Kulki proteinowe jak najtańszym kosztem

/ 12 odpowiedzi
Witam!
Zwracam się z pro¶b± do osób które już maj± za sob± "ten pierwszy raz" robienia kulek karpiowych.
Chciałbym pierwszy raz w życiu spróbować swoich sił z wyrabianiem kulek proteinowych jak najtanszym kosztem. Móglbym wykorzystać do takiej podukcji stare pellety z poprzednich sezonów, zmielić je i wzbogacić jak±¶ zanęt± z olejem z konserwy rybnej czy co¶ w tym stylu ? Co jeszcze musiałbym do czego¶ takiego dodać aby wyszły prawidłowe? W sensie nie były za twarde i trzymaly się w miarę długo ? Ewentualnie podajcie jakie¶ swoje przepisy których używacie z powodzeniem. Nie chce wydać dużej kasy na jakie¶ gotowe miksy jesli mógłbym zrobić pierwsze kulki z domowych produktów typu m±ka kukurydziana i dodatki wędkarskie typu zmielone pellety, zanęta jako baza itp
Dziękuję z góry za pomoc :)
DziubsoN

Dodam jeszcze że zastanawiałem się nad wrzuceniem do takiego mixu pożywienia dla rybek akwariowych. To dziwnie ¶mierdz±ce proszki https://www.google.pl/search?q=pokarm+dla+rybek+akwariowych&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiUuPDFloPdAhXQaVAKHb_bBFgQ_AUICigB&biw=487&bih=343#imgrc=mKdATl3WZYXhuM: Ostało mi się tego trochę po zlikwidowaniu akwarium. Miał kto¶ kiedy¶ też taki pomysł aby tego dodać do zan±ty ? Jakie najdziwniejsze ale skuteczne "zanęty" stosowaliscie ? Typu psia karma itp (2018/08/23 14:31)

JKarp

Naprawdę rozsadnym rozwi±zaniem będzie użycie gotowego miksu. Jak my¶lisz, że wystarczy zmielić stare pellety i co¶ tam dodać to nie tędy droga ponieważ pozostaje sprawa stabilno¶ci kulki po ugotowaniu lub parowaniu.
Kiedy¶ robiłem kulki z psiej karmy mielonej, m±ki kukurydzianej, kaszy kukurydzainej i m±ki sojowej i bardziej polceam taki kulki niż używanie do ich wyrobu starych pelletów. Jednak proporcji skł±dników nie pamiętam ale w wyszukiwarce portalowej na pewno wyszukasz przepisy na kulki.
JKarp (2018/08/23 14:51)

DziubsoN

Dobrze wiedzieć, ale to kompletnie nie dodawać zmielonego pelletu ? nawet ¶wieżego ? Chyba się Ľle zrozumieli¶my bo miałem na my¶li pellet jako zapach i miks w maczek kukurydzianych i sojowej i do tego mleko w proszku.
Głównie chciałem zacz±ć robic kulki o zapachu takim samym jak mam pellet ktory szybko sie rozpuszcza niestety w wodzie a najlepsze efekty na niego s±. My¶lałem żeby zrobic własnie taki miks z m±czek i wsypać do niego zmielony pellety o specyficznym zapachu, dodac jajka i rollować. (2018/08/23 15:34)

JERZYM13

Na you tubie masz - Mały Rekin . Cały proces + składniki z tego co widziałem do¶ć tanio . (2018/08/23 22:50)

JKarp

Dobrze wiedzieć, ale to kompletnie nie dodawać zmielonego pelletu ? nawet ¶wieżego ? Chyba się Ľle zrozumieli¶my bo miałem na my¶li pellet jako zapach i miks w maczek kukurydzianych i sojowej i do tego mleko w proszku.
Głównie chciałem zacz±ć robic kulki o zapachu takim samym jak mam pellet ktory szybko sie rozpuszcza niestety w wodzie a najlepsze efekty na niego s±. My¶lałem żeby zrobic własnie taki miks z m±czek i wsypać do niego zmielony pellety o specyficznym zapachu, dodac jajka i rollować.Â
Nie, no ¶wieży jak najbardziej się nada. Napisałe¶ "stare" i ja zrozumiałem dosłownie.
JKarp (2018/08/24 10:16)

u?ytkownik26223

Stare pellety tzn sprzed ilu sezonów?? je¶li 10 to nie nadaj± sie.
Je¶li z 1-2-3 to mog± być, pod warunkiem że były dobrze przechowywane ,w worku bez dostępu powietrza,,nie zawilgotniałe itd,

Sposób wykonania:
wbijasz jaja(na kilo mixu 10 szt) Dodajesz olej może być ten z puszki+ jaki¶ aromaty i konserwant.Je¶li kulki będziesz mroził lub suszył na kamień to możesz nie dawać konserwantu.
Do płynnych składników dodajesz miks i mieszasz .
Dobrze zrobić trochę więcej mixu aby trochę zostało w razie jakby ciasto za rzadkie wyszło.
po wyrobieniu ciasto wkładasz do worka i dajesz do lodówki aby składniki się "przegryzły"
Z ciasta formować kulki o ¶rednicy około 16-18mm
Wrzucamy kulki do wrz±tku i czekamy aż wypłyn±, po wypłynięciu gotować przez 1 minutę.
Po wyci±gnięciu kulek suszyć na ¶ciereczce przez godzinę, potem można przełożyć do siateczki przewiewnej i suszyć dalej w przewiewnym, zaciemnionym miejscu.

tu masz kilka prostych przepisów
Zestaw 1
1. M±ka kukurydziana 30%
2. M±ka pszenna 25%
3. M±ka sojowa odtłuszczona 25%
4. Mleko w proszku 10%
5. Mielone konopie 10%
6. Aromaty:
7. 10-12 Jaj

Zestaw 2
1. M±ka kukurydziana 30%
2. M±ka pszenna 30%
3. M±ka sojowa odtłuszczona 20%
4. Kasza manna 10%
5. Aromaty
6. 10Jaj

Zestaw 3
1. M±ka kukurydziana 30%
2. M±ka sojowa odtłuszczona 25%
3. M±ka pszenna 25%
4. Kasza kukurydziana 10%
5. Mleko w proszku 10%
6..Aromaty
7. 10 Jaj

Zestaw 4
1. 3 cz. m±ki sojowej
2. 3 cz. m±ki kukurydzianej
3. 1,5 cz. zmielonej karmy dla psów (m±czka kostna)
4. 1,5 cz. mielony pellet rybny
5. 1 cz. m±ki ziemniaczanej
6. Aromaty owocowe i rybne
7. Ilo¶ć jaj od 10 do 14
8. Stymulator apetytu, wzmacniacz smaku, betaina zgodnie z zaleceniami producenta

Zestaw 5
1. Kasza manna- 30%
2. M±ka sojowa-35%
3.M±ka kukurydziana-35%
4. Olej 2-4 łyżki stołowe
5. Jajka
6. Atraktor zapachowy Truskawka, w płynie 5-10 ml.

Zestaw 6
30% mielonego granulatu rybnego
20% maki kukurydzianej
20% maki pszennej
20% maki sojowej odtłuszczonej
10% mielonych prażonych konopi
jajka +aromat+2 łyżki oleju rybnego (2018/08/24 11:53)

DziubsoN

Ok dziękuję za pomoc :)  Pellet mam z ostatnich dwóch sezonów
Jeszcze ostatnie pytanie. Je¶li kupie gotowy miks w wędkarskim i on jest neutralny czyli bez zapachu to proporcje zmielony pelletów do miksów to 50/50 ? w sensie 50% to pellet zmielony a reszta to gotowy miks ?  (2018/08/24 12:27)

u?ytkownik26223

Tak .
To baza któr± uatrakcyjniasz mieonymi pelletami i innymi dodatkami smakowo zapachowymi typo suszone dafnie, m±cczka rybna ,birfood itb .
dodam że ta baza to najczę¶ciej m±ka sojowa i serwatka (2018/08/24 16:17)

DziubsoN

Szukaj±c przepisów w internecie natrafiłem na bardzo przydatny artykuł podsyłam link, może komu¶ się również przyda :) 
http://www.mojekarpiowanie.pl/co-dodawac-do-kulek-proteinowych-karpiarstwo.html  
Bardzo duża ilo¶ć składników, opisane jak s± produkowane oraz w jakich ilo¶ciach je należy stosować do miksów

(2018/08/25 10:47)

wolnynick

Chyba taniej niż tu się już nie da https://www.youtube.com/watch?v=DFZRs5RF9wA&feature=youtu.be . Kulki pływaj±ce, bez gotowania (2019/02/21 17:58)

u?ytkownik26223

Chyba taniej niż tu się już nie da https://www.youtube.com/watch?v=DFZRs5RF9wA&feature=youtu.be . Kulki pływaj±ce, bez gotowania
Jpier... ludzie maj± pomysły!!!
ludzie łowi± na różne cuda .
Tylko że to niema nic wspólnego z kulk± PROTEINOWˇ
Ale ok nikt nikomu nie broni łowić na takie wynalazki
Jak bylem młody i głupi też łowiłem na kamyczki.oczywi¶cie gówno złowiłem.
To już lepiej kupić najtańsz± karmę dla psa i albo łowić na gotowe "chrupki" albo zmielić , dodać jaj, ugotować
Ale da się taniej.
Np kulki chlebowe

(2019/02/22 07:56)