Patent na leszcza...

/ 37 odpowiedzi
roman76


panowie zaciekawiły mnie te frytki z uklei w zeszłym roku jadłem smażone normalnie i pycha a jak to jest robic z nich frytki? (2010/03/12 20:46)

skrzypeq


Co do frytek to nie miałem okazji sprubować. Ale leszcz wędzony to panowie niebo w gebie taki ok 2 kg w całości wędze ok 3 godz ale warto czekać na końcowy efekt, lecz prosze pamiętać dla początkujących ze wędzi się tylko drzewem liściastym a najlepsze sa drzewka owocowe, nie stosujcie zywicznych drzew dobra rada.

(2010/03/15 12:30)

Waldi Fish


Roman76 frytki z uklei robi się podobnie jak frytki z ziemniaków. Trzeba rozgrzać tłuszcz i wrzucić do niego uklejki w takiej ilości, aby całe były zakryte tłuszczem. Uklejki przez smażeniem dobrze jest panierować w mące, tartej bułce lub panierce, albo w mieszance tych składników. Temperaturę palnika ustawić tak,aby tłuszcz się nie przepalił. Gdy uklejki zarumienią się na złoty kolor należy je wyjąć i odsączyć z tłuszczu a potem można tylko rozkoszować się ich smakiem, spożywając je w całości.. Smacznego! (2010/03/15 18:14)

roman76


waldi wielkie dzięki napewno w tym roku spróbuje (2010/03/15 18:54)

glapa


Mam pytanie czy je patroszysz i obierasz z łusek a moze w całosci. (2010/03/22 15:58)

glapa


Napewno w tym roku spróbuje tych frytek aco do leszcza na smalcu to cenię go bardziej od karpia choc i karpiem nie pogardze duzo zalezy od zbiornika w jakim żył. (2010/03/22 16:07)

glapa


zgadzam sie z ty octem to poezja. (2010/03/22 16:08)

glapa


a jesli chodzi o leszczyka to dobrze go podgotować obrac z wiekszych osci zmielic i zrobic klopsy i problem z oscmi znika. A klopsiki pycha a ta zima niech juz sie konczy bo se smaka narobiłem i zaraz poratuje sie płotkami z pod lodu. panierka z maki i na patelnie miam. (2010/03/22 16:15)

O2on


Zgadzam sie z Waldim tak samo robie oddawna i mozna ruznie przyprawiac i kombinowac. Ale wazna jest obrubka ryby i uwarzanie na temp. !! pozdrawiam ! (2010/03/23 00:11)

Bombal


u mnie panierka wygląda tak ..... mąka ..... jajko........ bułka tarta. a do środka leszcza daje koper i posypuje go przyprawą rybną


pozdrawiam:) (2010/04/11 21:24)

pisaq


No to Panowie przez Was moje postanowienia odnośnie C&R w tym sezonie legły w gruzach :p (2010/04/11 21:48)

Waldi Fish


Oczywiście rybki przed wrzuceniem do tłuszczu muszą być dekapitowane, pozbawione łusek i wnętrzności, umyte, posolone, wymieszane z solą co pozbawia je śluzu, wypłukane, odsączone z wody. Potem jeszcze panierka i do gorącego tłuszczu. (2010/04/12 18:56)