Zaloguj się do konta

Owoce pigwy oraz pigwowca.

utworzono: 2014/09/19 08:10
troc

    Jako że nie samym wędkarstwem Nestor żyje, czas na coś na ząb a i dla zdrowotności. Niesamowite źródło witaminy C oraz innych cennych składników- jako że jesień za pasem, pora na zbiór tych ciekawych owoców. Sezon zbioru owoców pigwy oraz pigwowca powoli dobiega końca- podzielmy się swoimi tajnymi przepisami w tym temacie- naleweczki, przetwory. Myślę, że paru z nas ma swoje sekrety w przetwarzaniu tych owoców. A może ktoś ma pojęcie jak z pestki "stworzyć" sadzonkę?

                                                        [2014-09-19 08:10]

kaban

Nie wiem jak w innych częściach kraju ale owoce pigwy u mnie jeszcze zielone dosłownie i w przenośni. W tamtym roku zbierałem je dopiero w październiku. Naleweczka super ale musi swoje odstać.  [2014-09-19 14:17]

troc

Nie wiem jak w innych częściach kraju ale owoce pigwy u mnie jeszcze zielone dosłownie i w przenośni. W tamtym roku zbierałem je dopiero w październiku. Naleweczka super ale musi swoje odstać. 








     W Wielkopolsce owoce pigwowca już od 2 tygodni można zbierać, pigwa natomiast jest jeszcze faktycznie zielonkawa, troszkę musi powisieć. A naleweczka- najlepsza po około roku leżakowania (najtrudniejszy okres) ;) ale warto......
[2014-09-19 14:38]

Kowal73

Witam kolegów, w oczekiwaniu na dzisiejszy meczyk, czytam sobie tu ciekawostki na forum i.....
no, no, no, co ja tu widzę, jaki mniamniusny trunek z własnej roboty :)
U mnie już pigwa zalana procentami, gryzie się w ciemnym kartonie do następnego roku, coby ją skosztować :)
 Pestki trzeba zasuszyć, niech sobie poleżą za szybą segmentu, wystarczy pół roku, po zasadzeniu do doniczki paru lub wielu pestek, trzymać w wilgotnym nasłonecznionym miejscu:)
[2014-09-21 19:51]

troc

Drugi dzionek po zasypaniu cukrem.......

[2014-09-21 20:08]

troc

A najlepsza jest taka po minimum roku leżakowania (najtrudniejszy okres), ta poniżej ma ponad rok.
[2014-09-21 20:15]

bluehornet

U mnie ten szlachetny owoc tydzień temu jeszcze zielony i kwaśny ( tfu ) jak diabli
[2014-09-21 20:26]

Kowal73

Cierpliwości kolego Blue :)))  Hi,hi, jak to powiadają - , cierpliwi zostaną kiedyś wynagrodzeni :)
Jak owoc już dojrzejże i soczek w gąsiorku puści, to sobie w tedy tez nie długo obejrzymy :)
Tu kolega Ryszard ma wspaniałą buteleczkę, pewno się pomieniamy ? :) hi hi :)))))
[2014-09-21 20:52]

troc

   I to jeszcze na spirytusiku, czapki z głów zrzuca.....
[2014-09-21 21:06]

kaban

Czekając na pigwę zalałem aronię i jarzębinę a wiśniówka i orzechówka (świetna rzecz na problemy żołądkowe) leżakuje i nabiera właściwego smaku. Pozdrawiam smakoszy nietuzinkowych trunków. [2014-09-22 10:11]