Zarybienie stawu.
utworzono: 2013/01/29 15:13
Posiadam staw o wymiarach mniejwięcej 8 x 20. Jest on dośc głeboki tak srednio 1-2 m głebokości. Staw ten jest porosnięty dość gęsto roslinnościa. Aktualnie nie ma w nim zadnych ryb jedynie zaby sa ;p On jest zrudlany.
Chciałbym zarybić ten staw. Z góry zaznaczam iż kompletnie nie znam się na rybach,wędkarstwie itp.
Czy ktoś by mógł mi powiedzieć jakie ryby powinienem wpuscic ?? Najlepiej by było zeby ryby które wpuszczę zjadały roślinność która porasta staw gdyż tych roślin jest troche za dużo i ponadto nie mam czasu aby je karmic.
Gdzie mogę kupić ryby w Polsce południowej aby zarybić mój staw??
Czy staw powinno się zarybiać w określonych porach roku?? Jesli tak to w jakich??.
Z góry dziękuje za każdą poradę.
Moge wpuscic amura i tolpyga??
[2013-01-29 15:13]1. Amur i tołpyga owszem, ponieważ amur wcina zielsko że ho ho. :)2. Jeśli jest to staw tak jak mówisz dużo roślinności, na pewno są też robaki i różne inne stworzenia więc karmić ryb nie musisz.3. Z tego co mi się wydaję najlepszym momentem jest wiosna. Na pewno nie w zimę ponieważ jest mało tlenu (tak mi się wydaję) i niestety mogą nie przeżyć4. Na pewno możesz wrzucić amur, lin, karp, karaś, płoć no i jakiegoś drapieżnika ale nie za dużo 2-4 sztuk najlepiej szczupak.
[2013-01-29 15:39]
1. Amur i tołpyga owszem, ponieważ amur wcina zielsko że ho ho. :)2. Jeśli jest to staw tak jak mówisz dużo roślinności, na pewno są też robaki i różne inne stworzenia więc karmić ryb nie musisz.3. Z tego co mi się wydaję najlepszym momentem jest wiosna. Na pewno nie w zimę ponieważ jest mało tlenu (tak mi się wydaję) i niestety mogą nie przeżyć4. Na pewno możesz wrzucić amur, lin, karp, karaś, płoć no i jakiegoś drapieżnika ale nie za dużo 2-4 sztuk najlepiej szczupak.
A jak wiesz to mozesz mi powiedziec ile wpuscic [2013-01-29 16:06]
Ja bym zrobil tak , Amur x3 , Lin x25 ,ploc x30 karp x20 karas x20 ( podobno on sie sam pojawia ) i szczupaka x2 , ale to moze dopiero jakies 3-4 miesiace po wpuszczeniu pierwszych ryb , ryby najlepiej wpuscic tak okol kwietnia , a szczupaka na jesien , kiewdy trafi do stawu bedzie lekko niesmialy i nie bedzie tak szlal , bo przewaznie szczupaki i inne drapiezniki bardzo zywaj na koniec lata i sa bardzo aktywne do konca jesieni . pozdrawiam :-) [2013-01-29 16:21]
Ja bym zrobil tak , Amur x3 , Lin x25 ,ploc x30 karp x20 karas x20 ( podobno on sie sam pojawia ) i szczupaka x2 , ale to moze dopiero jakies 3-4 miesiace po wpuszczeniu pierwszych ryb , ryby najlepiej wpuscic tak okol kwietnia , a szczupaka na jesien , kiewdy trafi do stawu bedzie lekko niesmialy i nie bedzie tak szlal , bo przewaznie szczupaki i inne drapiezniki bardzo zywaj na koniec lata i sa bardzo aktywne do konca jesieni . pozdrawiam :-)
Jak może sam się karaś pojawić w stawie ? A drapieżniki są aktywne na jesień ponieważ przygotowują się do zimy... . Karpia nie polecam bo strasznie zamula dno... (tak mi się wydaję). Proponuję tutaj zapytać
http://forum.oczkowodne.net/viewforum.php?f=15&sid=b503bc59e676709183ce595dc747ebcc
Pozdrawiam :) [2013-01-29 17:24]
Karpia nie polecam bo strasznie zamula dno... (tak mi się wydaję).
Zgadzam się ale nie koniecznie.. Ponieważ tylko w nie których łowiskach. Mam w stawie ok. 500 sztuk i zero muły. Więc nie wiem.
A jeśli chodzi o sztuki to mi się wydaję że to za mało, dużo za mało.[2013-01-29 18:10]
Witam a ja Ci proponuje tak wpuść sobie ze 20 szt karpia najlepiej było by kroczka lina ze 30 szt bo to piękna rybka ,karasie ze 20-30 szt bardzo szybko się rozmnażają ,a małe karasie są dobrym pożywieniem dla drapieżnika .Z drapieżników proponuje Ci szczupaka 2 góra 3 na taki stawek ale je dopiero wpuść jak rybki się rozmnożą i te małe troszkę podrosną , proponuje Ci płoć ale też tylko kilka szt ja mam jeszcze klenie które ładnie się prezentują wygrzewając się i pływając przy powierzchni ,z ryb roślinożernych proponuję Ci Amura ze dwa osobniki wystarczą na taki staw bo mimo że jest zarośnięty ale czym byłby staw pusty bez roślin ,,pustynią"Najlepszą porą na zarybianie jest chyba Wiosna :)a rybki poszukaj w goglach Wpisz sobie materiał zarybieniowy albo kroczek karpia czy coś napewno znajdziesz a jak nie to napisz mi wiadomość to ci napisze gdzie można nabyć Pozdrawiam [2013-01-30 18:03]
Witam
Jeśli masz fotkę tej rośliny to wstaw lub podaj jej nazwę. Pierwsze co przyszło mi do głowy, że jest to glon, powstały w skutek braku ryb ( woda się nie miesza) ale jest haczyk – masz źródło.Czy ono przepływa przez twój staw ? czy po prostu woda wybija z ziemi i nigdzie dalej nie odpływa?
Twój staw nie ma imponujących rozmiarów, nie jesteś wędkarzem, nie masz czasu karmić ryb i z pewnością nie znajdziesz czasu by uchronić ryby przed zimową przyduchą.
Liczę na to, że zaczniesz wędkować a wtedy twoje podejście się zmieni. J
Zalecam zarybić – płocią, wzdręgą, okoniem , kilkunastoma karasiami. Nie widzę żadnego sensu wpuszczania karpia, który uwielbia częste i syte karmienie, potrzebuje przestrzeni by osiągnąć rozmiary i co ważniejsze ma duże wymagania tlenowe.
Najbardziej odpowiednim miesiącem na zarybianie jest kwiecień/maj. Ale nie jest to ścisłą regułą.
Jeśli zastosujesz moją poradę, a ilość roślinności w sierpniu/wrześniu nie ulegnie zmianie to należy wpuścić max pięć amurów.
Algen hmm z tych rybek co mu zaproponowałeś to się troszkę pomyliłeś no ja się z tym nie zgodzę , nie bierz tego źle do siebie ok :) ale płoć ,wzdręga i okoń mają większe zapotrzebowanie niż karp na tlen więc padną pierwsze gdy będzie niski poziom tlenu w wodzie, u znajomego się tak stało padły najpierw amury nie przeżył żaden a później okonie ,płocie wzdręgi padały ale te już nie wszystkie a na Wiosnę zostały mu karasie ,karpie i liny których nie wyłowił zdechłych stało się to tamtego roku też miał płytki stawek, a lód był bardzo gruby i dopływ mu zamarzł , co do karmienia to masz racje karp żeby dobrze i szybko rósł to musi dużo mieć papu hehe [2013-01-31 16:43]
Witam Jeśli masz fotkę tej rośliny to wstaw lub podaj jej nazwę. Pierwsze co przyszło mi do głowy, że jest to glon, powstały w skutek braku ryb ( woda się nie miesza) ale jest haczyk – masz źródło.Czy ono przepływa przez twój staw ? czy po prostu woda wybija z ziemi i nigdzie dalej nie odpływa?
Twój staw nie ma imponujących rozmiarów, nie jesteś wędkarzem, nie masz czasu karmić ryb i z pewnością nie znajdziesz czasu by uchronić ryby przed zimową przyduchą.Liczę na to, że zaczniesz wędkować a wtedy twoje podejście się zmieni. J
Zalecam zarybić – płocią, wzdręgą, okoniem , kilkunastoma karasiami. Nie widzę żadnego sensu wpuszczania karpia, który uwielbia częste i syte karmienie, potrzebuje przestrzeni by osiągnąć rozmiary i co ważniejsze ma duże wymagania tlenowe. Najbardziej odpowiednim miesiącem na zarybianie jest kwiecień/maj. Ale nie jest to ścisłą regułą. Jeśli zastosujesz moją poradę, a ilość roślinności w sierpniu/wrześniu nie ulegnie zmianie to należy wpuścić max pięć amurów.
Wybia zrudło i wypływa przes mały odfur(ryby nie umiom uciec bo jest tylko 2cm)do laska. [2013-02-01 16:56]
Po jakiemu Ty piszesz? bo niektórych słów to w żadnym słowniku nie mogę odszukać?
[2013-02-01 17:39]
http://www.wedkuje.pl/pokaz.php?pokaz=szukajforum&fraza=Pierwszezarybieniestawu. [2013-02-01 18:22]
Algen hmm z tych rybek co mu zaproponowałeś to się troszkę pomyliłeś no ja się z tym nie zgodzę , nie bierz tego źle do siebie ok :) ale płoć ,wzdręga i okoń mają większe zapotrzebowanie niż karp na tlen więc padną pierwsze
Nie wiadomo czy oleniacz45 będzie wędkował na tym stawie.
[2013-02-01 20:37]
Zaproponawałem zarybienie rodzimymi gatunkami, dla Ciebie jest to pomyłka.
Byłem świadkiem wielu przyduch, nie tylko spowodowanych warstwą lodu. W mojej okolicy karpie umierały jako pierwsze, ba czasami tylko ten gatunek umierał.
Mimo iż wyżej wymienione gatunki kwalifikowane są w jednej grupie zapotrzebowania tlenowego – Niskie <5 mg/l to jest jeszcze wiele innych czynników decydujących o wytrzymałości ryb.
"Każdy zbiornik wodny rządzi sie własnymi prawami "
no masz racje co zbiornik i woda w nim jest pewno inna i bardziej odpowiada jakiejś rybie i lepiej w nim wytrzymuje i przyswaja się do tych warunków panujących w danym zbiorniku no ale nie każdemu gatunkowi pewno odpowiada. No Ciekawi mnie samego jakie gatunki kolega wybierze do Swojego stawku czy tylko rodzime hm w co wątpię że nie wpuści amura albo karpia Nie chodzi mi że gatunki rodzime to pomyłka źle to może troszkę odebrałeś chodziło mi w tym wyłącznie o zapotrzebowanie tlenowe jak wypisałem w tym przypadku znajomego a widzisz u Ciebie mówisz odwrotność :)Pozdrawiam [2013-02-01 21:06]