Pierwsza tyczka 13 m jaka?
utworzono: 2012/03/04 18:01
SZUKAM PIERWSZEJ TYCZKI CHODZI MI ŻEBY BYŁA WYTRZYMAŁA NA MOJE POCZĄTKOWE BŁĘDY I I ŻEBY BYŁA LEKKA MAKSYMALNY KOSZT 2000 ZŁ INTERESUJE MNIE 13 M DORADŹCIE CO BĘDZIE NAJLEPSZE?
[2012-03-04 18:01]Wejdź na forum www.wyczyn.fora.pl tam jest wiele ofert sprzedaży w różnych pakach.Ja polecam ci w tej cenie firmy maver,milo,sensas lub colmic np. http://allegro.pl/show_item.php?item=2165932894 [2012-03-04 18:50]
Nie kupuj tyczki bez wzięcia jaj do ręki. To co jest dobre dla jednego wędkarza może drugiemu nie odpowiadać. [2012-03-04 20:25]
jak na pierwszą tyczke to odradzam Ci wydawania tylu piniędzy
proponuje kupić coś używanego i taniego od jakiegoś starszego wędkarza
na początku nie warto tyle wydawać
potrenuj sezon na gorszym sprzęcie a później myśl o czymś lepszym
[2012-03-05 21:14]
Witam. Mavera odradzam bo mimo małej wagi jest kruchy. Polecam cos z colmica, sensasa,garbolino ewentualnie jak sie uda to browning jakies starsze wersje bo wszystkie nowe kije mimo malej wagi sa kruche. Najlepiej tak jak napisal Randal jak nie wezmiesz w reke to nie bedziesz wiedzial a znam to ze swojego przykladu bo mialem do wyboru 2 wedki i wybralem ciezsza w ogolnej wadze jednak w lowieniu okazala sie strzalem w "10". Pozdrawiam [2012-03-06 21:38]
Bardzo dobrze doradza Kolega Randal i do tego zalecam się dostosować, drobna ale cenna rada.
Jestem w posiadaniu trzech tyczek dwie Maver-a po 13m i jedna Colmic-a 11m
Zdecydowanie polecam Maver-a.
Odradzam kupno byle jakiej tyczki na początek.
[2012-03-06 21:55]
Na początek polecam poszukanie wędki Maver Jurassic Carp 08. Niestety używki, bo nie jest produkowana, ale części tanie i dostępne, serwis na wysokim poziomie. Sam posiadam tyczki Garbolino, i nie polecam na początek - drogie, delikatne, rynku części używanych brak, serwis śladowy. Drugą z kolei tyczką którą bym polecił to Colmic 307, lub wyżej 407, lub 507,lecz w tej kwocie ciężko wyrwać bogatszy pack. Spory rynek wtórny, serwis niepewny, prawdopodobnie zmieni się przedstawiciel. [2012-03-06 22:43]
A myśleliście o FIUME CHALLENGE 611, koszt nowej około 2 tys a parametry całkiem przyzwoite.
[2012-03-07 00:04]
Słyszałam bardzo pozytywne opinie o FIUME CHALLENGE... ale jej cena była 3.500zł w zeszłym roku.
[2012-03-07 08:27]
w tej cenie jest o klasę wyższy model 811
ja trzymałem w łapkach 911 za prawie 5 tys jest naprawdę dobra ale ta cena nie dla mnie. ja uwielbiam match a tu kij doskonalej klasy kosztuje około 800 zł
[2012-03-07 19:53]
Fiume 611 to niska półka, słabo wyważona, i wisi. No i za 2tys golas. Zapomniałem napisać wcześniej - warte rozważenia są tyczki Mivardi. Zajrzyj do sklepu na stronie gorek-gliny.pl. [2012-03-07 21:37]
Szanowny Kolego,niewielu znam wędkarzy którzy nie złamali pierwszej tyczki.Ja też złamałem dość mocnego DAMa.Po prostu z emocji zgniotłem jeden z elementów.Wniosek jest taki;kup używaną tyczkę,żeby nauczyć się nią posługiwać.Tanią!Póżniej jako ...powiedzmy znawca kupisz lepszą.To chyba najrozsądniejsze rozwiązanie.Nie musi to być trzynastka. [2012-03-07 22:07]
w piwnicy lezy mi kilka kijkow, wiec moge cos powiedziec
osobiscie do lowienia na zawodach posiadam mavera 271 "plus" i naprawde fajny kijek. co prawda chyba z 2007 roku, byl kupiony jako nowy, ale teraz w cenie okolo 2000 idzie go kupic. czesci uzywanych jest na peczki i w ciagu jednego dnia z takich czesci skladasz w zasadzie kompletnego kija z tej serii. nie zgodze sie, ze jest to slaby kij, kruchy itp. po pol roku obcowania z tyczka za 200 zl kupilem tego wlasnie mavera i dopiero w ubieglym roku udalo mi sie go zlamac... upuscilem na niego wiadro z zaneta na 10 minut przed zawodami, a ze byl wlozony w siateczke... musialo strzelic ;) serwis jak dziala - wiadomo jeden z lepszych w polsce
Nie mam, ale lowilem kilka razy Robinsonem Primera TX i naprawde super kij za taka kase. bardzo wytrzymaly, niezle wywazony. nawet zastanawialem sie nad zmiana mavera na ten kij
do naprawde hardcorowego lowienia mam starego jaxona (tego za 200zl) i temu nie sa straszne zadne wyzwania :)podbieranie karpi na pelnym kiju nie jest zadnym wyczynem i nawet nie jeknie. serwisu brak. jesli chodzi o nowe jaxony - xt pro jest nienajgorszy. dla nowych jaxonow serwis oczywiscie jest
shimano nexave - jeszcze nie testowany na pelnej dlugosci, ale mlodzi mi sie na nim ucza operowac tyka i jak na razie bezszkodowo. na 11m jest bardzo przyzwoicie jesli chodzi o sztywnosc i jest porownywalnie z maverem. serwis - nie mam pojecia
York rapid pro - ciezkawe, wiszace, dosyc tepa powierzchnia no i na sloncu jak smola... ale wytrzymalosciowo podobnie jak jaxon
No i silverstone 9,5m - tylko doa mlodych jako kij treningowy. jak sie nie chcesz wkurzac, szukaj czegos innego. lowic tym za bardzo nie idzie ;)
ogolnie jak juz bylo powiedziane - sensas, maver, colmic, daiwa, garbolino i jeszcze kilka to marki, ktore na ogol nie wypuszczaja bubli i warto sie nad nimi zastanowic. firmom takim jak robinson, jaxon tez zdarzaja sie dobre kije. [2012-03-08 22:48]