Plecionka 8 czy 4 splotowa?

/ 40 odpowiedzi / 5 zdjęć
Sith

Grzegorzu, jednak byłbym za surfstrandem, lub innym "metalem". Nie mam zbytniego zaufania do FC, sprawdza mi się co prawda, ale nie przy szczupakówce. W cieńszych rozmiarach jest niezastąpiony do zestawówUL i L, przy łowieniu okoni, wzdręg, a w szczególności kleni.. (2020/09/07 11:37)

grisza-78

Do przyponów tylko Cahira Nitinol. (2020/09/13 22:03)

kaban

Olku ja na szczupaki się nie nastawiam bo w moim ukochanym Wisłoku jest na wymarciu (gospodarka PZW działa) dla tego od wielu lat przesawiłem się na klenie i czekam na odrodzenie się populacji brzan. (2020/09/17 17:58)

Sith

No to teraz rozumiem. Do tych rybek FC jest niezastąpiony.
Używam MIKADO FluorocarbonSilk Nihonto (0,20/0,30/0,35)i jak na razie spełnia swoje zadanie. Jest wyjątkowo miękki jak na FC i dzięki temu nie usztywnia zestawu. Nie wiem jak sprawdzałby się na kamieniach, bo w moim rejonie kamieniste łowiska są raczej rzadkością. (2020/09/18 07:13)

Sith

Do ultra lighta używam Sunline Siglonhttp://jerkbait.pl/topic/136630-plecionki-p-line-power-pro-sunline-kotwiczki-owner/ (cast1-4g, spin1-6g) spinning - PE4X 0,3; casting PE4X 0,4.
Do lighta (spin3-18g, cast7-21g) używam MIKADO Nihonto Fine Braid 0,06mm https://allegro.pl/oferta/plecionka-mikado-nihonto-fine-0-06mm-300m-white-9869852503
Do medium (spin 7-28g, cast 12-28g) używam też Fine 0,10mm https://allegro.pl/oferta/plecionka-mikado-nihonto-fine-0-10mm-300m-white-9873145448
wszystkie bardzo dobrze się sprawdzają, adekwatnie do ich ceny.
Ciężej nie łowię, ale mogę dodać, że do spinningu z brzegu morza używałem też Fine 0,14mm, a dorszy z kutra 0,18mm i w pełni zdawały egzamin. (2020/11/19 09:42)

kaziq

nie tworzą się węzły podczas mocnych rzutów pod wiatr lekkimi przynętami?
Wygląda to tak: wyrzut-wszystko wzdaje się w porządku - linka schodzi z kołowrotka przez przelotki bezoporowo. Przy zwijaniu wciągam zaciągnięte węzły-pętelki niemożliwe do rozsupłania na tej lince (rozwarstwia się na "przędzę"). Wcześniej miałem (była na kołowrotku jaki używany dostałem) jaka śtak na oko 0.20 czterosplotowa i zachowywała się świetnie -ZERO splątań!. Jest to li tylko efekt większego przekroju? (2020/11/19 11:17)

Sith

Nie doświadczyłem takiego efektu, jaki opisujesz. W tradycyjnym spinningu, jeśli tworzyła mi się broda, to była niemal wielkości wroniego gniazda, rozplątywanie trwało tyle, że lepszym wyjściem były nożyczki, ale zdarzało mi się to baaardzo daaawno i częściej na żyłce niż na plecionce. W 100%% były zawinione przeze mnie, a nie przez wiatr. Często tworzą się gdy stosuje się przynęty na tyle lekkie, że wędzisko się nie ładuje. W zestawach castingowych, brody to niestety nieunikniona codzienność, właśnie zwłaszcza przy "wmordęwindzie" i lekkich przynętach. Na początku mojego zauroczenia castingiem trafiały się nawet kilka razy w ciągu godziny, teraz po trzech latach są sporadyczne i dają się bardzo łatwo rozplątać, powstają na szpuli.
Niestety, trzeba używać przynęt zgodnych z parametrami wędziska, bo co prawda opisy producentów/dystrybutorów z reguły są przekłamane i zawężają zakres c.w., ale dotyczy to głównie zaniżania górnej granicy, a raczej rzadko zawyżania dolnej. (2020/11/19 12:06)

kaziq

no mnie to również dziwi ale to była pierwsza plecionka którą w życiu kupiłem i się zawiodłem mimo całego hype na plecionki który ogólnie panuje. Zamówiłem teraz DAIWĘ 0,16 8 splotów i zobaczę w przęciągu najbliższego tygodnia jak się sprawdzi. (2020/11/20 00:56)

Sith

Miałem nie najlepsze doświadczenia z plecionką DAIWA J-Braid 8X. W zestawie castingowym plątała się niemiłosiernie. Klinowała się na szpuli. (2020/11/20 12:16)

jabberwokie86

Co prawda plecionek używam dość rzadko, ale jak na razie dobre doświadczenia mam z budżetowym Dragonem Magnum. Plecionka 4-splotowa, używana obecnie w średnicach (umownych, jak to przy plecionkach): 0,08 w zestawie "okoniowym" i 0,14, powiedzmy że na szczupaki, bo trafić sensownego na wodach sieradzkich to spory wyczyn:) Cieńsza nawinięta na Ryobi Excię 1000, może jakieś pojedyncze splątania miałem, rzucając przy wietrznej pogodzie. Grubszą mam m. in. na Penn Slammer i też nie było problemów, a kołowrotek ten nie słynie z dobrej współpracy z plecionkami;) Choć przyznam, że taką samą plecionką o grubości 0,12 łowiło się już tak sobie, brody zdarzały się dość często. W przypadku wszystkich używanych średnic nie zauważyłem tendencji do rozwarstwiania się. (2020/11/20 13:35)

kaziq

Dzisiaj pozrywałem ostatnie metry Spiderwire (klnąc po cichu na moją głupotę że nie wymieniłem tego wcześniej na nową, grubszą bo musiałem pożegnać 2 fajne gumy z jej winy).
Nawinąłem Daiwę (właśnie taka jak wspomniana wcześniej) i już czuć różnicę na + - linka się w palcach nie mechaci, nie jest tasiemcowato-płaska przy tym jest zdecydowanie bardziej "sztywna". NIedługo test w praktyce. (2020/11/20 19:48)

kaziq

...dobra -już po wędkowaniu.
Daiwa J-Braid 8x 0,13mm Multicolor - 3x wędkowanie na malutkim kołowrotku (to na niekorzyść plecionki bo szpula o małym promieniu) sprawowała się dobrze. Jedna jedyna broda z mojej winy bo p...złem malutką obrotówką ile fabryka dała a na szpuli miałem pętelkę po wcześniejszym zwijaniu "na luźno"). Pozatym całkiem zaskakująco dobrze w porównaniu do spiderwire.
Nie tworzą się samoistnie pętelki na lince, nie mechaci się (zgoda to może jeszcze potrzebuje czasu) ale najbardziej pracujący odcinek na Spiderwire był po jednym dniu (dłużej nie wytrzymał żaden odcinek bo się prędzej splątał) był w żałosnym stanie.
Na razie mogę polecić _ droższy ale oszczędza nerwów i czasu.

Na razie przewinąłem go na nowy kołowrotek (zostało 120m) docelowy z dużo większą szpulą i myślę że posłuży mi dłużej. (2020/11/26 16:04)

mikolaj37

A ja z plecionkami zatoczyłem duże koło i wróciłem tam gdzie byłem 15 lat temu,czyli do 4 splotowej Power Pro. Łowiłem na Daiwe, Dragona, Shimano i wiele innych. Oczywiście na łatwą wodę czyli taką bez kamieni, zaczepów i tym podobnych polecam jak najbardziej 8 splotową np Shimano kairiki czy jakoś tak się pisze. Ale tam gdzie liczy się moc, trwałość to jednak Power Pro 4 splotowa. Tak szumi na przelotkach, jest sztywna i taka mało delikatna ale nigdy mnie nie zawiodła. Oczywiście są milsze w użyciu ale jak łowisz dużo i ciężko w trudnych warunkach to nic lepszego nie znam. (2020/11/26 16:55)

Sith

A ja z plecionkami zatoczyłem duże koło i wróciłem tam gdzie byłem (...)
Dokładnie mam tak samo. Po kilku latach eksperymentów z różnymi plecionkami wróciłem do MIKADO Nihonto Fine Braid. Obecnie używamy jej we dwoje w grubościach 0,06mm, 0,10mm i 0,14mm, sprawdzają się bez zarzutu, a ich cena pozwala na bezstresową wymianę raz na 1,5 sezonu (po przewinięciu na drugą stronę).
(2020/11/27 09:01)