Zaloguj się do konta

Paprykarz rybny-polecam dobry przepis.

utworzono: 2011/06/01 19:46
jarek156

- 1,5 kg sprawionych ryb
- 1,5 szklanki oliwy
- 1,5 kg cebuli
- 2 torebki ryżu
- 2 słoiczki po 200 g.koncentratu pomidorowego
- 1 opakowanie słodkiej papryki
- sól, pieprz i ostra papryka do smaku
Rybki ugotować, obrać z ości i zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę pokroić w kostkę, zeszkilć na oliwie. Ryż ugotować w czasie o 1/4 krótszym niż podany na opakowaniu. Wymieszać wszystkie składniki, dosmaczyć i przełożyć do słoików. Pasteryzować przez 3 dni po 1 godzinie.
SMACZNEGO!!!
[2011-06-01 19:46]

marek-debicki

Bardzo ciekawy przepis i zapewne danie wykonane wg tej receptury niezwykle smaczne. Pozdrawiam i *****pozostawiam. [2011-06-01 20:46]

jarek156

Istotnie, jest pysznie. Trzeba się troszkę napracować, ale efekt końcowy jest rewelacyjny.
[2011-06-01 21:04]

LABEO

W smaku przypomina szczeciński tylko ten z przed 15 lat ?


[2011-06-01 21:06]

pstrag222

swietny przepis dzieki wielki napewno wyprobuje
[2011-06-01 21:33]

auratus 2

Czyta się wspaniale z małym ślinotokiem zwłaszcza , że przed śniadankiem .Oczywiście piąteczka . Kiedyś paprykarz Szczeciński to było coś ale teraz to lipa . Mam pytanko ile gotujesz rybę ? Czy ją tylko należy zaparzyć ? Pozdrawiam .
[2011-06-02 07:31]

jarek156

Witam.
Rybę gotujesz tyle czasu, żeby mięso odchodziło od ości a to już zależy od wielkości naszych rybek.
[2011-06-05 15:24]

auratus 2

Dzięki .Pozdrawiam .
[2011-06-07 10:26]

Quba93

bardzo bardzo fajny przepisik, nie omieszkam go wypróbować po najbliższych rybkach;p
i mam pytanko, dlaczego pasteryzować aż 3 dni?? pozdrawiam i oczywiście stawiam ***** gwiazdek
[2011-06-08 20:03]

jarek156

Witam.
Co do pasteryzowania, to sam tak do końca nie wiem jak to jest. jakiś czas temu zdobyłem ten przepis i nawet nie próbowałem robić inaczej. W sumie nie zmienia się nic, oprócz tego, że trzeba dłużej poczekać na efekt końcowy :-)
Pozdrawiam.
[2011-06-08 22:04]

auratus 2

Witam
Z pasteryzacją jest tak . W warunkach sterylnych wystarczy przez 10-12 sekund podziałać temperaturą 127-130 stopni C i to wystarczy do zabicia wszystkich bakterii ale w domowych warunkach nie da się uzyskać takiej wysokiej temperatury . Dlatego trzeba pasteryzować przez trzy dni aby mieć pewność że nasza praca nie poszła na marne. W pierwszym dniu zabijesz bakterie ale te bakterie zdążą wyprodukować przetrwalniki . W drugim dniu zabijesz bakterie , które mogły powstać z przetrwalników a w trzecim dniu przetrwalniki i produkt powinien być sterylny czyli może stać w chłodnym miejscu nawet kilka miesięcy .
[2011-06-09 08:07]

merceli

paprykarz w/g tego przepisu jest rewelacyjny.
cześć tego co zrobiłem nie doczekała pasteryzacji,smakował wszystkim .nawet moja córka co za rybami nie przepada a pomidorów w ogóle nie toleruje  stwierdziła że jest dobry.
 dzięki za przepis
[2011-11-23 19:26]