- 1,5 kg sprawionych ryb - 1,5 szklanki oliwy - 1,5 kg cebuli - 2 torebki ryżu - 2 słoiczki po 200 g.koncentratu pomidorowego - 1 opakowanie słodkiej papryki - sól, pieprz i ostra papryka do smaku Rybki ugotować, obrać z ości i zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę pokroić w kostkę, zeszkilć na oliwie. Ryż ugotować w czasie o 1/4 krótszym niż podany na opakowaniu. Wymieszać wszystkie składniki, dosmaczyć i przełożyć do słoików. Pasteryzować przez 3 dni po 1 godzinie. SMACZNEGO!!!
Czyta się wspaniale z małym ślinotokiem zwłaszcza , że przed śniadankiem .Oczywiście piąteczka . Kiedyś paprykarz Szczeciński to było coś ale teraz to lipa . Mam pytanko ile gotujesz rybę ? Czy ją tylko należy zaparzyć ? Pozdrawiam . (2011/06/02 07:31)
bardzo bardzo fajny przepisik, nie omieszkam go wypróbować po najbliższych rybkach;p i mam pytanko, dlaczego pasteryzować aż 3 dni?? pozdrawiam i oczywiście stawiam ***** gwiazdek (2011/06/08 20:03)
Witam. Co do pasteryzowania, to sam tak do końca nie wiem jak to jest. jakiś czas temu zdobyłem ten przepis i nawet nie próbowałem robić inaczej. W sumie nie zmienia się nic, oprócz tego, że trzeba dłużej poczekać na efekt końcowy :-) Pozdrawiam. (2011/06/08 22:04)
Witam Z pasteryzacją jest tak . W warunkach sterylnych wystarczy przez 10-12 sekund podziałać temperaturą 127-130 stopni C i to wystarczy do zabicia wszystkich bakterii ale w domowych warunkach nie da się uzyskać takiej wysokiej temperatury . Dlatego trzeba pasteryzować przez trzy dni aby mieć pewność że nasza praca nie poszła na marne. W pierwszym dniu zabijesz bakterie ale te bakterie zdążą wyprodukować przetrwalniki . W drugim dniu zabijesz bakterie , które mogły powstać z przetrwalników a w trzecim dniu przetrwalniki i produkt powinien być sterylny czyli może stać w chłodnym miejscu nawet kilka miesięcy . (2011/06/09 08:07)
paprykarz w/g tego przepisu jest rewelacyjny. cześć tego co zrobiłem nie doczekała pasteryzacji,smakował wszystkim .nawet moja córka co za rybami nie przepada a pomidorów w ogóle nie toleruje stwierdziła że jest dobry. dzięki za przepis (2011/11/23 19:26)