Witam. Chciałbym zapytać, jaka może być przyczyna bardzo częstego plątania się plecionki podczas rzutu Spombem. Z góry dziękuję za porady i pozdrawiam.
jeśli łowisz na spina to może być wina agrafki ,jeśli z gruntu to tak jak kolega pisał za dużo żyłki na kołowrotku,jaki masz kołowrotek?? (2014/09/07 21:43)
Przede wszystkim luz na szpuli. Albo źle nawinięta, albo za lekkie przynęty. Co zrobić?: od nowa nawiń przelotkę, najlepiej z pomocą drugiej osoby - musi się nawijać ciężko i z dużym oporem. Po drugie popatrz na przynęty i plecionkę. Jeśli łowisz np. 0,15 przy przynętach np. 7 gr z opadu, to co kilkanaście rzutów załóż coś cieżkiego np. 25 gr, duży wyrzut i ściągnij w tempie boleniowym.
Kolejnymi przyczynami są: zbyt duża ilość plecionki na szpuli, kiepski kołowrotek i słabej jakości plecionka. (2014/09/08 10:32)
Witam. Chciałbym zapytać, jaka może być przyczyna bardzo częstego plątania się plecionki podczas rzutu Spombem. Z góry dziękuję za porady i pozdrawiam. Napisz jaka to plecionka i jaki kołowrotek bo spomb nawet najmniejszy waży po napełnieniu ok 100 g więc zestaw za lekki nie jest.Zrób fotkę najlepiej kołowrotka z plećką.JK (2014/09/08 10:49)
Witam serdecznie kolegów. Plecionka jest dobrze nawinięta, tzn., dość "mocno", i nie ma jej nawinięte zbyt dużo, to znaczy, od zewnętrznej krawędzi kołnierza na szpuli pozostaje około 2 - 3 milimetry, czyli nawinięta podręcznikowo. Kołowrotek to: nowy MISTRALL CARP X POWER 5000, zaś plecionka dość gruba, do 28 kilo wytrzymałości, MICRO DYNEEMA FIRMY SHARK. Mam założoną na niej dość mocną agrafkę z krętlikiem, którą dopinam do spomba, może w tym tkwi problem, sam już nie wiem... Bo wina wędki raczej w tym przypadku w grę nie wchodzi. Mam solidną sumówkę od 300 do 500 gram wyrzutu, i też jest nowa, zatem przelotki też są ok. Przy rzucie, staram się, by lecący spomb odwijał plecionkę bez luzów, tzn., żeby leciał płynnie. (2014/09/08 15:47)
I tu chyba jest problem - lepiej do spoda ( jak i rakiety ) użyć żyłki i dołożyć strzałówkę zamaist samej plecionki. Używam i spoda i rakiety ale częściej spoda. Wędka Anaconda Base Spod 5 lbs, plecionka strzałowa Gardnera 45 lbs, żyłka główna jakaś K-Karp 0,35 mm, kołowrotek Shark Yorka i nigdy nic się nie plątało przy rzucaniu.Ta plecionka jest moim zdaniem za gruba do tego żeby można było uważać ją za rzutową. Ona z powodu swojego przekroju " opóźnia " wyrzut bo źle schodzi ze szpuli.Spróbuj nawinąć żyłkę 0,33 lub 0,35 mm, do niej dowiąż 2,5 lub 3 długości wędki jako strzałówka i na początek delikatnie zobacz jak taki zestaw się zachowuje. JK (2014/09/08 16:25)
Kolego miałem podobny problem do Ciebie ale rozwiązanie okazało się bardzo proste a co ważne skuteczne mianowicie zmieniłem za radą starszego kolegi o kiju krętlik ktory w moim przypadku okazał się zbyt mały i to on w czasie zwijania zestawu skręcał plecionkę co powodowało jej plątanie w czasie kolejnego wyrzutu.A więc proponuję zwiększyć krętlik łączący z przyponem na większy i powinno wystarczyć.Pozdrawiam. (2014/09/09 07:14)
Ja mam dużego spomba, więc raczej stawiam na mocną plecionkę lub żyłkę. Co do krętlika, to mam już założony jeden z największych i najmocniejszych. W każdym razie, dostosuję się do rady jednego z kolegów, i zmienię plecionkę 0,30 na 0,20 - mam nadzieję, że to pomoże. Dziękuję serdecznie wszystkim za zainteresowanie oraz niezwykle cenne porady. Trzymajcie się! I życzę Wam wszystkim, połamania kija! (2014/09/09 13:13)
"Ja mam dużego spomba, więc raczej stawiam na mocną plecionkę lub żyłkę. Co do krętlika, to mam już założony jeden z największych i najmocniejszych. W każdym razie, dostosuję się do rady jednego z kolegów, i zmienię plecionkę 0,30 na 0,20 - mam nadzieję, że to pomoże. Dziękuję serdecznie wszystkim za zainteresowanie oraz niezwykle cenne porady. Trzymajcie się! I życzę Wam wszystkim, połamania kija!"
Zły pomysł - o ile nie masz ochronki na palec wskazujący szybko się przekonasz jak słaba jest skóra na palcu. Zedrzesz ją do krwi po kilkunastu rzutach.
Uwierz mi, że najlepsze rozwiązanie to użycie żyłki z przyponem strzałowym.
darku nie ma sensu zmieniać plecionki.Nawiń na zapasową szpule (pewnie masz zapasową) ze 100-150 m żyłki około 0.30 mm oczywiście na podkładzie ,dowiąż do tego z 10m plecionki (tej co masz) i będzie gitara. nie zapomnij o ochronie na palec. ps;w spombie jest fabrycznie zamontowany krętlik więc nie ma sensu drugiego krętlika zakładać. (2014/09/09 17:56)
Być może, drodzy koledzy, macie rację, że najlepszą do spomba jest gruba żyłka + plecionka na węźle strzałowym, spróbuję i jednego i drugiego. A krętlik z agrafką montuję do spomba dlatego, by za każdym razem nad wodą nie musieć dowiązywać spomba do plecionki. Po prostu jest łatwiej i wygodniej... A co do ochronki na palec, to gdzie można coś takiego kupić? Pytałem o nią już w kilku sklepach wędkarskich, i takowej nie mają. Pozdrawiam. (2014/09/09 19:17)
Też mam dowiązaną agrafkę ale taką co jest w zastawach helikopterowych i dodatkowo jak zaczepię już spomba to naciągam na nią gumową osłonkę nic się nie plącze i lata aż miło. (2014/09/09 20:22)
Być może, drodzy koledzy, macie rację, że najlepszą do spomba jest gruba żyłka + plecionka na węźle strzałowym, spróbuję i jednego i drugiego. A krętlik z agrafką montuję do spomba dlatego, by za każdym razem nad wodą nie musieć dowiązywać spomba do plecionki. Po prostu jest łatwiej i wygodniej... A co do ochronki na palec, to gdzie można coś takiego kupić? Pytałem o nią już w kilku sklepach wędkarskich, i takowej nie mają. Pozdrawiam.
Spróbuj nawinąć żyłkę 0,33 lub 0,35 mm, do niej dowiąż 2,5 lub 3 długości wędki jako strzałówka i na początek delikatnie zobacz jak taki zestaw się zachowuje. Jak najbardziej sie zgadzam z Januszem żyłka przy spodzie, rakiecie amortyzuje wyrzut i jest wygodniejsza od plecionki nawet na strzałówkę też nie używałbym pletki.
Mam solidną sumówkę od 300 do 500 gram wyrzutu, i też jest nowa, zatem przelotki też są ok.
Przy tak twardym kiju nie masz gr. amortyzacji przy wyrzucie, a skręcanie jest raczej spowodowane złą jakością pletki, lub za gruba a także w sposobie ściągania, szybko dostaje poślizg na wodzie i powstaje luz na pletce, lub wolno z pompowanie sytuacja się powtarza. W takich przypadkach jednak żyłka lepiej się zachowuje, bo przy Twoim kiju na pewno on nie zamortyzuje ( wybierze luzów) na pletce (2014/09/10 06:56)
Jak najbardziej sie zgadzam z Januszem żyłka przy spodzie, rakiecie amortyzuje wyrzut i jest wygodniejsza od plecionki nawet na strzałówkę też nie używałbym pletki. Bernard przerabiałem jakieś fluorocarbony i inne tego typu żyłki w rozmiarach 0,45 0,50 i 0,60 mm i powiem tak: ta cienka się nadaje ale za szybko się niszczy. 0,50 od biedy jeszcze tak ale się niszczy. O,60 to drut nie nadający się na strzałówkę do rzutu - do wywózki pewnie się nadaje. Dochodzi jeszcze do tego wielkość węzła :-( - po prostu jest duży co utrudnia rzucanie. W przyszłym sezonie założę żyłkę max 0,30 mm bo ona zupełnie nie pracuje przy zarzucaniu i nie musi być grubsza a znam takich co mają 0,25 mm i też nic się nie dzieje.Osobiście używam na strzałówce 45 lbs Gardnera :http://www.carptackle.pl/vigilante-brown-45lb-20m-gardner-p-90.htmlCały sezon daje radę póki co :-)JK (2014/09/10 09:50)
Taż ten temat przerabiałem i doszedłem do tego że w tej chwili mam na szpuli 0,33 i na strzałówke używam 0,45 i jest to w tej chwili optymalne dla mnie rozwiązanie przy kiju 150 gr. Wcześniej na moich sheakspirkach miałem pletkę i kiedy sam wywoziłem pojedynczo zestawy, na wolnym biegu też miałem problem z skręcaniem sie przy ściąganiu zestawów. W tej chwili mam żyłkę 0,33 i 0,35 przy otwartym kabłąku żyłkę przed pierwszą przelotką wiąże gumką recepturką i wywożę bez obaw że się zaplącze i o coś zahaczy. wcześniej jeden z kijów 100-300gr używałem jak nie wywoziłem do rakiety z pletką 0,22 i teraz nie wiem czy od rakiety czy przez wywózkę tego kija pletka zawsze się skręcała. (2014/09/10 15:41)
Witajcie drodzy koledzy! Zrobiłem jak mi radziliście, tzn: założyłem żyłkę 0,35 i dołożyłem 10 m plecionki na węźle strzałowym i... spomb śmiga jak się patrzy! Jeszcze raz dziękuję serdecznie, za niezwykle cenne rady. Trzymacie się! I połamania kija! (2014/09/14 21:10)