Płatki owsiane na haczyk

/ 8 odpowiedzi
Witam , jak przygotować płatki owsiane aby nie spadały od razu z haczyka ?
KYLON


Powiem szczerze,że nigdy na płatki nie łowiłem i nie wiem jak ich przygotować,natomiast dosypywałem do zanęty.A czy nie można ich czymś zastąpić,dlaczego chcesz na nie łowić,wiem,że są kruche i ciężko trzymają się na haczyku,może trzeba je sparzyć? (2009/07/20 20:09)

u?ytkownik1805


Trzeba kupić całe płatki najlepiej górskie. Zaparzyć w termosie przez chwilę 1-2 min. wylać na sitko i rozłożyć na papierze do wyschnięcia. Do parzenia można dodać odrobinę masła. Powinny trzymać się haczyka . Ale i tak po każdym zacięciu trzeba założyć nowe. (2009/07/20 20:17)

baldhead


Na małe sitko wsyp surowe płatki, na wierzch dodaj łyżeczkę masła i zalej całość gorącą wodą. Wodę należy lać powoli do momentu aż całkowicie rozpuści się masło. Następnie tak zaparzone płatki rozsyp na papierze śniadaniowym i zostaw ok. 1 godziny do przeschnięcia. Tak przygotowane płatki najlepiej przechowywać w lnianej szmatce. Sprawdzają się świetnie nawet przy połowie w dużym nurcie. Pozdrawiam i życzę taaaaaaaakiej ryby! (2009/07/20 20:21)

mikstero


Ok , dzięki - sprawdzę jutro bo na san jadę XD (2009/07/20 20:39)

u?ytkownik24055


witam kolegów po fachu ja przyrządzam zanętę z płatek owsianych gurskich z domieszką bułki tartej nie parzę robię mieszankę suchą pakuję do koszyka przed zarzuceniem zamaczam koszyk w wodzie aby przy rzucie nie sypały się jest to metoda sprawdzone i daje efekty muszę dodać ze na hak nr 6 zakładam kulkę sredniego rozmiaru ok 5 milimetrów kto sprubuje tego sposobu nie zamieni sposobu na inny są duże leszcze i dodam kazda ryba nato bierze pozdrawiam (2009/09/17 18:01)

slawomir66


Mój sposób na zaparzenie płatków już kiedyś opisywałem. Na małe sitko wsypuję płatki owsiane, nastawiam garnuszek z wodą. Gdy woda się zagotuje zmniejszam ogień i powoli zanurzam sitko z płatkami we wrzątku. Robię to kilka razy. Po tym płatki rozkładam na szmatce lub papierze aby obeschły. Taki sposób doradził mi nieżyjący już wędkarz z mojego koła, który kilka lat tamu właśnie na płatki złoił mnie i koledze skórę na rybach. (2009/09/17 21:31)

kazik


Ja płatki owsiane używam przy każdorazowym wyjeździe na nowe łowiska lub tam gdzie dawno byłem. Mam kilka takich przynęto-zanęt które traktuję jako podstawowe i prawie zawsze zabieram ze sobą lub kombinacje ich . Są to : płatki owsiane , pęczak , kukurydza z puszki , białe robaki , makaron . można dodawać zapachy lub barwić . Płatki owsiane przyrządzam w prosty sposób: biorę nieduży garczek , nalewam wodę i nastawiam do gotowania , następnie kiedy woda się gotuje wsypuję pewną ilość płatków i z łyżeczką w ręku czekam aby woda ponownie zaczęła wrzeć lub robić się piana i rosnąć w garnku , mieszając nie dopuszczam do wykipienia i czas mieszania zależny jest od grubości tych płatków , ale zazwyczaj trwa to bardzo krótko , gdyż gotująca woda i tak powoduje że zaczynają kipieć . Następnie szybko przelewam na sitko odcedzając . pozbawione wody gorące płatki przekładam na szeroki talerz i w stanie gorącym staram się mieszać ich łyżeczką aż odparują nadmiar wody . takie mieszanie powoduje że płatki rozdzielają się co jest ważne przy zakładaniu na haczyk. Po tej czynności odstawiamy aby wystygły. Dobrze zaparzone płatki powinny być miękkie i o konsystencji gumczastej , które zakładamy pojedynczo na haczyk od dwóch do czterech sztuk . Najlepiej nadaje się haczyk 12 lub 10 . Płatki przebywające w wodzie miękną i za każdym razem trzeba ich wymieniać . Ja po założeniu na haczyk najwyżej trzy razy zarzucam , a zresztą i tak podczas skręcania zestawy same spadają. Drugim sposobem jest zwilżyć surowe płatki wodą , a następnie ugnieść ciasto i zakładać na haczyk , ale to najlepiej robić nad wodą i mają krótszy okres trzymania się na haczyku. (2009/09/17 22:36)

kazik


Płatki owsiane jakie ja przyrządzam nie spadają z haczyka i tylko po dłuższym trzymaniu w wodzie miękną i po zwijaniu zestawu spadają. Zresztą łowiąc na płatki często trzeba sprawdzać zestaw i wymieniać na nowe , co w pewnym sensie jest nęceniem miejsca . Na rzeki ja robię trochę twardziejesz to znaczy wsypuję do wrzącej wody i gdy zaczyna ponownie wrzeć lub kipieć odrazu przelewam na sitko i następnie na szeroki talerz. Ważne jest aby je mieszać zaraz po przełożeniu na talerz w celu odparowania nadmiaru wody i rozdzieleniu .

(2009/09/20 11:42)