Pijawka na węgorza?

/ 8 odpowiedzi
Czy ktoś z was jak przynęty na węgorze używał pijawek ?Pytam ponieważ słyszałem że jest to bardzo skuteczna przynęta , lecz jakoś nigdy nie odważyłem się założyć jej na hak.
sebas93

ja kilka razy używałem, (pierwszy raz z powodu braku innych przynęt), węgorza na nią nigdy nie złowiłem, ale brania byly podobne jak na rosówki na które zawsze łowię i podobne ryby się trafiały, więc jak wiadomo rosówka na węgorza jest genialna to wnioskuje że pijawka też byłaby dobra (2011/02/15 17:07)

PandaAu

Słyszałem że okonie lubią je bardzo.
A węgorz na pewno tez by wziął na pijawkę.Znam te ryby i chodzi o to raczej żeby dobrze podać
ją mu.Osobiscie wole łowić na rosówki albo na zdechlaczka najlepiej takiego smierdzącego delikatnie,kurza wątróbka tez dobra.ale mówe Ci jak trafisz w miesce gdzie on jest i jest głodny to zapier papier w to jak jastrząb w kure :) rok temu złowiłem wegorza na kukurydze waniliową.
I czesto słyszę ze tak robią.

Siemanko (2011/02/16 04:55)

u?ytkownik63963

witam troche za pużno pisze ale moze cos doradze zawsze lowilem na rasowe,bialy,gnojak jak sie ukleja tarła ale to male szt.ale jak zaczolem jezdzic z sasiadem a on ma ponad 50 i wiekszosc czasu spedzil na rybach a jeziorak zna jak wlasne dzieci i on zawsze na zywca - ploc,ukleja moze byc jeszcze z biedy okonek ale  NIGDY NIE WZDREGA I LESZCZ (2011/02/17 23:49)

GRZENIO75

Czesć.Ja uzywałem,ale na Sanie na klenia.Nigdy długo nie leżała.Napewno jest to dobra przynęta bo brały piekne i tylko duże.Na temat węgorza się nie wypowiadam,bo sam dopiero "zbieram rozumki".Pozdro. (2011/02/19 01:07)

Bilis1090

Hmm . Ostry powiem Cie, że pijawce powinno odciąć się tą jej przyssawkę, gdyż może ona się przyklajać do kamieni, ciężarków itp.:) Poza tym wtedy bardziej krwawi i jest pożądana przez ryby :) Ja osobiście węgorza na pijawkę nie złowiłem ale niezadużego lina na bagienku :) Ale przecież jeśłi pijawka żyje w tym samym środowisku co węgorz to musi mu ona smakować nie ma innego wyjścia :D Pozdrawiam :D (2011/02/21 10:41)

u?ytkownik61878

witam troche za pużno pisze ale moze cos doradze zawsze lowilem na rasowe,bialy,gnojak jak sie ukleja tarła ale to male szt.ale jak zaczolem jezdzic z sasiadem a on ma ponad 50 i wiekszosc czasu spedzil na rybach a jeziorak zna jak wlasne dzieci i on zawsze na zywca - ploc,ukleja moze byc jeszcze z biedy okonek ale  NIGDY NIE WZDREGA I LESZCZ

Witaj Kolego @Wacuś7

Ryba która się trze ???

Zaskakująca szczerość lub ... tutaj sobie wpisz co pierwsze przychodzi do głowy.

Pozdrawiam i więcej rozwagi.

Nemo (2011/02/22 08:57)

u?ytkownik61878

Oczywiście mówimy o pijawkach, ale  z pominięciem pijawki lekarskiej ???

Bo ta jest pod ścisłą ochroną. A pijawka jest uniwersalną przynęta, węgorze z pewnością ją spożywają bo w jeziorach przy trzcinowiskach występują nagminnie, w rzekach również przy brzegach coraz częściej je spotykamy.
Zamiast obcinać przyssawki pijawce, podepnij również przy pijawce /pijawkach/ czerwonego robaka w którego wstrzyknij powietrze - to przy połowie z gruntu, a przy połowie na spławik - wystarczy zawiesić przynętę ponad dnem minimum 10 cm i węgorz znajdzie jedzenie. (2011/02/22 09:05)

Mikesz71

Osobiście złowiłem wiele kleni na pijawke ale węgorza niestety nie może dlatego że nie łowiłem na nia w nocy albo z powodu słabej liczebności w łowisku, możesz próbować to dobra przynęta na 1 ną mozna złowić nawet 2-3 klenie. dobrze trzyma sie haka. (2011/02/23 13:39)