Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
DRODZY KOLEDZY I KOLEŻANKI CZY WIECIE COŚ NA TEMAT PALENIA PAPIEROSÓW PODCZAS WĘDKOWANIA BO KTOŚ UCZONY OD TEGO ROKU STWIERDZIŁ ŻE ŁOWISKA SĄ MIEJSCEM PUBLICZNYM I OBOWIĄZUJE ZAKAZ PALENIA ??????????????????????????
DRODZY KOLEDZY I KOLEŻANKI CZY WIECIE COŚ NA TEMAT PALENIA PAPIEROSÓW PODCZAS WĘDKOWANIA BO KTOŚ UCZONY OD TEGO ROKU STWIERDZIŁ ŻE ŁOWISKA SĄ MIEJSCEM PUBLICZNYM I OBOWIĄZUJE ZAKAZ PALENIA ??????????????????????????
To dopiero zgryyyyyz ;)
Definicja miejsca publicznego:
"Miejsce publiczne służy zaspokajaniu potrzeb użytkujących je osób, m.in. w zakresie rekreacji, wypoczynku, komunikacji, edukacji. Najczęściej stanowi własność Skarbu Państwa lub jednostek samorządu terytorialnego. Nie jest jednak wykluczone, by było ono własnością innych podmiotów. Np. place i ulice, stałe szlaki turystyczne między liniami rozgraniczającymi te szlaki od innych nieruchomości,obszary kolejowe, pasy drogowe dróg publicznych, drogi wodne z brzegami oraz dostępne dla ogółu tereny portów i przystani, tereny lotnisk cywilnych,tereny zieleni użytku publicznego, jak parki, skwery itp."
No i może być sajgonik z tym. RAPR jednak tego nie zabrania, Ustawa juz TAK. Drogi wodne, czyli rzeki, kanały. Ale brzegi jezior już nie. Chyba, że jest zakaz używania otwartego ognia na terenach zalesionych. W portach i na przystaniach też bufać trzeba w rękaw :)
KRE TY NI.
(2011/01/28 10:10)nie wiem jak w innych kołach,
ale u mnie (PZW RADOM) jest kara
za rzucenie niedopałka na lód lub do wody (zaśmiecanie) - 50 zł.
To jest w całym kraju. Nawet RAPR o tym wspomina:
Wysokości kar pieniężnych przewidzianych w taryfikatorze kontrolujących :
• 200 zł – brak aktualnych opłaconych składek
• 100 zł – pozostawienie samochodu na: grobli lub wale p- powodziowym
• 50 zł – rzucenie niedopałka na lód lub do wody (zaśmiecanie).
Oprócz tego możemy się spodziewać kar za niszczenie przyrody (wykonanie podpórki pod wędkę ze świeżo ułamanej gałęzi), czy palenie ogniska przy terenie leśnym.
(2011/01/28 10:29)
(2011/01/28 10:33)Zakaz palenia obowiązuje w miejscach publicznych, tak? Definicja miejsca publicznego:"Miejsce publiczne służy zaspokajaniu potrzeb użytkujących je osób, m.in. w zakresie rekreacji, wypoczynku, komunikacji, edukacji. Najczęściej stanowi własność Skarbu Państwa lub jednostek samorządu terytorialnego. Nie jest jednak wykluczone, by było ono własnością innych podmiotów. Np. place i ulice, stałe szlaki turystyczne między liniami rozgraniczającymi te szlaki od innych nieruchomości,obszary kolejowe, pasy drogowe dróg publicznych, drogi wodne z brzegami oraz dostępne dla ogółu tereny portów i przystani, tereny lotnisk cywilnych,tereny zieleni użytku publicznego, jak parki, skwery itp."No i może być sajgonik z tym. RAPR jednak tego nie zabrania, Ustawa juz TAK. Drogi wodne, czyli rzeki, kanały. Ale brzegi jezior już nie. Chyba, że jest zakaz używania otwartego ognia na terenach zalesionych. W portach i na przystaniach też bufać trzeba w rękaw :) Za zaśmiecanie (rzucenie niedopałka) jest kolejna kara.
Rozrabianie zanety dlonmi przesiaknietymi zapachem fajek pewnie tez nie pomaga :).
"Definicja-
"Miejsce publiczne służy zaspokajaniu potrzeb użytkujących je osób, m.in. w zakresie rekreacji, wypoczynku, komunikacji, edukacji. Najczęściej stanowi własność Skarbu Państwa lub jednostek samorządu terytorialnego. Nie jest jednak wykluczone, by było ono własnością innych podmiotów. Np. place i ulice, stałe szlaki turystyczne między liniami rozgraniczającymi te szlaki od innych nieruchomości,obszary kolejowe, pasy drogowe dróg publicznych, drogi wodne z brzegami oraz dostępne dla ogółu tereny portów i przystani, tereny lotnisk cywilnych,tereny zieleni użytku publicznego, jak parki, skwery itp."
"Zakaz palenia obowiązuje w miejscach publicznych, tak?"
Nie ma nigdzie (w zadnym punkcie ustawy zapisu ze zakaz obowiazuje we wszystkich miejscach publicznych). Jesli tak jest, to podaj ten artykul badz punkt paragrafu.
Ustawa bardzo wyraznie precyzuje w ktorych obiektach (miejscach) uzytecznosci publicznej nie wolno palic.
Ja wychodze na papierosa przed dom (blok). Robie to bardzo rzadko ale czesto mija mnie policja badz straz miejska. Nigdy nikt nie przyczepil sie o to.
Byla kiedys ciekawa dyskusja na Onecie. Jeden gosc podal taki przyklad. "Ide ulica i pale. Przechodze przez teren przystanku. Czy musze zgasic papierosa."
Odpowiedzialo mase ludzi. Oczywiscie ze musi. Ale nikt nie zanegowal, ze szedl ulica i palil. WOLNO MU.
witam koedzy a ja zaproponowałbym zamiast papierosa na rybach zażyć sobie tabaki,będzie bez obaw czy wolno,a napewno o wiele zdrowiej i równie przyjemnie.Zamieniłem papierosy na tabake 7 lat temu i jestem z tego zadowolony>pozdrawiam
(2011/01/28 14:39)
witam koedzy a ja zaproponowałbym zamiast papierosa na rybach zażyć sobie tabaki,będzie bez obaw czy wolno,a napewno o wiele zdrowiej i równie przyjemnie.Zamieniłem papierosy na tabake 7 lat temu i jestem z tego zadowolony>pozdrawiam
(2011/01/28 14:39)