Powiem szczerze że daiwa wygrywa. Ja bym ją wziął. Nie dość, że 99% kijaszków tej formy jest super uwierz że z tych wędek co podałeś czyli wysoka półka to moim zdaniem liczy się tylko daiwa. A dragon NIE schodzi na psy jak to napisałem w jednym z wątków i wiem co mowie :)(2011/03/09 00:38)
Tak? A słyszałeś że na Polske trafiaja odrzuty zwłaszcza niskich i średnich serii Daiwy? M.in Infinity Q? Przelotki zamineionie itd...także troche się obawiam. Jeśli natomiast chodzi o Dragona to akurat jest pare fajnych kijaszków w ich ofercie nie wspomne o kręciołach więc byc może cenowo schodzi na psy ale ma kilka perełek...
Dragon Guide Select tiger 2.75 10-35 Bardzo fajny kij z tej serii, ja mam trochę krótszy, ale naprawdę gorąco polecam łowiłem na niego sandacze i szczupaki i świetnie się spisuje, odpowiedni zapas mocy.(2011/03/09 00:40)
No własnie nad tym Tigerem też się zastanawiam, a jak z akcją? Rzeczywiście taka szybka jak twierdzi producent?
Powiem szczerze że daiwa wygrywa. Ja bym ją wziął. Nie dość, że 99% kijaszków tej formy jest super uwierz że z tych wędek co podałeś czyli wysoka półka to moim zdaniem liczy się tylko daiwa. A dragon NIE schodzi na psy jak to napisałem w jednym z wątków i wiem co mowie :)
Tak? A słyszałeś że na Polske trafiaja odrzuty zwłaszcza niskich i średnich serii Daiwy? M.in Infinity Q? Przelotki zamineionie itd...także troche się obawiam. Jeśli natomiast chodzi o Dragona to akurat jest pare fajnych kijaszków w ich ofercie nie wspomne o kręciołach więc byc może cenowo schodzi na psy ale ma kilka perełek...
Poleciłbym Ci tego guide selecta choć nim nie łowiłem, ale posiadam kilka kijków guide i na serio moim zdaniem to rewelacja jeśli chodzi o jakość do ceny, no i wszytskie kije z tej serii mają olbrzymi zapas mocy i wszystkie na Fuji. Co do Team Dragonów to do opadu też są konkretne, te krótsze na łódkę są rewelacyjne - dłuższymi Teami nie łowiłem
Wracając do Selectów to są specyficznymi kijkami i trzeba sięprzyzwyczaić i do rękojeśći i do wyważenia.
(2011/03/09 10:02)troszkę Ciebie poniosło z tym fatalnym wyważeniem - napisałem kije są specyficzne łowię Gnomem i przyznam , że do opadu jest trochę męczacy z powodu krótkiego dolnika i innej rękojeści, ale pod szczupaczka lub bolka spisywał mi się rewelacyjnie, ilosc spadów minimalna, szybka akcja szczytowa rownież na plus
napisałem - kwestia przyzwyczajenia
wydaje mi się , że chodziło Ci o sposób rzucania tymi kijami...
bo czucie przynęty prowadzonej na kiju wg mnie rewelka
w opadzie krótsze kijki guide sa przyjemniejsze, ale Teamy dzięki klasycznej rękojesci i dłuzszym dolnikom są lepsiejsze, nie męczą ręki - podkreślam do opadu
Reno killer jest kijem do zadań specjalnych - nie jest to kij do codziennego łowienia na naszych łowiskach - wg mnie
Łowię jeszcze Viperem jazio-klenie i nie mogę nic złego powiedzieć - tuba rezonansowa hmmm - sam wspomniałeś, a zapas mocy pozwala mi tym kijem po przezbrojeniu pewnie wyjąć fajnego bolka
Nie jestem fanem i napaleńcem na dragona ale w typ przedziale cenowym nie ma lepiej przyzbrojonych kijaszków o takiej mocy i wytrzymałości na takich blankach
Robinsony zaczynają się o przynajmniej 100 zł drożej
Co do Jaxonów to jak masz kupować, przezbrajać i bawić sięw to wszytko to wolałbym kupić to szkoda czasu i zachodu
(2011/03/09 20:40)Kolego ziom7 ja właśnie łowię praktycznie tylko na opad i aby było mi wygodnie podbijać musiałem wpierdzielić dodatkowo w dolnik 90g ołowiu bo kij mi leciał do przodu a w tej metodzie jak pewnie Kolega wie trzeba mieć cały czas kąt 30-45 stopni. Masa dla mnie nie jest tak istotna co właśnie wyważenie. Fakt, że doskonałe wyważenie to w moim przypadku nie jest fanaberia lecz konieczność ze wzgledu na starą kontuzję: dwukrotnie mocno zwichnięty nadgarstek z zmnażdżeniem kilku chrząstek. Po prostu mam go dość słabego i praca w pionie mocno go obciąża. Ale kij sam w sobie jest bajką. To czucie, moc, tuba i faktycznie do zadań specjalnych: połów nurtowych wiślanych sandaczy na ciężkie główki do 50 g z gumisiami do 5-6 cali. Przynajmniej w moim przypadku. Ale dłuższego Guida na bank nie kupię choć jestem fanem Team Dragona i częściowo Guida Selecta- tych krótkich.
Myślę, że się zgadzamy w naszych wypowiedziach i mamy podobne zdanie
(2011/03/10 08:58)