Pierwsza odległościówka. Jak dobrać wędkę?

/ 6 odpowiedzi

Witam mam pytanie dotyczące wędki odległościowej   czym się różni od innych wędek  ??  Wiem żę do połowu na spławik  . Jaką wybrać ja jeziora i na rzeki  ??  cena jaką przeznaczam na wędkę to ok. 100 zł  . Która jest lepsza  z  waszego doświadczenia  lub tylko wiedzy  Feeder   czy  odległościowa   do połowów na stawach która jest skuteczniejsza  ??   Z góry dzięki za pomoc . Pozdrawiam Arek

mar83

Przede wszystkim odległościówka to jak sama nazwa wskazuje kij do dalekich i celnych rzutów spławikiem (tzw angielska metoda połowu) przeznaczona jest do wędkowania na wodach stojących,choć można ją stosować niekiedy także na rzekach (Choć lepiej bolonkę tyczkę lub bata) Feeder natomiast stosowany jest przy połowach gruntowych na rzekach,choć można go także stosować na wodach stojących.Są wśród kolegów użytkowników tego forum zwolennicy jak i przeciwnicy takiego zastosowania tych wędek.Uważam,że nie ma co ściśle trzymać się określonych zasad i reguł.Każdy niech wędkuje jak mu pasuje Ja tam np do feedera zakładam kręcioła z wolnym biegiem,choć niektórzy pukają się w czoła.A niech tam (2010/05/13 22:28)

bolton

popierwsze za 100zl to raczej nie kupisz odleglosciowki bo to drogi interes ruzni sie od innych wedek tym np ze ma duzo przelotek i sa osadzone na wysokim kolanku (2010/05/16 18:49)

JakubUrsynow

A nieprawda:) Bo kupisz: http://allegro.pl/item1045584591_mikado_gryphon_match_3_9m_wegiel_gratis.html Nie miałem jej w ręku, niestety, ale jeśli masz taki budżet to myślę, że jest ok. Pomyśl o dołożeniu i o Byronie Coarse Team Match, ja jestem zadowolony z tego kijka.
Co do samej odległościówki to jest ok bo wcale nie musisz łowić daleko tylko używać leciutkiego zestawu a pomimo to przerzucać stanowisko ryb i po cichutku ściągać zestaw w to miejsce.
Jak dla mnie metoda angielska to kupa frajdy i gorąco Ci ją polecam:) (2010/05/19 06:41)

bolton

ok kupi wedke za 100zl ale polowi nia sezon i sie rozpadnie lepiej poczekac odlozyc nastepna stowe i kupic cos lepszego (2010/05/19 17:21)

ayem

Spokojnie kupisz wędkę do 100 zł i normalnie nią połowisz bez obaw. Na początek nie kombinuj z wywalaniem pieniędzy na taki  sprzęt , wiem z doświadczenia , że takie wędki także posłużą . Na pierwsze wyprawy ( chociaż posłuży ci nie jeden sezon ) są dobre ponieważ nabierzesz wprawy a jakby już coś się stało z wędką to nie szkoda misternie uciułanych pieniędzy. Potem z czasem kupisz lepszą wędkę jeśli sam poczujesz taką potrzebę ale wtedy wiedział będziesz czego szukasz i czego od wędziska oczekujesz. (2010/05/19 18:28)

JakubUrsynow

ok kupi wedke za 100zl ale polowi nia sezon i sie rozpadnie lepiej poczekac odlozyc nastepna stowe i kupic cos lepszego

Zgadzam się, że lepiej kupować sprzęt dobry, markowy i na lata. Ale trzeba wiedzieć czego się od sprzętu oczekuje. Najlepiej teraz kupić tańszą wędkę, która posłuży spokojnie 2-3 lata a później, kiedy już wiadomo czego się oczekuje od kijka, zainwestować w coś lepszego. (2010/05/19 19:37)