Zaloguj się do konta

Picker a łowienie na metodę

utworzono: 2011/10/18 18:06
damian955

Mam takie pytanko dotyczące sposobu łowienia ryb.

Czy ktoś z was koledzy łowił kiedyś pickerem lub feederem na tzw. metodę czyli przynęta schowana w specjalnym "koszyczku" oblepionym zanętą , a jeśli tak to jakie były efekty.

Z góry dzięki za odpowiedzi i miłego wieczoru (lub dnia w zależności od pory przeczytania artykułu). :-)))

[2011-10-18 18:06]

bobus86

jak moze przyneta byc schowana w kosz\yczku?gdzies ty sie tego naogladal chlopie?jak ja wciszniesz do koszyka to jak ryba ma ja z tamtad wytargac i zjesc? [2011-10-18 19:17]

damian955

No napisałem przecież że w SPECJALNYM koszyczku.

[2011-10-18 19:27]

damian955

Skoro byłeś na tyle mądry że lepiej ode mnie wiedziałeś o czym mówię to teraz się obroń.

:-DDD

[2011-10-19 17:43]

bobus86

kurde sorry ale zatkales mnie.faktycznie pisales ze w specjalnym.szczerze mowiac pierwszy raz cos takiego widze.i slysze o czyms takim [2011-10-19 17:56]

damian955

Spoko nie ma o czy mówic, ale jeśli tak to widze że jest to mało znana METODA na łowienie ryb więc nie dziwie Ci się że nie wiedziałeś o czymś takim. ;-) [2011-10-19 18:00]

Damian ale te koszyki do the metod mają ciężar  ok 40-60g a jak nałożysz zanęty to ok 90g .pickery mają cw do 30-45g więc te koszyki całkowicie sie do nich nie nadają ,do feederów już prędzej ale daleko tym nie rzucisz, taka "kula" ciasta to za duży opór stawia a miękka szczytówka nie da takiej mocy wędce na posłanie takiego zestawu na sporą odległość.Do metody to raczej "karpiówka" i to taka 3-3,5 lbs. łowię na metode od paru lat ale tak jak mówię "karpiówkami" 3.5 lbs próbowałam tym rzucać wędką 2,75 "paramolikiem" ale miałem problemy z rzucaniem. [2011-10-19 18:13]

Jędrula

Mało znana ?Absolutnie się mylisz , '' metoda '' i ten dokarmiacz ( koszyk to nie jest – feeder z ang. ) jest najbardziej znany karpiarzom i nie tylko . Często oni właśnie to wykorzystują , robią ciasto np. z peletu i obklejają to '' coś '' , na włos zakładają również pelet albo kulkę proteinową i wciskają w tą kluchę , po uderzeniu zestawu w dno przynęta odkleja się od całej masy i leży tuż obok pracującej zanęty – mądre . Można łowić tak drgającą szczytówką – feederem na małych uciągach gdyż budowa tego wynalazku jest raczej nie wskazana na szybki nurt . Do pickera też możesz tego użyć choć trzeba dostosować gramaturę metody do cw kija bo zazwyczaj są te '' kosze '' ciężkie – nie wiem czy takie kupisz . Można ale po kiego czorta ? Picker wraz z zestawem feederowym – koszykiem to proste i skuteczne rozwiązanie , po co to zmieniać ?

[2011-10-19 18:26]

bobus86

ha to ciekawe nie spotkalem sie nigdy z tym nad woda ale z tego co piszesz to wydaje sie bardzo ciekawe
[2011-10-19 18:32]

bluehornet

A jeszcze na podwójnym wiązaniu , które prawie całkowicie eliminuje opór koszyka , to dopiero jest zabawa - widać nawet najdelikatniejsze brania !!! Koszyczki w przedziale obciążeniowym 0 - 30 g !!!
[2011-10-19 18:35]

damian955

Co do ciężaru wyrzutu pickera to masz rację Jarek11 i zmieniłem zdanie na karpiówkę c.w. do 100 gram.

Tylko nie myśl że dobieram wędke do metody łowienia bo decyzja zapadła wcześniej ale i tak dzięki za zwrócenie uwagi.

:-)

[2011-10-19 19:13]

kamael

Wg mnie jak najbardziej można. Choć jak pisali poprzednicy picker to będzie raczej za delikatny, wybieramy więc mocniejszy feeder. Osobiście wole DS niż elektroniczne sygnalizatory które mnie po prostu odrzucają :) i bez problemu poławiam tą metodą karpie. Choć jeszcze nie doszedłem do "cięższej kategorii" karpików - może wtedy zmienię zdanie. No i na długie zasiadki to jednak elektroniczna sygnalizacja jest chyba niezbędna.
[2011-10-20 16:35]

damian955

Dzięki [2011-10-22 14:23]