak czytałem na forum jedst raczej odradzana . Znalazłem coś takiego jak Mikado sensei i Mikado trython. Czy te plecionki są godne polecenia jak na swoją cene ? W 90 % łowię z opadu na gumy .
Ostre słowa Tomek. Więc przypomnę tylko, że 25-kilowego suma złowiłem na Micro Dyneema 0,14 za 40 zł. Nie demonizujcie wartość plecionki ! Płacić 330 zł to jest chore !
Witam . Na allegro szukałem plecionek do 50 zł lecz większość jak czytałem na forum jedst raczej odradzana . Znalazłem coś takiego jak Mikado sensei i Mikado trython. Czy te plecionki są godne polecenia jak na swoją cene ? W 90 % łowię z opadu na gumy .
Powiem tak.
Nie warto dać za wspomniane plecionki Mikado 50-60 PLN lepiej dołożyć te 25-15 PLN na PowerPro.
Jednak wspomniana przez autora wątku Mikado Sensei jest dostępna na allegro już od 35 PLN a to trochę zmienia postać rzeczy.:) Niedużo droższa od żyłki a te 2-3 miesiące "pohula".:)
http://allegro.pl/plecionka-mikado-sensei-125m-0-18-minus-50-i3570866285.html
(2013/10/01 10:20)
Zgodzę się z przedmówcami, że im tańsza plecionka tym krótsza jej żywotność. Dragon, o którym wspomniałem użytkuję od jesieni zeszłego roku i ten sezon z nią zakończę. Dłuższego jej żywota nie przewiduję. I tak dużo wytrzymała jak za te 45 złociszy:-) Na przyszły sezon spróbuję czegoś innego i najprawdopodobniej będzie to PP.
(2013/10/01 12:31)Jako ciekawostkę pozwoliłem sobie zamieścić jeszcze taką fotkę - efekt szarpaniny z zaczepem. Wspomniana już przeze mnie plecionka Dragon o średnicy 0,12 mm okazała się mocniejsza od wolframu, który tej "próby" nie wytrzymał:-) A ile się namęczyłem, aby w ogóle zerwać przynętę...:-)
Tak więc uważam, że plecionka ta na początek w zupełności wystarcza...oczywiście nie tylko z tego opisanego powyżej powodu...
(2013/10/09 17:34)Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
Nic nowego.
Ja plecionką Mikado o wytrzymałości 12 kg narwałem mnóstwo przyponów wolframowych i stalowych różnych firm o dziwo tylko wolframy Jaxon o wytrzymałości 10 kg są od niej mocniejsze ( i Mistrale 25 kg).
Niestety wiele przyponów o wytrzymałości 10 kg nie ma większej jak 7-8 kg.
(2013/10/09 17:43)Nic nowego.
Ja plecionką Mikado o wytrzymałości 12 kg narwałem mnóstwo przyponów wolframowych i stalowych różnych firm o dziwo tylko wolframy Jaxon o wytrzymałości 10 kg są od niej mocniejsze ( i Mistrale 25 kg).
no wlaśnie...12kg...ta ma chyba połowę tej wytrzymałości...
Nic nowego.
Ile wytrzymałości miał w takim wypadku wolfram ? Widocznie jeszcze mniej.
Podobnie jest u mnie. Łowię na rzece i dużo zrywam ( bo muszę ) i plecionka jest u mnie tylko rok. Szkoda wywalać kasy na drogą, skoro i tak ją muszę ucinać...Co innego łowienie w jeziorze. Tam rzadko zrywa się plećkę, więc można zainwestować w jedną na kilka sezonów.(2013/10/09 23:37)
Czegoś Mirku tu nie rozumiem. Co z tego że dużo rwiesz? Dobra plecionka o którą się dba nigdy nie strzeli w innym miejscu jak węzeł który jest zawsze jej najsłabszym punktem. Tylko byle co potrafi się zerwać w połowie odległości od zaczepu. Ja też łowię na rzece, te mam zaczepy i rwę bo czasem muszę żeby rybom nie napływać na łeb a takie 0,18mm Momoi służy mi 4 rok. Jedna szpula! Owszem zostało jej może z 90-100m z 150 ale jest w bardzo dobrej formie. Kupiłem ją za bodaj 160 co daje mi na rok "oszałamiającą" kwotę 40 PLN. "Drogo" jak cholera...
Więc co się opłaca? Gó...on za 5 dych które jak dotrwa do końca sezonu to będzie dobrze czy klasowa plećka powiedzmy za 80, mam na myśli Powerkę, która odpowiednio użytkowana spokojnie "przeżyje" 3 sezony dość intensywnego spinningu. Nie wspominam o lepszych plecionkach.
Nic nowego.
Ile wytrzymałości miał w takim wypadku wolfram ? Widocznie jeszcze mniej.