Ja pęczak przyrządzam tak: Biorę termos wsypuję tak 1/3 pojemności pęczaku , dodaję barwnik (Płoć Jaź, Karaś) żółty , czerwony (Karp , Leszcz) choć to nie reguła i zapach (anyż , truskawka , wanilia) zależy na co są nauczone brać ryby no i oczywiście odrobinę cukru . Następnie zalewam to wrzątkiem do pełna i zakręcam termos (dobrze jest po zakręceniu go wstrząsnąć aby to wszystko się wymieszało) i odstawiam . Po około dwóch , trzech godzinach masz gotowy pęczak . Czasami tylko sam pęczak (bez dodatków i barwników) daje dobre rezultaty .
(2010/06/01 22:57)
(2010/06/02 09:11)Ja pęczak przyrządzam tak: Biorę termos wsypuję tak 1/3 pojemności pęczaku , dodaję barwnik (Płoć Jaź, Karaś) żółty , czerwony (Karp , Leszcz) choć to nie reguła i zapach (anyż , truskawka , wanilia) zależy na co są nauczone brać ryby no i oczywiście odrobinę cukru . Następnie zalewam to wrzątkiem do pełna i zakręcam termos (dobrze jest po zakręceniu go wstrząsnąć aby to wszystko się wymieszało) i odstawiam . Po około dwóch , trzech godzinach masz gotowy pęczak . Czasami tylko sam pęczak (bez dodatków i barwników) daje dobre rezultaty .
Stary i skuteczny sposób z termosem - robię tak samo :)
bardzo często pęczak dodaję do zanęty na leszcza , płoć i karpika,
po ugotowaniu ( lub zapażeniu jak kto woli ) dokładnie go płuczę wodą, musi być sypki, póżniej dodaję czosnek rozgnieciony lub inne zapachy, wanilia, konopie, truskawkę,
kiedyś moczyłem go w oleju z halibuta, łososia, kraba i też miałem wyniki, tak że sądzę iż trzeba próbować różnych metod i zapachów , wybór zależy od ciebie .................
(2010/06/02 09:23)