Zaloguj się do konta

Pęczak przynęta na ryby

utworzono: 2011/02/20 17:25
hubercik

w najbliższy weekend wybieram się na ryby przynętą którą bede stosował bedzie peczak na jakie ryby mogę liczyć
[2011-02-20 17:25]

perwer

Zmień przynęte to może na jakiąś rybe będziesz mógł liczyc...Za wcześnie,kup ochotke ,pinke i czerwonego to napewno coś skubnie.Pęczak na wiosne zostaw ,wtedy płoteczka i każda inna rybka która sie obudzi....Może ktoś ma inne zimowe doświadczenia z pęczakiem? [2011-02-20 18:17]

GniewOceanu

taaa zimowy peczak z sosem i duzą porcją mięsa na talerzu ;) to chyba z nudów lepiej iść skuć warstwę zmarzniętej ziemi i dokopać sie do robaków hahahah
[2011-02-20 19:28]

bobus86

w najbliższy weekend wybieram się na ryby przynętą którą bede stosował bedzie peczak na jakie ryby mogę liczyć

kolego przynety roslinne na ta pore roku sie nie bardzo nadawaja!wez lepiej ochotke pinke czy czerwone robaczki a peczaku mozesz uzyc do necenia:) powodzenia [2011-02-20 23:20]

W najbliższy weekend wybieram się na ryby. Przynętą którą będę stosował to pęczak. Na jakie ryby mogę liczyć ?


Witaj @Hubercik

Jak powyżej Koledzy napisali, pęczak ogólnie zalicza się do przynęt okresu wiosna - lato - jesień.
Na pęcak głównie możesz spodziewać się połowu białorybu, chociaż kilkakrotnie miałem pobicia sandacza przy ściąganiu zestawu z pęcakiem na haku.

Patrząc na Twój profil pochodzisz z Małkini, więc przypuszczam że masz zamiar łowić na jakimś pobliskim zrzucie ciepłej wody. Więc nie powinno nikogo dziwić Twoje pytanie Hubercie o pęcak.
Na takich łowiskach niejednokrotnie ryba przyzwyczajona jest do przynęty całorocznej, jedynie aromat często się wraz z okresem pory roku. Spotkałem się z zastosowaniem pęcaku w okresie zimowym na kanale elektrowni Połaniec.
W tym wypadku tajemnicą było tylko to co dodawano do pęcaku :) .
Po pewnym czasie, poznawszy kilku autochtonów, po wypiciu wspólnie kilku...nastu piwek zdradzili mi tajemnicę. Leszcze które poławiali /a trafiała się i piękna płoć/ zasmakowały w pęcaku nasycanym olejem z konserwy wątroba dorsza. Zapach tranu, przechodził podczas gotowania tegoż oleju z wodą gdy dodało się do zaparzenia pęcak. Następnie po zahartowaniu gotowego pęcaku, w woreczkach gdzie był przechowywany dodawano ponownie ten tran tak, że po przemieszaniu ziarna pęcaku były nim pokryte.

Podejrzewa że raczej nie podnęcałeś wcześniej łowiska, więc ten sposób może Ci nie wypalić z "marszu".

Jest już po Twoim połowowym weekendzie, więc może napisz co złowiłeś, na co poławiałeś i na jakim łowisku byłeś.

Pozdrawiam

Nemo
[2011-02-22 08:50]