Pierwszy wypad na glinianki w Jasieniu

/ 2 odpowiedzi
Witam.
Chciałbym wybrać się na swoja pierwsza zasiadkę na karpia. Planuje wybrać się na dwie noce na gliniankę w Jasieniu i bardzo bym prosił o jakieś porady, bo nie mam pojęcia jakie przynęty i zanęty ze sobą zabrać i w jakich ilościach. Nie wiem też jaką metodą najlepiej będzie tam łowić, zabieram dwie wędki i zastanawiam się czy łowić na spławik, czy na grunt.
 Gdyby ktoś mógł mi doradzić to byłbym bardzo wdzięczny. 
Przed wyjazdem będę jeszcze próbował różne przynęty na jednorazowych wypadach na stawy hodowlane, więc na bieżąco postaram się dokładnie opisać co mam zamiar próbować. Może komuś  się to przyda.
Z góry dziękuję.
u?ytkownik116538

Na karpia to myślę że znacznie lepiej, wygodniej oraz skuteczniej będzie łowienie metodą gruntową. Karpia można przeróżnymi zanętami nęcić. Dobra jest kukurydza, groch, orzech tygrysi, rosówki, pellet itd. Są też na rynku różnego rodzaju zanęty uniwersalne które są również są znaczne w połowie tej ryby. Można spróbować go złowić standardową gruntówką, czyli zanęta do koszyczka na rurce antysplątaniowej i przynęta na hak lub pobawić się z włosem, ale o tym może jacyś bardziej doświadczeni karpiarze tutaj napiszą bo ja niezbyt znam się na typowym karpiarstwie :) (2013/05/14 15:59)

Maly93

Właśnie też bardziej myślałem o gruntówce i z przynęt to myślę że bardziej pellet lub kulki proteinowe, bo chciałbym w tym roku złowić coś większego. Może jeszcze dodam na jaki sprzęt będę łowił. Są to wędki Jaxon Extera Carp 3 sec, 3,00lbs, 3,60m z kołowrotkami Jaxon, Red Carp FRXL 500. Tylko zastanawiam się jeszcze co do żyłki i tu kolejna prośba czy mógłby mi ktoś doradzić jakąś dobrą żyłkę na okazy mam nadzieję powyżej 10kg ;) (2013/05/14 18:08)