Pęczak proszę o rady i wskazówki!?

/ 10 odpowiedzi
Witam!  
Mam kilka pytań odnośnie pęczaku. Łowię na nie dużej żwirowni na której nie widziałem jeszcze żeby ktoś używał pęczak. Chciałbym spróbować, ale nie wiem jak dokładnie go przygotować i czy rybki naucza się brać na pęczak. Barwić czy nie? Zakładać 1 czy więcej na haczyk? Jakiego aromatu użyć? Najczęściej łowię tam płocie i leszcze zdarza się karpik. Proszę o rady i z góry dziękuje!
Boncki


Płoć i leszcz lubią pęczak. Z tego co pamiętam gotowałem go ok 30 min. Na leszcza możesz dodać troszkę czosnku, bądź uniwersalnie dodaj wanilii. Myślę że haczyk 10-12 będą odpowiednie i eksperymentuj z jednym pęczakiem, dwoma, może nawet trzema. Nigdy nie wiadomo na co ryba ma ochotę:) (2010/06/01 22:48)

u?ytkownik38976


To jeśli na tym łowisku ryba nie zna pęczaku, to może nie brać. Ale próbować możesz, pewnie. Ugotuj, zaparz go tak, żeby nie rozgotować, możesz dodac barwnik spożywczy, możesz nie barwić, ilość go na haku to w zależności od ryb jakie chcesz łowić i haka. Aromat tez taki, jaki lubi dany gatunek. Płoć, krąp, wzdręga, może leszcz , powinny brać. (2010/06/01 22:50)

Boncki


Pęczak niedrogi można spróbować:) Ale musiałbyś ze dwa dni podnęcić tym pęczakiem albo dodać do jakiejś bazy zanętowej. (2010/06/01 22:56)

kazik


Ja pęczak przyrządzam tak: Biorę termos wsypuję tak 1/3 pojemności pęczaku , dodaję barwnik (Płoć Jaź, Karaś) żółty , czerwony (Karp , Leszcz) choć to nie reguła i zapach (anyż , truskawka , wanilia) zależy na co są nauczone brać ryby no i oczywiście odrobinę cukru . Następnie zalewam to wrzątkiem do pełna i zakręcam termos (dobrze jest po zakręceniu go wstrząsnąć aby to wszystko się wymieszało) i odstawiam  . Po około dwóch , trzech  godzinach masz gotowy pęczak . Czasami tylko sam pęczak (bez dodatków i barwników) daje dobre rezultaty . 

 

(2010/06/01 22:57)

przemo1980


Najlepiej gotuj go w pończosze. Jak już będzie gotowy to przepłukaj go zimną wodą i wysyp na jakąś ściereczke i wysusz, bedziesz miał fajne nie posklejane ziarenka do zakładania na haczyk.(ja suszylem normalnie suszarką,tylko nie przesadz i nie wysusz za bardzo,ewentualnie na słońcu). Tą część peczaku do nęcenia nie musisz suszyć. Do tego tak jak kolega wcześniej napisał zapach wanilia. Możesz kilka dni nęcić pęczakiem żeby rybki przyzwyczaic. (2010/06/01 23:06)

u?ytkownik31907


mój sposób na peczak jest taki ocze go godzine w wodzie po czym gotuje i dodaje miodu lub cukru waniliowego.. gotuje tak około 30 minut. tak samo przygotowuje pszenice (2010/06/02 08:09)

robcik


Ja pęczak przyrządzam tak: Biorę termos wsypuję tak 1/3 pojemności pęczaku , dodaję barwnik (Płoć Jaź, Karaś) żółty , czerwony (Karp , Leszcz) choć to nie reguła i zapach (anyż , truskawka , wanilia) zależy na co są nauczone brać ryby no i oczywiście odrobinę cukru . Następnie zalewam to wrzątkiem do pełna i zakręcam termos (dobrze jest po zakręceniu go wstrząsnąć aby to wszystko się wymieszało) i odstawiam  . Po około dwóch , trzech  godzinach masz gotowy pęczak . Czasami tylko sam pęczak (bez dodatków i barwników) daje dobre rezultaty . 

 
Stary i skuteczny sposób z termosem - robię tak samo :)

(2010/06/02 09:11)

u?ytkownik1117


bardzo często pęczak dodaję do zanęty na leszcza , płoć i karpika,

po ugotowaniu ( lub zapażeniu jak kto woli ) dokładnie go płuczę wodą, musi być sypki, póżniej dodaję czosnek rozgnieciony lub inne zapachy, wanilia, konopie, truskawkę,

kiedyś moczyłem go w oleju z halibuta, łososia, kraba i też miałem wyniki, tak że sądzę iż trzeba próbować różnych metod i zapachów , wybór zależy od ciebie .................

(2010/06/02 09:23)

bodzio24


witam ,nie chce zaśmiecać forum nowym tematem o pęczaku dlatego podepnę sie tutaj;) sam stosuję pęczak od jakiegos czasu. gotuje go na wolnym ogniu 15-20minut potem przykrywam pokrywką garnek i zawija w kordłe lub koc zeby napuchł. ale mam problem bo juz rózne kombinacje stosowałem z długością leżakowania w kocu i nie mogeuzyskac takiego efektu pęcznienia jak widziałem w sklepie. mój pęczak zawsze tylko sie zwieksza dwukrotnie a w sklepie gotowy pęczak ma wielkość ziarna grochu. a wam jaki duży sie robi... może podpowiecie mi coś
pozdrawiam (2013/06/02 16:02)

kuba7128


Ja parze go w termosie zapach moze byc kazdy ale uniwersalna jest wanilia sprawdza sie prawie na wszystko. Ja nie barwie peczaku bo po co mi w nim chemia ? I ważne jest zeby pougotowaniu go nie plukac wielu wiedkarzy wlasnie to robi,a ten kleik ma duzo skladnikow odżywczych i piekny naturalny zapach. (2013/06/02 16:28)