Plątanie się żyłki i plecionki
utworzono: 2013/09/02 00:26
Witam wszystkich. mam następujący irytujący problem otóż podczas zarzucania plącze mi sie w supeł żyłka bądź plecionka. i nie wiem za bardzo jak ten problem rozwiązać. i jaka jest tego przyczyna. możne ktoś tez tak miał i może mi cos doradzić to z gory dziekuje
[2013-09-02 00:26]
jaki kołowrotek? jaka żyłka? jaka plecionka? jaka wędka? ciężar przynęty? jak żyłka/plecionka nawinięta na szpule(najlepiej zdjęcie)
uzupełnij trochę wiadomości, bo nie za bardzo jestem w stanie pomóc [2013-09-02 07:16]
Za mało szczegółów w pytaniu - może plątać się, bo zbyt dużo nawinąłeś, może dlatego że łowisz bardzo lekkimi przynętami, a może dlatego że jest bardzo kiepskiej jakości - powodów może być dużo.
[2013-09-02 07:27]zaczne od pierwszego kołowrotka. Kołowrotek to mikado airspace 4008 zyłka ktora sie platała to dragon millenium szczupak 0.25mm mialem ta zyłke millenium okon 0.22 tez sie platała. poniewaz kołowrotek po miesiacu padł i jest na gwarancji kupiłem penn batlle 4000 i nawinełem plecionke robinsona phantom 0.15 noi juz przy pierwszym rzucie sie splotała tak wiec po jednym dniu spiningowania mam juz powłowe plecionki. albo i mniej. przynety sa rozne wielksoci, kopyta z głowkami 12g blaszki ale niewiem dokładnie ile poniewaz sa z dociaznikami nie opisanymi moge tylko strzelac w przybizeniu ile maja. blaszki to dragon veltica. a placze sie na wszystkim. ale jeszcze wedka to mikado sensej telespin 300m 10-30 c.w.
[2013-09-02 09:03]
to jeszcze napisz jak nawijałeś plecionkę/żyłkę na kołowrotek. Bo wygląda mi na to, że po prostu jest skręcona.
[2013-09-02 10:27]
nawinełem ja w nastepujacy sposub tzn na szpule zapasowa nawinelm plecionke i podklad do pelna ok 2mm mniej jak krawedz szpuli. nastempnie odwinelem na szpule własciwa.
[2013-09-02 10:45]
a szpulka plecionki leżała na podłodze, pływała w wodzie czy jakoś inaczej jeszcze? Przytrzymywałeś plecionke palcami aby wymusić lekki opór czy jest nawinięta luźno?
odwiń trochę plecionki ze szpuli i przybliż jej koniec do szpuli tak aby powstało takie wąskie U. Jak zacznie się skręcać to wszystko jasne
[2013-09-02 11:15]
Jest nawinięta ściśle a szpule trzymała druga osoba. Zrobiłem tak jak mówiłeś i plecionka się nie skręciła.
[2013-09-02 11:37]
podeślij zdjęcie jak nawinięte na e-mail krzysiu2006@wp.pl coś poradzimy na to ; )) [2013-09-02 11:46]
Troche to podejrzewalem ze moze byc moja wina tylko ze do tej pory zarzucam caly czas tak samo i nie bylo problemów. A i co jeszcze nietylko mi sie splatao. Innej osobie przy innej technice rzucania tez sie splatalo [2013-09-02 16:05]
weź podeślij jeszcze jakieś zdjęcia tego jak nawinięte, na jednym zdjęciu rozwiń z pół metra plecionki też muszę zobaczyć jak się zachowuje rozwinięta, pokaż na innym zdjęciu szpule z bliska, jak wyślesz zdjęcia to spróbuję coś jeszcze poradzić [2013-09-02 18:40]
Witam mam takie pytanie od nie dawna łowie kupiłem sobie wędke i kołowrotek po zmontowaniu wszystkiego byłem na jeziorku zarzucając wędką strzela mi żyłka co to może być.Dzięki za odpowiedz. [2017-07-31 14:03]
Witam mam takie pytanie od nie dawna łowie kupiłem sobie wędke i kołowrotek po zmontowaniu wszystkiego byłem na jeziorku zarzucając wędką strzela mi żyłka co to może być.Dzięki za odpowiedz....................................................................................................................... Opisz dokładnie całą wędkę i napisz w jakim momencie strzela ci żyłka, wtedy można będzie coś poradzić. [2017-07-31 14:14]
Co to znaczy "strzela"? Chodzi Ci o "strzelanie" jak z bata, czy o pękanie?
Jaką żyłką łowisz (firma, grubość, wytrzymalość)
Jaką metodą łowisz?
Jaką masz wędkę (ciężar wyrzutu)?
Jakich przynęt używasz (ciężar)? [2017-07-31 14:25]
Przyponu a nie przeponu.
Jakie obciążenie koszyczka, bo z tego że robaki, nic nie wynika. [2017-07-31 15:17]