Panierowanie jokersa

/ 7 odpowiedzi
Witam. Kupując jokersa zawsze jest on zawinięty w gazetę. Robi się z niego "bryła". W jaki sposób to rozczepić? słyszałem o panierowaniu ale nie mam pojęcia jak to wykonać. Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam.
wedkarz

Np. roskładasz gazete i bierzesz w dłoń i starasz sie rosypać cześciowo, albo jak wsypujesz gline i pużniej dożucasz po trochu jokera i wstrząsujesz wiadrem na boki . ale to gorsza metoda .. (2010/09/22 12:32)

Romuald55

Pisałem już gdzies na ten temat w ostatnich dniach.Poszukaj a jak czegos nie bedziesz wiedział    to wtedy zapytaj.Kolego Wędkarz,lepiej nie kupowac jokersa wcale jeżeli sie go tak potraktuje jak Kolega radzi.Zamiast przytrzymać rybe na łowisku ,bo o to z joersem chodzi,Kolega ją rozproszy. (2010/09/22 12:54)

wedkarz

Mi tam wychodzi , i cała sie mi roschodzi w glinie (2010/09/22 13:22)

GBH

Kolego Marcinie. Gazetę rozkładasz, a nastepnie jokersa ostrożnie panierujesz (obsypujesz) specjalną glinką rozpraszającą (kupisz w wędkarskim). Gdy jej nie masz można poratować się w ostateczności budyniem waniliowym w proszku. Dopiero, gdy jokers jst "luźny", czyli "rozproszony" na gazecie lub np. na pokrywce od wiaderka jest gotowy do użycia.

Ps. Pamiętaj, że jokersa przechowujemy na dolnej półce w lodówce (tej co najmniej mrozi) i co kilka godzin paczkę z gazetę przekładamy "do góry kolami".

Ps. 2. Jokersa staraj się nie dodawać do zanęty w ogóle (ta ma odczyn kwaśny i jokers szybko zdycha). Raczej podaj go w łowisko wymieszanego z gliną bądź ziemią (np. bełchatowską).

Pozdrawiam

(2010/09/22 13:24)

Szmaniak

bardzo dobrym i tanim rozpraszaczem jest rozpraszacz firmy TROFEUM (daję za niego 4,50zl) naprawdę super rezultaty daje. i tak jak kolega GBH opisał posypujesz Joka glinką i delikatnie go rozpraszasz z rozpraszaczem ta czynność nie stanowi żadnego problemu :) (2010/09/22 17:41)

xMarcinx

Kolego Marcinie. Gazetę rozkładasz, a nastepnie jokersa ostrożnie panierujesz (obsypujesz) specjalną glinką rozpraszającą (kupisz w wędkarskim). Gdy jej nie masz można poratować się w ostateczności budyniem waniliowym w proszku. Dopiero, gdy jokers jst "luźny", czyli "rozproszony" na gazecie lub np. na pokrywce od wiaderka jest gotowy do użycia.

Ps. Pamiętaj, że jokersa przechowujemy na dolnej półce w lodówce (tej co najmniej mrozi) i co kilka godzin paczkę z gazetę przekładamy "do góry kolami".

Ps. 2. Jokersa staraj się nie dodawać do zanęty w ogóle (ta ma odczyn kwaśny i jokers szybko zdycha). Raczej podaj go w łowisko wymieszanego z gliną bądź ziemią (np. bełchatowską).

Pozdrawiam

OK. Wielkie Dzięki!!! (2010/09/22 20:06)

u?ytkownik39709

najprostszy sposób to na łowisku wlać trochę wody do wiadra i wrzucić jokersa do tej wody i delikatnie całość zamieszać i pozostawić później odlać wodę z jokiem przez sitko (takie kuchenne z małymi otworami) w ten sposób nie dość że oczyścisz joka z brudów to sprawisz że będzie on bardziej ruchliwy czynność tę powtórz do momentu kiedy przelewana woda niebędzie czysta ze sitka wyłóż joka na jakiś ręcznik żeby odsączyć z niego wodę pozostaw na około 10 minut a później dodaj go do gliny bądź ziemi bełchatowskiej i gotowe połamania kija i powodzenia (2010/09/22 20:35)