Pasza dla gęsi jako zanęta na karpie

/ 15 odpowiedzi
Witam koledzy, dzisiaj myśląc o zanetach pomyślałem o paszy dla gęsi, i z tego zrobić zanete, bo przecież pasza to zmielone ziarna zbóż pszenica, kukurydza itd. Wiec ogólnie karpie powinny się skusić na taką zanetke, co wy na to? Pozdrawiam...
majdanek

nie wiem nie wiem ale wszystko możliwe ale każdy wie że duże karpie są ostrożne chyba że chcesz łowić maleństwa ale moim zdaniem dobry pomysł tylko żeby tą zanętę z czymś zmieszać bo sama to raczej nie... POZDRAWIAM  (2011/05/26 07:51)

filus81

Ja nęce paszą karpie i liny, lecz niejest to pasza dla gęsi.jest trochę w niej  zbóż, kukurydza ,soja maczka kostna  lub rybna,suszona krew,a nawet rodzynki.trzy dni posypać- a woda się gotuje (2011/05/26 08:29)

Jędrula

Ale oczywiście , że możesz nęcić paszą dla gęsi . Wystarczy , że będziesz zanęcał swoje karpie przez kilka dni ( najlepiej kilkanaście albo dłużej ) tą mieszanką i rybki powinny podchodzić , nie spodziewaj się zaraz wielkich kolosów ale jak dobrze wybierzesz miejscówkę ( może jakaś podwodna górka ) to po długotrwałym nęceniu coś fajnego powinno Ci wejść na haczyk :)

Napisz jeszcze w jakiej formie jest ta pasza – proszek , granulat ???

(2011/05/26 08:56)

pstrag222

CZYTAŁEM KIEDYS ARTYKUL O NECENIU TAKA PASZA DLA KACZEK CZY KUREK NIOSEK.
nie pamietam takze ponoc sa nie samowite efekty na to.
szczegolnie karpie i leszcze w to ponoc wchodza (2011/05/26 09:15)

jaro93

W postaci mączki (proszku) i drugie pytanie jak taką zanete przygotować? (2011/05/26 09:44)

Jędrula

Ja spróbowałbym zrobić coś na wzór granulatu – peletu w ostateczności kulek . Zobacz czy można z tego zrobić ciasto , jeżeli się uda to spoko majonez a jeżeli nie to dosyp np. kaszy mannej i kulaj kulki . Dodaj do tego jakiś atraktor waniliowy czy scopex i możesz nęcić . Na hak zakładaj ciasto z tej gęsiej karmy albo te zrobione kulki . Możesz również używać tej karmy jako bazy zanętowej i robić z tego normalną zanętę nad nad wodą . Nęć wtedy kulami z dodatkiem kukurydzy gotowanej czy puszkowej .

(2011/05/26 10:04)

mara22611

pracuje w przemyśle paszowym i wiem z własnego doswiadczenia ze najlepsza jest pasza dla prosiaków o duzej frakcji granulatu. pozdrawiam (2011/05/26 12:00)

radek_skreta

A mi sprawdzają się zwykłe otręby pszenne z dodatkiem jakiegoś atraktora , bądź mieszam z zanętą. (2011/05/26 15:00)

bobus86

kiedys dawno temu gdy jeszcze dziadzia zyl prowadzil male gospodarstwo rolne wiecie krowy swinie kury itd.prawie do wszystkiego szla pasza.do dzis mam tzw srtownik w ktory dziadek mielil przenice i wszystkie inne ziarna do pasienia.ja zawsze bralem ten,,srut,, i po garsci kazdej paszy i necilem tym.efekty?nie zapomniane!!!! (2011/05/26 17:21)

arbeiten100

A możecie mi powiedzieć, czy lepiej taką karmę, paszę dla drobiu, krów czy świń podawać w całości podobnie jak pellet czy zmieloną?? (2011/05/26 17:31)

u?ytkownik930

Drugi rok nęcę paszą dla kaczek, do niej dodaje trochę zanęty firmowej, celem zabarwienia i dodania zapachu. Granulat ma to do siebie, że mocno chłonie wodę i pęcznieje zwiększając objętość. Można go też parzyć zalewając wrzątkiem. Worek 25kg wystarczy mi na 20-25 wypadów, przy cenie 45zł/worek jest to najtańszy a i przy okazji skuteczny sposób nęcenia. (2011/05/26 17:51)

arbeiten100

Poradźcie mi. Mieszkam w Gliwicach, ale to chyba wam nic nie pomoże. Byłem dziś na targu i szukałem takowej karmy. Obojętnie czy dla świń, czy kaczek, drobiu, ale chodziło mi o orginalnie pakowane. Bowiem nic takiego nie znalazłem. W jednym miejscu na tym targu było dwóch sprzedawców, którzy handlowali ziarnami. Zapytałem się ich, czy taką karmę mają. Powiedzieli, że tylko luzem.

Co o tym myślicie??

Ja uważam, że oni to sami mieszają, a w tych pakowanych wiemy jaki jest skład i że są wysokobiałkowe i pełne w witaminy.

I tu moje pytanie, czy wiecie gdzie mogę taką paszę, karmę kupić w mieście?? Najlepiej w granulacie.

Myślałem jeszcze o zakupach przez internet, ale to nie wchodzi w grę, ponieważ za 25kg przesyłka jest wysoka- 20 zł i więcej.

A bardzo chciałbym to wypróbować.

Dzięki za pomoc. Pozdrawiam. (2011/05/27 09:14)

mara22611

hurtownia pasz i koncentratów lub sklep z takim towarem, jadnak najczesciej hurtownie ale sprzedja tez po sztuce a to co oni mieli na targu to pewnie był zwykły pszen-mix. (2011/05/27 10:00)

zaqwsx666

Pasza dla prosiaków mi pomogła. Dosypałem niewiele proszku (mała garstka) do pęczaku, troszkę czosnku i ziemia. Na płocie się sprawdziło. Moim zdanie nie należy przesadzać z ta paszą, wystarczy tylko trochę "dla smaku". Pozdrawiam. (2011/08/08 10:05)

mariusz-niewiad

Można zrobić coś dobrego z paszy dla drobiu szrotu z zboża + jakieś dodatki ?? (2015/07/02 20:37)