Pierwszy spinning, cw 20-25g, dł. 270cm

/ 27 odpowiedzi / 2 zdjęć
Poszukuję pierwszej wędki spinningowej do 150zł. Łowię na wodach stojących z brzegu stąd też długość 270cm. Poszukuje wędki w miarę uniwersalnej na której poprowadzę gumki 5-10cm, lekkie obrotówki i woblery. Ryby na które się nastawiam to średnie okonie i szczupaki. Do tej pory wpadły mi w oko dwie wędki:
Konger Dynamix Spin L 5-20g - bardzo mało opinii w internecie o tej wędkce
Jaxon Grey Stream 4-17g - opinii więcej ale mieszane
Co sądzicie o wymienionych modelach? Może polecacie coś innego w tym budżecie?
Jakub Woś

Weź pod uwagę kij Robinson Maverick Trout Spin 2.70m 8-20g. Będzie świetnie pasował pod woblerki i obrotówki. No i spełnia Twoje wymagania jeśli chodzi o cenę i parametry (2020/03/27 08:30)

Nevrim

Wygląda ciekawie, jednak zastanawia mnie jak wygląda prowadzenie małych przynęt na takim kiju. Chodzi mi np. o Keitech 5cm które ważą 1g. Jest sens dociążać takie małe przynęty główką 7g czy lepiej szukać kija o niższym ciężarze wyrzutowym? (2020/03/27 11:15)

Jakub Woś

Wygląda ciekawie, jednak zastanawia mnie jak wygląda prowadzenie małych przynęt na takim kiju. Chodzi mi np. o Keitech 5cm które ważą 1g. Jest sens dociążać takie małe przynęty główką 7g czy lepiej szukać kija o niższym ciężarze wyrzutowym?
Zacznę od tego że przynęty nie obciąża się po to aby mieściły się w przedziale ciężaru wyrzutu kija. To głębokość łowiska, nurt czy nadanie określonej pracy przynęcie powinno mieć główny wpływ na dobór ciężaru główki. A dopiero do przynęt dobierasz kij. Jeśli Twoje łowiska, czy preferencje wymagają lekkich przynęt spokojnie weź kij o mniejszym cw. Np Maverick Perch. Takim kijem przy kołowrotku z działającym hamulcem spokojnie wyholujesz szczupaka do metra. (2020/03/27 11:41)

Sith

Dokładnie tak, jak napisał Jakub. Poza tym producenci/dystrybutorzy z reguły opisują wędziska z marginesem błędu, często dość znacznym. Jestem przekonany, że niemal każdy kijek (wyłączając ultra lighty) obsłuży przynęty nawet do 1-3g lżejsze niż wskazuje na to dolna granica CW, chyba, że jest to nieużytkowy "kij od szczotki".
Przykładowo wędka, do której zamieściłem linka, w pełnym komforcie obsługuje przynęty 1,5-2g, mimo opisu dolnej granicy 3g.
Wszystko zależy od dynamiki wędziska. (2020/03/27 12:04)

Nevrim

Przepraszam, że tak długo męczę ale mam jeszcze kilka pytań. Czy jest coś oprócz dopasowania do przynęty na co muszę zwracać uwagę przy wyborze? Czy da się wywnioskować z parametrów producenta czy kij będzie dobrze prezentował pracę lekkich przynęt? Oraz czy jest wędka/producent której należy się wystrzegać przy moim budżecie i parametrach? Tak jak np Grey Stream bardzo podoba mi się wizualnie, ale nie mogę znaleźć rzeczowej opinii o tym jak prowadzi przynęty, widoczność brań itd. Albo ktoś pisze że dobry albo, że 3 razy złamał ten najgorszy syf. Jak z tego coś wywnioskować.

Wszystko utrudnia obecna sytuacja przez którą nie można iść spokojnie do sklepu, chociaż myślę, że w przypadku świerzaka machanie kijem nic by nie dało.
(2020/03/27 23:36)

Sith

(...) czy jest wędka/producent której należy się wystrzegać przy moim budżecie i parametrach? (...) JAXON.
Na pozostałe  pytania odpowiedzą Ci lepsi fachowcy ode mnie.
  (2020/03/28 06:40)

WedkarzIncognito

Wypowiedź jest moja, skopiowałem ją z niedawno poruszanego wątku o zestawie na okonie. Więc tutaj masz odpowiedź odnośnie kija jakim jest Grey Stream, a właściwie sztuce jaka mi się trafiła.

"Zacznę od kija - Grey Stream którego jestem posiadaczem (2-12g 228cm) jest kijem po prostu wystarczającym, posiada plusy i minusy. Nie jest to nic nadzwyczajnego, ale nie jest to też jakaś bazarówka. Praca wędziska: parabolik. Akcja: med-fast. Przynęty których używam to przeważnie gumy (twistery, cannibale, grubber shady itp) w rozmiarach od 3 do 10cm, w gramaturze od 2 do nawet 15 gram. Żelastwo to małe wahadłówki i obrotówki w rozmiarze 1-3, gramatura 3-8g. Do witki jest założony młynek Okuma Altera 20 z nawinięta na szpuli linką Konger Kevlon X4 0.06mm. Zestaw okoniowy który kompletowałem z myślą aby nie wydać majątku spełnia moje oczekiwania, po prostu, zwyczajnie daje radę. Ale żeby nie było zbyt kolorowo to przy używaniu większych obrotówek (np. rozmiar 4, 10g) dla mnie kij jest zbyt spolegliwy, ale nie to jest największym problemem. W moim modelu przy wyrzucie występuje zjawisko wypadającej części żeńskiej ;))), które jest niezależne, nie ważne jak złożę wędkę to problem występuje nieregularnie, czasmi za 3 rzutem, a czasami łowię pół dnia i nic. Osobiście mi to jakoś bardzo nie przeszkadza więc nic z tym nie robiłem, ale informacyjnie musiałem o tym napisać. Młynek moim zdaniem to jedna z najlepszych pozycji na rynku w kwestii cena do jakość, młynek jak kręcił tak kręci po dziś dzień bez problemu. Linka to budżetowe rozwiązanie dzięki któremu przekonałem się do marki Konger, niby pletka za 30zł, a nie odstaję jakoś bardzo od droższych linek, powiedzmy w przedziale cenowym 60-70zł. Przypony których używam, a używam ze względu na sporą ilość esoxów (niewymiarków w dużej mierze) w miejscach gdzie łowie, to przypony wolframowe do 2,5kg o średnicy 0,07mm, długości 15-30cm. Podsumowując mój budżetowy zestaw na okonia. Wędziska nie polecam, ani nie odradzam, zaś resztę zestawu tj. młynek i plecionkę z czystym sumieniem mogę polecić."

c.d

"łowiąc na paprochy mam na myśli tutaj przynęty gumowe (czyt. twister) w rozmiarze do 3cm, uzbrojone w 2-3gramowe główki. Tak więc łowiąc takimi paprochami muszę przyznać ze czucie przynęty jest dość mocno ograniczone, u mnie problemem jest plecionka 0.06 ponieważ zdaję sobie sprawę że przy łowieniu (np.z opadu) takimi paproszkami potrzebuje maksymalnie cienitukiej w przekroju plecionki by mieć caly czas kontakt z przynętą, a przy obecnej lince robi się balonik gdy przynęta opada i wtedy muszę delikatnie podwijać nadmiar. Obecnie używanej plecionce nie mam nic do zarzucenia, no ale jestem świadom że producenci lubią fantazjować gdy podają parametry linki. Rzeczywistość, a to co jest podane na opakowaniu to dwa różne światy. Dla tego też najczęściej łowie Twisterami 4cm>, Grubber shadami 5cm, Cannibalami 6,8cm, przynęty uzbrojone są w większości w główki o wadze od 3 do 7gram, oczywiście używam też (ale znacznie rzadziej w porównaniu do wyżej wymienionych przynęt) 2 gramowych paprochów, dochodząc nawet do 10cm fishunterów na 7 gramowych główkach. W moim odczuciu najlepiej, najprzyjemniej łowi mi się przynętami o łącznej wadze w przedziale od 4 do 9 gram. Nadmieniłem ten temat ze względu na to że wcześniej pojawiły się propozycje plecionek o producenckim 0.08, a teraz zapytanie o takie paprochy. Z linką 0.08 łowienie na takie paproszki to nic fajnego. Jeśli chodzi o czucie brań to odpowiedź jest tylko jedna, czuć brania bardzo fajnie, podszczypywanie tęczaków za ogonek twisterka jest dobrze wyczuwalne, kij w części szczytowej jest czuły więc każde przytrzymanie widoczne jest na szczytówce (fakt nie jest to wklejka ale widać). Chcę dodać jeszcze będąc w temacie Grey Streama że w chwili obecnej gdybym miał ponownie kupić ten kij wybrał bym wersję 1-7g, owszem 2-12 świetnie się spisuje przy łowieniu pasiaków i daje mnóstwo frajdy gdy wyciąga się rybki w okolicach 25cm+, ale jednak 1-7g przy identycznych rozmiarach pasiaków musi sprawiać jeszcze więcej frajdy podczas holu :) Kolejnym plusem 1-7 jest zapewne lepsza "obsługa" paproszków w porównaniu do 2-12. Tak więc poważnie się zastanów czy nie wybrać właśnie 1-7g. Co do młynka polecam pozostać przy rozmiarze 2000, tak jak wspomniałem niska waga to dla mnie priorytet, ale każdy ma też własne priorytety podczas kompletowania zestawu. Muszę się też przyznać że w moim przypadku Altera20 nie wyważa GS-a (2-12, 228cm) kompletnie, ale równie kompletnie mi to nie przeszkadza ponieważ cały zestaw nie przekracza 350gram, potrafię tym zestawem machać cały dzień i nie czuję zmęczenia, ani bólu w nadgarstku :)...

...Ja to i tak się cieszę że tylko taki mankament mi się przytrafił, znam osobiście przypadki gdzie przelotki przypominały bardziej pachołki wyznaczające trasę slalomu, części szczytowe "strzelały" przy wyrzucie i to nawet nie zbliżając się do górnej granicy c.w. Grey Stream to masówka więc na 1000 sztuk na pewno trafi się kilka wadliwych egzemplarzy. A co do propozycji naprawy to próbowałem bezskutecznie różnych magicznych tricków i odpuściłem temat. Nie reklamowałem bo jak się już przyzwyczaiłem do tego mankamentu to stwierdziłem że nie ma co sobie gitary zawracać..." (2020/03/28 09:46)

Nevrim

Dzięki za obszerną wypowiedź na temat Jaxona. Przeanalizowałem troche to wszystko i znalazłem nowe propozycje o które chciałbym Was zapytać:
Mikado Bixlite Light Spin 3-20 260
Robinson Maverick Perch Spin 6-14 270
Konger Dynamix Spin L 5-20 270
oraz dwie krótsze propozycje które wydają się ciekawe:
Mitchell Epic R 2-12 240 - martwi mnie niskie górne cw
Daiwa Ninja X Spin 5-20 240 - wykracza poza budżet dlatego chciałbym zapytać czy warto dopłacić

Co sądzicie o tych kijach? Może znacie jeszcze coś ciekawego czego nie wymieniłem?

(2020/03/28 13:15)

Adi777

Jak już polecają kilje droższe ja bym brał, https://allegro.pl/oferta/wędka-robinson-diaflex-light-spin-245-6-20g-promoc-7952763222. W swojej klasie cenowej chyba nie mają sobie równych, wiadomo każdy lubi co innego, ale te kije mają b. dobre komponenty i jakość wykonania. Jak masz zamiar naprawdę spinniongować to warto dołożyć. (2020/03/28 14:02)

Nevrim

Coraz bliżej mi do Black Rock II 5-25 245 chociaż wciąż chętnie bym usłyszał opinie na temat Daiwa Ninja X Spin. Stąd pytanie do Sith, jaką polecasz średnice plecionki żeby rzucanie przynętami 5cm miało sens ale też żeby nie obawiać się szczupaka do 50-70cm (2020/03/28 16:39)

Sith

Do wędziska 7-21g używam plecionki 0,08mm, a wyjątkowo, gdy wędkuję w łowisku szczególnie "zaczepowym" 0,10mm. Ponieważ jesteś początkujący, optymalna będzie 0,10mm. Jeśli chodzi o firmę, to polecam https://archiwum.allegro.pl/oferta/plecionka-kamatsu-konger-techron-0-10-135m-olive-i8263038424.html. Bardzo dobra relacja jakości do ceny.
Pamiętaj, że plecionka nie uchroni się przed zębami szczupaka, więc obowiązkowo trzeba stosować przypony i to nie krótsze niż 30cm, bo szczupak ma wielki pysk i potrafi głęboko łyknąć przynętę. Osobiście używam przyponów Dragon Surfstrand 35-40cm. (2020/03/28 18:00)

Nevrim

Nie no Panowie, mówiąc o dopłaceniu miałem na myśli jakiś 50 zł, czyli do 200. Jeśli macie jakieś dalsze propozycje w takiej kwocie to poproszę oraz wciąż czekam na opinie na temat wymienionych wyżej wędek. (2020/03/29 13:42)

Nevrim

Pojawiła się nowa opcja, znalazłem w dobrej cenie Savage Gear MPP2 3-14. o będzie lepsze na początek? Wyżej wymieniony kij czy Black Rock II 5-25 245Black Rock II 5-25 245. SG pozwoli na mniejsze przynęty za to Black Rock będzie bardziej uniwersalny, co sądzicie? (2020/03/29 22:48)

WedkarzIncognito

Jestem posiadaczem MPP2 15-42 i złego słowa powiedzieć nie mogę, kij w zupełności spełnia moje oczekiwania. Kij kupiłem z myślą o szczupakach i używając go z różnym rodzajem przynęt jestem naprawdę zadowolony, mimo iż kij nie jest wyposażony w komponenty fuji, a we własne przelotki i uchwyt to jeśli nawet bym chciał i to bardzo, to nie mam do czego się "przyczepić". Nie wiem jak z wędziskami o innych parametrach, ale 274cm i c.w 15-42 to według mnie półparabolik, a akcja to taki Med-fast, w porównaniu do Moderate II 5-20, SG jest szybszym kijem. Wędzisko "przeżyło" ze mną wiele wypadów, a dodam tylko że na początku obchodziłem się z tym zestawem jak z jajkiem, bo to był mój pierwszy "lepszy" zestaw, ale z czasem pedantyczne obchodzenie się z wędziskiem poszło w las, a mimo wszystko kij nadal robi robotę i cierpliwe czeka na majowe otwarcie :) (2020/03/30 09:16)

Nevrim

A korzystał ktoś z Was z Mikado Specialized Chubster 2,75? Jakie opinie o tym kiju? Jak prezentuje się w porównaniu do MPP2 i Black Rocka II? (2020/03/30 15:19)

Nevrim

Nie ma niestety możliwości usuwania ani edycji. Co cechuje wędziska z oznaczeniem trout? Bardzo spodobał mi się model Mikado Specialized Trout. Czy można uznać go za w miarę uniwersalny kij który pozwoli mi poprowadzić wszystkie rodzaje przynęt mieszczących się w jego cw, a także czy pokaże brania mniejszych ryb jak np. okoni? Większe mnie nie martwią gdyż wiele osób chwali go za zapas mocy. (2020/03/30 17:33)

WedkarzIncognito

Wędziska które w swojej nazwie posiadają słowo trout czyli pstrąg, według producenta służą "przede wszystkim" do połowu pstrągów. Wielu producentów używa nazw ryb w poszczególnych modelach, aby pomóc mniej doświadczonym w doborze wędziska pod dany gatunek ryby na który się nastawiają tzn pike - szczupak, zander - sandacz, perch - okoń itp. Na pytanie co cechuje wędziska oznaczone jako pstrągowe, mogę tylko podpowiedzieć na podstawie własnej wiedzy, że takie wędzisko powinno charakteryzować się akcją med/slow, mogę się mylić, ale często spotykam opinie, że na pstrągi, klenie, jazie świetnie sprawdzają się wędziska o wolniejszej akcji, ale w tym temacie to może niech się wypowie ktoś bardziej doświadczony, albo ktoś kto używał takiego kija. Również może się okazać że kij oznaczony/opisany przez producenta jako pstrągowy lub kleniowy nie ma nic wspólnego z charakterystyką kija przeznaczonego pod te gatunki, a opis wędziska to nic innego jak pospolity chwyt marketingowy. (2020/03/31 09:06)

Adi777

Weż MPP, chyba, że masz w pudełku duże gumy. Ja też pierwszy spinning kupiłem mocny i zszedłem na kij do 10g, którym łowię najczęściej. Teraz szukam coś do 18g (2020/04/02 18:44)

arielzielonka

Cześć sam ostatnio szukałem uniwersalnego spinningu i po wielu dobrych opiniach wybrałem Dragon Black Rock 275 cm CW 7-30.  Udało mi się wyłapać dobra promkę bo zapłaciłem 189zł :).
Przesyłam Ci link allegro do tego sprzedawcy z tą wędką tylko CW 5-25 więc mieści się w twoim ciężarze wyrzutu:) https://allegro.pl/oferta/wedka-dragon-black-rock-ii-spinning-5-25g-275cm-9086161201
pozdrawiam (2020/04/03 11:42)

Nevrim

Chciałbym wrócić do tematu, mam 2 pytania:
1. Czy ciężar główek przybiera sie jako ok. 1,5g/metr głębokości ( zakładając dobre warunki pogodowe i głębokość do 3-4m) ? Oznaczałoby to że keitech 2' który waży 1g na tej głębokości już mieściłby się w wyrzucie od 5g.

2. Myślę obecnie nad 3 wędkami w tym jedną słabo opisaną na polskich forach. Prosiłbym Was o opinie na temat tych 3 modeli:
- Dragon Black Rock II 245 lub 275 do 25g
- Savage Gear MPP2 274 5-20g
- Gunki Power GameS-240M/MH 240 5-25g (ciężko o informacje o niej)

Co wybralibyście na początek z tych 3 modeli? Z góry dziękuję za pomoc

(2020/04/12 12:55)

esox12kg

JAXON to srakson -) jak pisze ALEXANDER T... Black Rock ,mam 2.45 ćw 5-25 od chyba 4 sezonów ,wyjolem 12 kg szczuplego i kilka 7,8 kg ,bolki i sandały ,jest MEGA KIJ,naprawdę warto ok 2.50 zł zainwestować (2020/04/12 17:47)

esox12kg

na olx za 120 uĹźywka masz foto ,znajdziesz (2020/04/12 17:49)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.