Pilkery samoróbki robione z.....

/ 33 odpowiedzi / 5 zdjęć
bodek_w

Niektóre formy dostałem( były lekko uszkodzone więc je przerobiłem), a niektóre robię sam. Można je wykonać z gipsu stomatologicznego - te są mało trwałe, odlejesz z 20-30 sztuk i zaczyna się kruszyć. Teraz formę robię z kawałka aluminium no i oczywiście frezarka. (2011/01/24 17:27)

baloonstyle

O jakiej gramaturze robisz te pilkery? (2011/01/25 08:14)

bodek_w

baloonstyle gramatura jest różna: 120,130,140,160 i 190. Oczywiście są różne kształty. (2011/01/25 17:47)

pelki83

Jak dobrze mieć znowu neta :) Wow te pilkerki to kawał dobrej roboty, jednym słowem masakra :D Z braku czasu swoich zabawek z blachy jeszcze nie zdążyłem do końca złożyć a tu już nasuwa mi się temat form do odlewania. Może być to naprawdę ciekawe. 
    Nie bardzo mam możliwości skorzystania z frezarek itp więc pozostaje jakiś domowy sposób stworzenia matrycy. Gips jest nie trwały a jakby się zachowała forma np z cementu na temperaturę??? Nie będzie się kruszyła lub pękała? Orientujecie się z tym?
 Przykład:       Bierzemy jakiś pojemnik, opakowanie odpowiednich gabarytów i zalewamy do połowy samym cementem (prawie jak gips) wymieszanym z wodą (to byłaby podstawa formy). Następnie przełożyć to folią np typu stretch czy czymś co będzie można w łatwy sposób oddzielić jak nasza zaprawa zaschnie. Na folie kładziemy pilkera i odbijamy go zagłębiając do połowy w naszej mazi.Naszego pilka przykrywamy folią i zalewamy naszego pilkera zaprawą pozostawiając do zaschnięcia. Jeśli rozdzielimy teraz nasze dzieło to powinna się nam odbić idealna forma składająca się z dwóch części którą będzie można zalać ołowiem. Jak zastygnie to otwieramy i praktycznie mamy duplikat do pomalowania jak tylko się nam podoba...  

Trzeba byłoby to jeszcze dopracować: drut itp Co myślicie o tym, zdało by to egzamin? (2011/02/17 19:34)

rysio2608

No i warto czytać posty.Rady pomogły,może nie nie wyszły super ale myślę że dorszyki nie będą miały mi za złe małych niedoróbek .Pozdrawiam forumowiczów (2011/02/22 13:27)

baloonstyle

No i warto czytać posty.Rady pomogły,może nie nie wyszły super ale myślę że dorszyki nie będą miały mi za złe małych niedoróbek .Pozdrawiam forumowiczów

Również pozdrawiam :)) (2011/02/22 13:42)

Mefokiller

Akurat otym nie mam pojecia. (2011/02/23 10:24)