Piękna pogoda już niedługo :)
utworzono: 2012/01/30 11:25
Tak z ciekawości poszperałem troszkę za pogodą jaka ma być do połowy tego roku i...
Jako spinningista raczej lubiący dodatnie temperatury postanowiłem się podzielić dobrymi wiadomościami :)
Luty ciepły i mokry
W lutym zima znajdzie się w odwrocie i to znacznie wcześniej niż zazwyczaj. W drugiej połowie miesiąca będziemy mieć sporo dni ciepłych. Wysokie temperatury będą związane z układami niżowymi, a co za tym idzie musimy się liczyć z silnym wiatrem i częstymi opadami, zarówno śniegu, jak i deszczu.
Marzec bardzo ciepły i suchy
Wiosna niewątpliwie rozpocznie się znacznie wcześniej niż w ostatnich latach. Przejście z zimnych do bardzo ciepłych dni będzie nagłe. Już na początku miesiąca poczujemy iście wiosenne temperatury, a sprzyjać temu będzie pogodne niebo. Marzec będzie miesiącem suchym i słonecznym.
Kwiecień gorący i suchy
To będzie bardzo ciepły miesiąc, ponieważ temperatury będą wyższe od średniej wieloletniej. Poczujemy pełnię wiosny. Zachmurzenie powinno być niewielkie, nadal utrzymywać się będzie susza.
Maj bardzo gorący i suchy
Niewykluczone, że już w maju nadejdą pierwsze upały. Największe ich prawdopodobieństwo mieć będzie miejsce w województwach wschodnich i południowych naszego kraju. Podobnie jak poprzednie miesiące, w maju nadal będzie sucho i słonecznie. Powrót suszy, tym razem znacznie dotkliwiej da się we znaki wegetacji roślin.
Czerwiec upalny i suchy
Czerwiec będzie bardzo gorący i upalny. Będziemy mieć mnóstwo słonecznych i suchych dni. Jednym słowem prawdziwe lato, które rozpocznie się pod względem termicznych wcześniej niż według normy wieloletniej.Niech nadejdzie wiosna!
[2012-01-30 11:25]
Miło się to czyta ale nie chciałbym żeby się sprawdziło, taka susza wiosną nie wróży nic dobrego.
[2012-01-30 11:37]
Też bym tak chciał,ale tak daleko w przyszłość bym nie wybiegał z ta pogodą :)
Ale pomarzyć zawsze fajnie:) Ja już oczami swojej wyobrazni widzę jak siedzę z feederkami nad rzeką, a wkoło zielono,ptaszki ćwierkają, słoneczko,delikatny ciepły wiaterek.... No dobra starczy, bo się rozmarzyłem :)))
[2012-01-30 11:38]
Jak się nie sprawdzisz, to za kardę dajesz 5woblerów! :D Też mam nadzieję, że będzie ciepło. Bo ja osobiście mam już dość tych mrozów. [2012-01-30 11:44]
Ja bym wolał, żeby zima trwała do marca i bez tych upałów , mieliśmy w zeszłym roku już początek suszy hydrologicznej , jeżeli tak dalej będzie to problemy z roku na rok będą narastać i rzeki będą małymi siurkami,a w bajorach będą panowały przyduchy.
niestety my nic na to nie poradzimy [2012-01-30 12:18]
marzec - sucho
kwiecień - sucho
maj - sucho
Czerwiec - sucho
I tylko jeden rozsądny, który twierdzi że to nie wróży nic dobrego. Reszta dostaje małpiego rozumu i cieszy michę bo połowi. To są wiosenne miesiące, największego lub jedynego wzrostu roślin.
A później wina Tuska że żywność drożeje i chleb po 5 zł. A sami się o to prosicie.
[2012-01-30 12:18]
marzec - sucho
kwiecień - sucho
maj - sucho
Czerwiec - sucho
I tylko jeden rozsądny, który twierdzi że to nie wróży nic dobrego. Reszta dostaje małpiego rozumu i cieszy michę bo połowi. To są wiosenne miesiące, największego lub jedynego wzrostu roślin.
A później wina Tuska że żywność drożeje i chleb po 5 zł. A sami się o to prosicie.
obrażaj to sobie bliższą rodzinę.
I jak już to sam sobie ciesz ta diabelską michę.
[2012-01-30 12:22]
Ja tam nie dowierzam żadnej prognozie dłuższej niż 7 dni a co dopiero na 5 miesięcy :)
Ale tęsknota za posiedzeniem z zimnym piwkiem w ciepłym słoneczku i kijkiem w ręce zaczyna sięgać zenitu :)
[2012-01-30 12:31]
marzec - sucho
kwiecień - sucho
maj - sucho
Czerwiec - sucho
obrażaj to sobie bliższą rodzinę.
I jak już to sam sobie ciesz ta diabelską michę.
I to ostatnie zdanie " a sami się o to prosicie " . Jak się o to prosimy ? Jaki mamy wpływ na to że będzie tak czy inaczej ? Z natura nikt nie wygra.
Ale doszukać się w każdym temacie zaczepki, to dla ciebie radość.
Wezmiesz konewkę i będziesz podlewał :)
A odnośnie tego co napisał @obcy91 to z ta pogodą może być różnie.
I to co koledzy ,( w tym i ja)napisali to tez chyba tak troszkę z uśmieszkiem.
Pomarzyć o ciepłych miesiącach w takie mrozy to fajna sprawa :)
[2012-01-30 12:37]
oby tak bylo ale pewnie lipa z tego bedzie:) mamy zime a raczej jej brak mimo tego ze od niedawna sa mrozy a lato pewnie bedzie przypominac jesien-chcialbym sie mylic:) [2012-01-30 12:43]
Moja prognoza pogody na wiosne i lato :
W poniedziałki i wtorki - deszcz
środy i czwartki - umiarkowanie
weekendy - ciepło z leciutkim wiaterkiem :) MARZENIE.
@Diablo a chleb i tak będzie po 5 i 6 zeta hehehe !
Dobrze gwarzysz Przemku :) to jest właśnie to, w tak zimne dni pomarzyć o tych miłych dla nas :)
Oczywiście wiadomo co by się stało gdyby faktycznie nastała przepowiadana susza...
Miejmy jednak nadzieję że i będzie padało i będzie także piękna pogoda :)
[2012-01-30 12:56]
Też lubie jak jest ciepło ale kolega juz pisał ze susza dla nikogo nie bedzie dobra wszystko będzie drogie [2012-01-30 13:08]
Moja prognoza pogody na wiosne i lato :
W poniedziałki i wtorki - deszcz
środy i czwartki - umiarkowanie
weekendy - ciepło z leciutkim wiaterkiem :) MARZENIE.
@Diablo a chleb i tak będzie po 5 i 6 zeta hehehe !
dokladnie taka pogod to miodzik,a susze juz zbyt wiele spustoszenia nie zrobia,bo te mrozy to uczynily,pola bez piezynki sniegowej,juz dostaly tak wiec,zas beda braki zboz i ceny w gory. [2012-01-30 15:43]