Pierwszy sprzęt castingowy.

/ 6 odpowiedzi
Witam serdecznie. Od początku roku myślę nad zakupem swojego pierwszego multiplikatora oraz wędki przeznaczonej do metody wspomnianej w tytule. Zastanawiałem się nad Abu Garcia Revo 4 SX i teraz kieruję pytanie do bardziej doświadczonych wędkarzy w tej dziedzinie ;) Czy multiplikator ten dobrze sobie poradzi z obsługą przynęt w granicach 70-80 gramów i jaką wędkę mógłbym do niego dobrać? Dodam, iż chciałbym łowić z brzegu ;) Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
ryukon1975

Wędziska nie dobiera się do kołowrotka lecz do przynęt jakimi chcesz łowić. Te zaś wiążą się z rybami które występują w twoich łowiskach i na które masz zamiar polować jak i do warunków tych wód. Znacznie rozsądniej jest więc najpierw wybrać kij a potem "pod niego" dopasować pozostałe elementy zestawu. (2018/02/12 13:20)

ryukon1975

https://www.youtube.com/watch?v=t6QqZnbyOhQ (2018/02/12 14:28)

losvagos

Wędziska nie dobiera się do kołowrotka lecz do przynęt jakimi chcesz łowić. Te zaś wiążą się z rybami które występują w twoich łowiskach i na które masz zamiar polować jak i do warunków tych wód. Znacznie rozsądniej jest więc najpierw wybrać kij a potem "pod niego" dopasować pozostałe elementy zestawu.

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Może faktycznie źle się wysłowiłem, chodzi mi o to, czy multiplikator niskoprofilowy będzie odpowiedni do takich przynet, jak np. salmo slider 10/12, sweeper 14, czy też większych gum, typu savage gear line thru roach (80gr.)? A może zdecydować się na "okrąglaka"? I jeszcze jedno pytanie, czy do tego typu przynęt wystarczy wędka do 90 gramów typu, Abu Garcia Rod Volatile Pike 792 H 50-90g Cast Długość: 2.41m, czy może coś "mocniejszego" typu Daiwa Prorex XR Baitcast 2.40m 40-120g? (2018/02/12 18:41)

SlawekNikt

Coś edycja postów nie działa ... (2018/02/12 20:57)

klarcia

Cześć, ja miałem identyczny problem. Na początku lutego postanowiłem "coś zmienić" i spróbować przygody z przynętami szczupakowymi powyżej 30gr. W/g większości do tego tylko casting. Ze 2 tygodnie szukałem pomocy na różnych forach i ostatecznie zdecydowałem się na kij Dragon Big Bait Jerk 198 cm cw. 30-90 gr i multik Shimano Citica 201 HG. Przynęty do tego zestawu to takie jak Twoje, czyli slidery 10, 12 oraz dużegumy (15-20 cm) z główkami 10-20gr.Zastanawiałem się nad tym Abu Revo S ale ostatecznie wziąłęm Citicę (trafiłem na dobrą cenę w jednym ze sklepów internetowych). Aż się boję jak to będzie z rzucaniem. Ale to podobno tylko kwestia treningu. Zobaczymy w maju. (2018/02/27 08:54)