Zaloguj się do konta

Pierwszy mój sprzęt, Wasza pomoc w doborze.

utworzono: 2013/01/11 13:36

Witam,
Jaką moglibyście mi polecić wędkę spławikową w przedziale do 200zł. Interesuje mnie lekkie wędzisko teleskopowe. Zamierzam łowić płocie, leszcze, liny, karasie jak i trafiają się też karpie i amury (do 5kg) na stawie o głębokości 1,5-2,5 m. Potrzebuję takiej abym miał przyjemność z wyciągania małej płoci ale również abym mógł nią wyciągnąć karpia.
[2013-01-11 13:36]

Cześć. Jak w teleskopie to poszukaj czegoś z Mikado np. Tachibana lub Sensei... [2013-01-11 14:05]

maciek223

Ja używam Daiwa Megaforce.Leciutki kijek.Dobrze czuć płoteczke 10cm jak i karpik (3,60 kg) nie jest mu straszny.Przy dobrze ustawionym hamulcu to i 10taka na niego wyjmiesz. [2013-01-11 14:32]

maciek223

Ja używam Daiwa Megaforce.Leciutki kijek.Dobrze czuć płoteczke 10cm jak i karpik (3,60 kg) nie jest mu straszny.Przy dobrze ustawionym hamulcu to i 10taka na niego wyjmiesz.

Długość 360 cw 5-40 [2013-01-11 14:36]

endriu1994

Mikado tachibana to fajny , solidnie wykonany kijek moge ci go polecić ,ale w wersji 2 lub 3 składy. Jeżeli nie masz możliwości transportu dłuższej wędki to niestety pozostaje ci teleskop. [2013-01-11 16:14]

Przejrzałem Wasze propozycje i dość ciekawe te kije. Mikado Tachibana Light Float 4,0M c.w 5-25G miałem nawet w rękach. Daiwa Megaforce też fajny kijek ale interesuje mnie coś w przedziale 3,9-4,2m c.w tak max do 30G. A co możecie powiedzieć o tych wędziskach:

http://allegro.pl/mikado-tachibana-light-float-420-5-25g-i2882856987.html

http://allegro.pl/wedka-robinson-bluebird-float-3-90m-10-30g-i2890169965.html

http://allegro.pl/robinson-bluebird-tele-match-420-5-24g-i2912031776.html

Które z nich było by najlepsze? (może ktoś je użytkuje). A może jeszcze coś innego moglibyście mi polecić?

[2013-01-12 12:59]

matip52

Ja zaczynałem od wędki z targu i też dobrze było ;) trochę sztywna, ale... ma teraz dla mnie wartość sentymentalną. Wiecie pierwsza wędka w dodatku prezent od dziadka :) Może i ty tak spróbuj. Jeśli nie jesteś pewny czy wędkarstwo przypadnie ci do gustu kup tanią wędkę na tergu ( 30 zł ) i kołowrotek, czasami trafi się taki z żyłką ( 20 zł ) haczyki spławiki itp ( 10 zł )  i masz cały zestaw za cenę wędziska. Inaczej sprawa się układa kiedy wiesz że kochasz wędkarstwo ( jak ja. teraz kupuję tylko firmowe wędki ) wtedy kupuj firmówki :P

Dzięki za przeczytanie mojej opinii
połamania
[2013-01-12 14:31]

Przeciez Daiwe Megaforce mozesz kupic 390 lub 420 i jeszcze ci zostanie. A wedka bardzo fajna, ja na mala rzeke uzywam 300 cm ale wedkuje z wody a to ze jest do 40g to wedlug mnie tylko zaleta.

Te wszystkie Mikado czy Jaxony sa dla mnie jak z bazaru.

[2013-01-12 14:49]

Ja zaczynałem od wędki z targu i też dobrze było ;) trochę sztywna, ale... ma teraz dla mnie wartość sentymentalną. Wiecie pierwsza wędka w dodatku prezent od dziadka :) Może i ty tak spróbuj. Jeśli nie jesteś pewny czy wędkarstwo przypadnie ci do gustu kup tanią wędkę na tergu ( 30 zł ) i kołowrotek, czasami trafi się taki z żyłką ( 20 zł ) haczyki spławiki itp ( 10 zł )  i masz cały zestaw za cenę wędziska. Inaczej sprawa się układa kiedy wiesz że kochasz wędkarstwo ( jak ja. teraz kupuję tylko firmowe wędki ) wtedy kupuj firmówki :P

połamania

Kolego po kiju, chyba się trochę nie zrozumieliśmy ponieważ ja wędkuję już parę lat, tyle że na spining i feeder. Chciałbym zacząć przygodę ze spławikiem i poradzić się bardziej obeznanych w tym temacie co i jak. Twój post zbyt wiele nie wnosi do tematu więc z całym szacunkiem nie wiem po co się wypowiadasz.

[2013-01-12 16:33]

Te wszystkie Mikado czy Jaxony sa dla mnie jak z bazaru.

Ale co z nimi niby nie tak? Miałeś z nimi styczność czy piszesz to co wyczytałeś gdzieś na forum?

Ja osobiście posiadam Jaxon Inspiral Feeder 3,6m c.w. 30-80g i mam o nim dobre zdanie.

[2013-01-12 16:54]

matip52

połamania

Kolego po kiju, chyba się trochę nie zrozumieliśmy ponieważ ja wędkuję już parę lat, tyle że na spining i feeder. Chciałbym zacząć przygodę ze spławikiem i poradzić się bardziej obeznanych w tym temacie co i jak. Twój post zbyt wiele nie wnosi do tematu więc z całym szacunkiem nie wiem po co się wypowiadasz.

nie wspomniałeś że wcześniej łowiłeś, więc się nie czepiaj :P

[2013-01-19 13:13]

nie wspomniałeś że wcześniej łowiłeś, więc się nie czepiaj :P

Może i nie wspomniałem, ale z drugiej strony napisałem co mnie interesuje więc chyba musiałeś nie doczytać bądź też nie zrozumieć:P
Mógłbyś coś kolego doradzić z własnego doświadczenia a nie wchodzić w konflikt słowny:P

[2013-01-21 09:14]