Pierwsze w życiu zawody wędkarskie

/ 28 odpowiedzi
Witam wszystkich sympatyków wędkarstwa, a szczególnie tych młodych. Zbliża się 1 czerwiec dla niektórych z nas jest to początek sandaczowania, a niektórzy z okazji Dnia Dziecka wyruszają na zawody wędkarskie. Nie jestem prawie w ogóle doświadczony na zawodach. Kolega tylko wytłumaczył mi jakie są zasady. Posiadam tylko dwie dobre wędki spławikowe. Jedna z nich to odległościówka 3.90m cw. 3-20 g, a druga do bolonka też chyba 3.90 lub 4 m do 40 g wyrzutu. Nie wiem jak skonstruować zestaw na takie zawody. Na matchówce mam nawiniętą żyłkę 0,20.mm, z tej uwagi, że będę łowił najprawdopodobniej(!!!!!) na żwirowni (ponieważ wójt gminy jeszcze się zastanawia)na której są dość duże karpie. Przypon nie wiem czy wybrać 0,12.mm czy 0, 14.mm.  Jaki waglerr mam zastosować,(ile gramów, z własnym dociążeniem) żebym mógł nęcić to miejsce kulami zanętowymi?. Teraz przejdźmy do bolonki. Jeszcze nigdy na tą wędkę nie łowiłem. Nawet za bardzo nie wiem jakie spławik używać do tej metody. Mam na kołowrotek nawiniętą żyłkę 0,20mm ze względu ww karpi. Nęcić zamierzam 3 kg plus dodatki. 1 lin marcepan 1 karp owocowy 1 płoć czarna+atraktory+ pinki, białe robaki, cięte czerwone, 1 puszka kukurydzy. Mam tylko od dziś 13 lat i proszę o cenne i dość tanie zakupy, które będą zależały od Was. Proszę o szybkie odpowiedzi. Dzień DZIECKA TUŻ TUŻ...
MarcinWendkarz

Ja idę na zawody z okazji dnia dziecka 2 czerwca ja mam 12lat, a  więc tak na zawodach możesz łowić tylko na 1 wędkę ale możesz wźiąć 2, na karpia to lepiej przypon 0,16 ale może być 0,14 ale soft jeżeli masz ;) Spławik to 1-2 g nie muszą to być waglery ważne żeby to nie były spławiki stałe czyli na bata.  2 spławiki 1,5g= 12-15 zł :) Jak chcesz żeby ci coś jeszcze wytłumaczyć na temat zawodów z okazji dnia dziecka to pisz na pocztę portalową Mi chętnie odpisze :) (2013/05/23 12:53)

bartek19985

Ja tez 1 czerwca na zawody spławikowe a 2 na spiningowe 1 czerwca moja taktyka : 0.5 litra pinki , zanęta sensas płoć gros gardons 1 kg + ewentualnie 0.5 / 1 kg ziemi , bacik 5 /6 m główna 0.12mm przypon 0.10mm hak 16 pod pinke 18 pod ochotke  (2013/05/23 14:02)

janboruch

witam
w kole, w którym jestem skarbnikiem nie są to zawody tylko impreza wędkarska, dzieciaki bez względu czy złowią ryby czy nie mają zapewnione: kijki, na których pieką kiełbaski, dyplomy imienne, statuetki/pucharki i cosik do losowania zapewnione przez sponsora;
sprzęt jaki jest taki jest, zanęta różnista, liczy się udział i zabawa a nie walka o miejsce na "pudle";
dzieciaki zrozumcie, że to jest dla was a nie dla opiekunów;
pozdrawiam (2013/05/24 20:46)

Rumcojs

Skoro zawody to weź jesli masz zamiast tej bolonki bacika, i będziesz poławiał blisko mniejsze ryby a potem odległościówką spróbujesz dalej od brzegu jak ryby wejdą w zanęte. (2013/05/25 10:35)

Boolek

Rumcojs dobrze gada :D (2013/05/25 11:28)

MarcinWendkarz

Do zanęty daj mielone konopie (prazone) a plotki będą non stop brały ale na haczyku daj 1 lub 2 pinki :) i tak jak rumcajs mówi 2/3 luw małe rybki a potem jak np karp w to wejdzie to daj na hak kukurydzę ;) (2013/05/25 12:04)

Rumcojs

Chodzi o to ze nęcisz 2 miejsca: 1 blisko brzegu pod bacika a drugie pod odległościówke. Na początku zawodów lowisz małe ryby przy brzegu a pożniej sprawdzasz czy dalej od brzegu nie żeruje coś wiekszego co da Ci więcej punktów.  (2013/05/25 14:53)

bartosz-kluz

a ile tych dużych kul na początek. ok 8 na bata i 5 na odległościówkę??? Słyszeliście o zetawie pulla bung na bata? podobno super. NW CZY GO STESTOWAĆ (2013/05/25 18:56)

Kubaaa

Pulla bung jest do tyczki ! (2013/05/25 19:28)

Boolek

własnie. (2013/05/27 08:17)

bartosz-kluz

aha jeszcze jedno  czy można nęcić kubkiem zanętowym na bacie???(jestem w tej dziedzinie początkujący więc nw) (2013/05/27 08:46)

Boolek

z tego co wiem to raczej tak, ale nie na każdych zawodach. (2013/05/27 08:59)

Jędrula

aha jeszcze jedno  czy można nęcić kubkiem zanętowym na bacie???(jestem w tej dziedzinie początkujący więc nw)

A w jakim celu chcesz nęcić kubkiem na bacie ? Pomyśl , gdzie upadnie kula zanętowa a gdzie będziesz miał położony zestaw przynętą ? No chyba , że potraktujesz bat jako kobrę :) , chciałbym to zobaczyć :)

(2013/05/27 09:49)

bartosz-kluz

Chciałbym w późniejszej fazie nęcić nieco ciszej (2013/05/27 10:07)

Jędrula

Chciałbym w późniejszej fazie nęcić nieco ciszej

Ale zrozum , to fizycznie nie jest możliwe . Jak łowisz tyką to i owszem bo zestaw masz pod szczytówką i kulę kubkiem podajesz centralnie w miejsce łowienia - zestaw skrócony . W bacie miejsce łowienia z automatu oddala się od szczytówki bo zestaw jest pełny a nie skrócony .

(2013/05/27 10:24)

Roxola

W trakcie łowienia nie rzucasz do wody kul zbitych, ale zanętę pobierasz tyle ile zmieścisz w jedną dłoń, zaciskasz i rzucasz. W ten sposób ryb nie wystraszysz ani sobie ani sąsiadowi.Do bata nie stosuje się kubka zanętowego, choćby dlatego, że nie jest do tego przystosowanajego szczytówka, a pod ciężarem zanęty po prostu się złamie.Rzucasz taką garstkę, co pewien czasi tym samym utrzymujesz ryby w łowisku, które już o tej porze roku są zwykle mniej płochliwe. (2013/05/27 10:41)

bartosz-kluz

co ile mam nęcić na bata, którym będę łowił na początku. załóżmy ok 3 godziny, a co ile dalej na odległościówke mam nęcić żeby utrzymać nieco dalej ryby w łowisku? (2013/05/27 11:15)

Roxola

Jeżeli będą ryby w miejscu, gdzie łowisz batem, to tylko tam nęć, nie widzę koniecznościjednoczesnego łowienia na bata i odległościówkę, to strata czasu. Bat jest szybszy, a często ryby tej samej wielkości można łowić w tych dwóch miejscach.Nęcisz tylko wtedy, jeżeli będą się wydłużały odstępy między braniami, co oznacza że ryby trzeba zainteresować nową porcją jedzenia. Jednak i z tym jest różnie.I to co już wielokrotnie pisałam na forum, ziemia albo glina... , to podstawa.
Bardzo trudno jest konkretnie doradzić pisząc   ....wszystko zależy od wielu czynników.Z każdym  wyjazdem na ryby, uczymy się czegoś nowego i wyciągamy wnioski. (2013/05/27 12:21)

bartosz-kluz

ja na zawodach 1 chcę łowić na bata, a później zarzucić zestaw dalej , gdy ryby odejdą od brzegu;D (2013/05/27 13:18)

89krzysztof

o to chodzi w zawodach żeby przez cały czas rybę utrzymać w łowisku i nie pozwolić jej odpłynąć dalej. Jeśli zanęcasz w jednym miejscu, to łowisz cały czas, a nie rzucasz później zanętę w inne miejsce. (2013/05/27 13:43)

bartosz-kluz

ale rumcajs jak i wszyscy moi znajomi mówią, że później się na odległościówkę  przerzuca, żeby więcej punktów zdobyć (2013/05/27 14:02)

Jędrula

ale rumcajs jak i wszyscy moi znajomi mówią, że później się na odległościówkę  przerzuca, żeby więcej punktów zdobyć

Młodzieńcze Ty nie kumasz , po kiego czorta Ci szukać ryb w innych miejscach skoro możesz je łowić w jednym i to szybkim bacikiem ? Inna metoda/miejsce to wyjście awaryjne gdy ryba nie wchodzi w łowisko lub odeszła .

Zróbmy tak , nie słuchaj doświadczonych wędkarzy , posłuchaj rumcajsa i smerfów . Jak Ci się znudzi łowienie batem w trakcie zawodów to go odstaw i zacznij łowić w innym miejscu inną metodą . Pamiętaj tylko o uciekającym czasie , zrozumiesz o czym tu mowa tyle , że nauczysz się na błędach .

Powodzenia

(2013/05/27 14:25)

Kubaaa

aha jeszcze jedno  czy można nęcić kubkiem zanętowym na bacie???(jestem w tej dziedzinie początkujący więc nw)

A w jakim celu chcesz nęcić kubkiem na bacie ? Pomyśl , gdzie upadnie kula zanętowa a gdzie będziesz miał położony zestaw przynętą ? No chyba , że potraktujesz bat jako kobrę :) , chciałbym to zobaczyć :)

Jak ty chce w ogóle zamontować kubek do bata ! ?

(2013/05/27 14:56)

bartosz-kluz

Piszę, że jestem początkującym i pytam się czy można kubek do bata, dowiedziałem się że nie dziekuję (2013/05/28 11:01)

Rumcojs

Ja nie mowie że ma łowić sobie na zmiane raz bacik raz odległościówka ale skoro łowisko z karpiem to może spróbować go łowić wędką z kołowrotkiem bo myślę że będzie mu łatwiej. Nie jestem specjalistą, wyrocznią itp, to są moje propozycje. A co do uciekającego czasu - może warto 1 zawody potraktować na luzie i obserwować jak łowią inni a nie nastawiać się od razu na podium:) (2013/05/28 12:56)