Zaloguj się do konta

Pierwsi z żywcem

utworzono: 2012/03/18 17:54

WITAM KOLEDZy

Dzisiaj pojechałem nad Bzure z lekkim zestawem na jazia. Niestety zobaczyłem nad wodą miejscowych z zestawami na Szczupaka. Licho bierze jak z końcem marca wyciągają sztuki po 3kg zmeczone tarłem. Zapytałem czy nie obawiają się kontroli, to mi powiedzieli żebym wypierd... i nie interesował się. 

Mieliscie moze podobną sytuację nad wodą?

[2012-03-18 17:54]

fishman13

witam!!! Kolego przede wszystkim czym prędzej głoś to do straży rybackiej !!! lub na policje!!! a jeżeli tego nie zgłosisz to nie możesz się czuć prawdziwym wędkarzem!!! Pozdrawiam [2012-03-18 10:21]

fishman13

JEST TO CZYSTE SKUR......TWO !!! CHAMSTWO I KŁUSOWNICTWO !!! TAKIM H...M ŁBY BYM PO UPIE....Ł !!!  [2012-03-18 10:26]

Masatoo

Raz łowiac na spławik w pobliskiej rzece widziałem jak koleś łowił na żywca, to był początek kwietnia. Złowił szczupaka ok2 kg i byl z siebie bardzo zadowolony. Ale to nic w porównaniu do tego co on złowił na kusze. Raz z kolegą siedziałem i łowiłem na spławik, gdy już pakowaliśmy się do domu, przyszedł ów kłusol wraz z kompanem i na moich oczach złapali w  ok 10 min 12 kleni od ok 1kg do 2kg. w tym też pięknego Jazia ponad 2 kg. Tylko powiesić ich za jaja!      [2012-03-18 11:03]

mastifff

No niestety..wszędzie jest element. Jedno jest pewne, należy prawidłowo reagowć na przejawy kłusownictwa. A jak? Setki razy było już tu opisane. [2012-03-18 18:11]

A co myślałeś że cię zaproszą i kawą poczęstują albo kielichem , ha,ha.

[2012-03-18 18:26]

z@mela

z złapaniem takiego kłusola nie jest łatwo bo na zywca  łowić moze   duze okonie nie jakies  pi.ki po  20cm   tylko duze wiec i zywiec bedzie spory   tak samo  moze byc z lowieniem na  duze przynety   zawsze moze sie nastawiac na DUZE okonie  albo    testowac  nowatorską  metode polowu karpi na przynety  gumowe czy cos podobnego . 
Dorwac kłusola mozna  dopiero wtedy gdy  złowionego szczupaka  nie uwolni zaraz po  zlowieniu    .  Nasz RAPR jest  źle napisany   wg mnie do 1 maja powinien obowiązywac zakaz   uzywania przynet sztucznych  wiekszych niz 2cm   + zakaż uzywania zywej  rybki jako przynęty .  Zakaz zabierania  ryb objętych okresem ochronnym  wtedy taki przepis mozna  w miare latwo egzekfować  a przy obecnym stanie  to tylko kwestia  wlasnego sumienia kto co  robi .
[2012-03-18 18:39]

Artur z Ketrzyna

z złapaniem takiego kłusola nie jest łatwo bo na zywca  łowić moze   duze okonie nie jakies  pi.ki po  20cm   tylko duze wiec i zywiec bedzie spory   tak samo  moze byc z lowieniem na  duze przynety   zawsze moze sie nastawiac na DUZE okonie  albo    testowac  nowatorską  metode polowu karpi na przynety  gumowe czy cos podobnego . 
Dorwac kłusola mozna  dopiero wtedy gdy  złowionego szczupaka  nie uwolni zaraz po  zlowieniu    .  Nasz RAPR jest  źle napisany   wg mnie do 1 maja powinien obowiązywac zakaz   uzywania przynet sztucznych  wiekszych niz 2cm   + zakaż uzywania zywej  rybki jako przynęty .  Zakaz zabierania  ryb objętych okresem ochronnym  wtedy taki przepis mozna  w miare latwo egzekfować  a przy obecnym stanie  to tylko kwestia  wlasnego sumienia kto co  robi .

Jestem za, dodał bym też zakaz stosowania przyponów metalowych.
[2012-03-18 20:08]

JOPEK1971

A co z ochroną sandacza i suma?  [2012-03-18 20:40]

Robert1911

a tym co płacą składki i zapomną wpisac date i nr. łowiska to kartę na dożywocie zabierają. Polska to piękny kraj
[2012-03-18 20:54]

z@mela

ochrona suma i  sandacza  zostala by    tak jak jest teraz  czyli    uzywanie spiningu TAK  i wszelkich przynet  gum  blach  starych  gaci czego czlowiek  sobie   nie wymysli heh   z tym ze   bezwgledy zakaz ZABIERANIA  tychże  gatunków z  racji okresu ochronnego  - tak jest w Holandi .  Tam  nikt nikogo nie goni  ze lowi  szczupaki w okresie  ochronnym  jesli metoda spiningowa jest dozwolona  to tylko po zlowieniu natychmiast  taką rybe nalezy wypościc   a u nas  jakies  dyskusje na temat  sumienia.

Często jak  uganiam sie  za okoniami    cieszę  sie gdy trafi sie  szczupaczek  bo to mila niespodzianka   tym bardziej ze    w polowie maja to nie mam po co  juz sie nastawiac na zębate bo  80% juz przeszlo przez oczyszczalnie :/   ale   tez  drażni mnie widok  typów  chodzących z ciężkim spinningiem i  sporymi przynetami  bo  to oczywiste ze  poluja na  szczupaki    i zazwyczaj staram sie  obserwowac  takiego delikfenta  a Ci   raczej boją  się  zabrać rybe w okresie ochronnym :)
[2012-03-18 20:55]

turu82

J dzis miałem podobną sytuacje nastawiłem sie na okonie malutki wisterek 3cm na bocznego troka  a tu 7 szczupaków i tylko dwa okonie  -przeciesz niekrzykne,,hej szczupaki dziś łowie okonie -prosze nie tarmosić mi przynęty. hehehe [2012-03-18 21:20]

turu82

oczywiście wszystkie rybki wróciły do wody [2012-03-18 21:22]

JOPEK1971

Dla mnie świadome łowienie ryb w okresie ochronnym z uwalnianiem zdobyczy jest mniejszym złem, niż walenie w łeb ryb w sezonie trzymając się ściśle regulaminu który jest nadal "kulawy".Niestety ale jesteśmy w Polsce :( [2012-03-18 21:24]

piotrum

a tym co płacą składki i zapomną wpisac date i nr. łowiska to kartę na dożywocie zabierają. Polska to piękny kraj

Właśnie takie absurdy nie budują dobrego wizerunku "władzy" ...

[2012-03-18 22:12]

Pitbul

Właśnie takie absurdy nie budują dobrego wizerunku "władzy" ...

Właśnie budujesz paranoję. Policja, Straż Miejska, PSR, SSR, to SŁUŻBY.Ci co nie przeginają nie "drżą". Poznaj swoje prawa. Faktyczni kłusole, złodzieje i inni przestępcy znają je na pamięć. Nie daj się skazać na dożywotnie skreślenie z PZW i podanie danych osobowych za brak wpisy, kiedy faktyczni kłusole (walący tysiące kilogramów ryb) odpuszczani są w związku ze znikomą szkodliwością społeczną.T.P.S. Swój niniejszy wpis dedykuję Jurkowi w związku z jego gimnastycznym podejściem stosowanym w Jego wypowiedziach internetowych - w zależności od tego kto i co powiedział.Szkolenie służb ? Chłopie najpierw leczenie z nadpobudliwości emocjonalnej (załatwić ?). A zanim konkrety, to może coś o rozdwojeniu jaźni lub jeśli wolisz - podszywania się.....? Kombinuj :) [2012-03-18 22:56]

mastifff

Hmmmmm

A jeśli to to żywiec w puszce?

[2012-03-19 21:28]

Andrzej66

.., a jakiś polityk się kiedyś wypowiadał, że "Polska to dziki kraj". :) To był chyba Drzewiecki. :) [2012-03-19 21:48]

kogutw68

ja byłem dwa tygodnie temu nad Wieprzem też na spina a tu przyłazi gostek z podrywą 3x3 ładuje w wodę pali faję i co kilka minut do góry i co mu zrobisz jak do domu ma 30m podpórka pod podrywkę wbita na stałę krzesełko na stałę i takie zestawy średnio co 50m [2012-03-19 21:48]

Roxola

Kolego Wojtku @kogutw68, czy posiadasz telefon komórkowy? Pewnie tak...

więc wybierz z linku numer i zadzwoń jeżeli widzisz taką sytuację.

http://www.pzw.org.pl/naszewody/cms/6705/wazniejsze_telefony
[2012-03-19 22:03]

JakubUrsynow

Jestem za, dodał bym też zakaz stosowania przyponów metalowych.

Wybacz Kolego ale to największa bzdura jaką słyszałem. Odpowiedz na pytanie- czy lepiej jest wyholować szczupaka, który zaatakował okoniową czy kleniową przynętę, delikatnie wyhaczyć i puścić czy dać mu przeciąć żyłkę i zostawić na pewną śmierć ze spiętym kotwicą pyskiem?

[2012-03-19 22:05]

Karpik1974

Dokładnie tepić to dziadostwo odrazu za handi i obojetnie gdzie dzwonić ja bym mu to w morde wsadził żrej , kiedys widziałem jak gosc podrywka płoteczki meczył co zrobiłem załozyłem mu to na łepetyne jak firanke zakreciłem dwa razy i kop w dupe zeby za prędko azymutu nie złapał bo ja wylewny jestem . [2012-03-20 08:32]

Artur z Ketrzyna

ja byłem dwa tygodnie temu nad Wieprzem też na spina a tu przyłazi gostek z podrywą 3x3 ładuje w wodę pali faję i co kilka minut do góry i co mu zrobisz jak do domu ma 30m podpórka pod podrywkę wbita na stałę krzesełko na stałę i takie zestawy średnio co 50m

A co mu zrobisz?
Sam nic, fotkę z ukrycia by dowód był. Telefon na policję, władz koła, PSR i SSR. Oni gościa namierzą i odpowiednio potraktują.
Na Guberku był taki jeden z siateczkami, kumple kilka telefonów wykonali. A odpowiednie organy tym się zajęły. Oczywiście za pierwszym razem to wrażenia nie zrobiło, ale 2 czy 3 raz przyniósł efekt. Siatek już nie widziałem. Nie wiem czy już nie stawia, ale na pewno już nie robi tego tak często i tak oficjalnie. A to jest już dużo, bo i inni też już zaczęli unikać taki akwen.
[2012-03-20 10:49]

kogutw68

Ja też nie zostałem obojętny zadzwoniłem na policję to kazali mi przyjechac i złożyc zgłoszenie no i jeszcze pytali czy cos złowił tą podrywką ja stwierdziłem że przy mnie nic, więc nie ma o co kopi kruszyc stwierdzil dyżurny [2012-03-22 19:05]

z@mela

Kłusownictwo zawsze bylo i będzie  jedynie teraz wiecej ludzi  zwraca na to wuage  i interweniuje   w dobie  telefonow komorkowych zawsze  widząc  przejaw  klusownictwa mozna zadzwonic do PSR SSR  czy na policje a Ci  maja obowiązek  przyjąc  zgłoszenie .

Częstio spinningując  widze rozne akcje i czesto  dzwonie do PSR  ale Ci  reaguja za wolno  :/ a policja  ktora  zawsze ma najblizej niestety odsyła mnie do PSR.

CO do  tematu  to na zywca mozna teraz lowić  np okonie  w  ogole jak czytam wpisy niektorych etyków to  nie wiem  co o tym mysleć    czy  sa oni jacyś niedokonczeni  maja aspargera   czy  jakies inne uposledzenie    jedno jest pewne nie potrafia czytac ze zrozumieniem .
Wystarczy przeczytac ze zrozumieniem RAPR i wiadomo  co wolno a czego nie wolno w okresie powiedzmy do konca kwietnia maja  czy  czerwca  a jak ktos ma problem z interpretacją  to niech sie dalej wymądrza :)
[2012-03-22 19:24]

luxxxis

WITAM KOLEDZy

Dzisiaj pojechałem nad Bzure z lekkim zestawem na jazia. Niestety zobaczyłem nad wodą miejscowych z zestawami na Szczupaka. Licho bierze jak z końcem marca wyciągają sztuki po 3kg zmeczone tarłem. Zapytałem czy nie obawiają się kontroli, to mi powiedzieli żebym wypierd... i nie interesował się. 

Mieliscie moze podobną sytuację nad wodą?

Jest takie powiedzenie-jeśli dobrzy ludzie nie robią nic,zło triumfuje ...
Morał z tego taki że jeśli widzisz ewidentne przejawy łamania RAPR-u,buractwa i wszelkiej maści chamstwa-REAGUJ,jak? dzwoniąc,robiąc fotki,czy nawet zwykły OPR w drobniejszych sprawach byle tylko nie pozostawić sprawy samej sobie.Jako wędkarz powinieneś mieć telefony do wszelkiej maści służb,gdy zawodzą PSR-y,SSR-y to zawsze pozostaje policja,kłusownictwo jest przestepstwem a oni są od łapania takich jak dupa od srania.

[2012-03-22 19:42]