Picker a łowienie na metodę
utworzono: 2011/10/18 18:06
Mam takie pytanko dotyczące sposobu łowienia ryb.
Czy ktoś z was koledzy łowił kiedyś pickerem lub feederem na tzw. metodę czyli przynęta schowana w specjalnym "koszyczku" oblepionym zanętą , a jeśli tak to jakie były efekty.
Z góry dzięki za odpowiedzi i miłego wieczoru (lub dnia w zależności od pory przeczytania artykułu). :-)))
[2011-10-18 18:06]jak moze przyneta byc schowana w kosz\yczku?gdzies ty sie tego naogladal chlopie?jak ja wciszniesz do koszyka to jak ryba ma ja z tamtad wytargac i zjesc? [2011-10-18 19:17]
Skoro byłeś na tyle mądry że lepiej ode mnie wiedziałeś o czym mówię to teraz się obroń.
:-DDD
[2011-10-19 17:43]kurde sorry ale zatkales mnie.faktycznie pisales ze w specjalnym.szczerze mowiac pierwszy raz cos takiego widze.i slysze o czyms takim [2011-10-19 17:56]
Spoko nie ma o czy mówic, ale jeśli tak to widze że jest to mało znana METODA na łowienie ryb więc nie dziwie Ci się że nie wiedziałeś o czymś takim. ;-) [2011-10-19 18:00]
Damian ale te koszyki do the metod mają ciężar ok 40-60g a jak nałożysz zanęty to ok 90g .pickery mają cw do 30-45g więc te koszyki całkowicie sie do nich nie nadają ,do feederów już prędzej ale daleko tym nie rzucisz, taka "kula" ciasta to za duży opór stawia a miękka szczytówka nie da takiej mocy wędce na posłanie takiego zestawu na sporą odległość.Do metody to raczej "karpiówka" i to taka 3-3,5 lbs. łowię na metode od paru lat ale tak jak mówię "karpiówkami" 3.5 lbs próbowałam tym rzucać wędką 2,75 "paramolikiem" ale miałem problemy z rzucaniem. [2011-10-19 18:13]
Mało znana ?Absolutnie się mylisz , '' metoda '' i ten dokarmiacz ( koszyk to nie jest – feeder z ang. ) jest najbardziej znany karpiarzom i nie tylko . Często oni właśnie to wykorzystują , robią ciasto np. z peletu i obklejają to '' coś '' , na włos zakładają również pelet albo kulkę proteinową i wciskają w tą kluchę , po uderzeniu zestawu w dno przynęta odkleja się od całej masy i leży tuż obok pracującej zanęty – mądre . Można łowić tak drgającą szczytówką – feederem na małych uciągach gdyż budowa tego wynalazku jest raczej nie wskazana na szybki nurt . Do pickera też możesz tego użyć choć trzeba dostosować gramaturę metody do cw kija bo zazwyczaj są te '' kosze '' ciężkie – nie wiem czy takie kupisz . Można ale po kiego czorta ? Picker wraz z zestawem feederowym – koszykiem to proste i skuteczne rozwiązanie , po co to zmieniać ?
ha to ciekawe nie spotkalem sie nigdy z tym nad woda ale z tego co piszesz to wydaje sie bardzo ciekawe
[2011-10-19 18:32]
A jeszcze na podwójnym wiązaniu , które prawie całkowicie eliminuje opór koszyka , to dopiero jest zabawa - widać nawet najdelikatniejsze brania !!! Koszyczki w przedziale obciążeniowym 0 - 30 g !!!
[2011-10-19 18:35]
Co do ciężaru wyrzutu pickera to masz rację Jarek11 i zmieniłem zdanie na karpiówkę c.w. do 100 gram.
Tylko nie myśl że dobieram wędke do metody łowienia bo decyzja zapadła wcześniej ale i tak dzięki za zwrócenie uwagi.
:-)
[2011-10-19 19:13]Wg mnie jak najbardziej można. Choć jak pisali poprzednicy picker to będzie raczej za delikatny, wybieramy więc mocniejszy feeder. Osobiście wole DS niż elektroniczne sygnalizatory które mnie po prostu odrzucają :) i bez problemu poławiam tą metodą karpie. Choć jeszcze nie doszedłem do "cięższej kategorii" karpików - może wtedy zmienię zdanie. No i na długie zasiadki to jednak elektroniczna sygnalizacja jest chyba niezbędna.
[2011-10-20 16:35]