Owoce pigwy oraz pigwowca.

/ 10 odpowiedzi / 4 zdjęć
    Jako że nie samym wędkarstwem Nestor żyje, czas na coś na ząb a i dla zdrowotności. Niesamowite źródło witaminy C oraz innych cennych składników- jako że jesień za pasem, pora na zbiór tych ciekawych owoców. Sezon zbioru owoców pigwy oraz pigwowca powoli dobiega końca- podzielmy się swoimi tajnymi przepisami w tym temacie- naleweczki, przetwory. Myślę, że paru z nas ma swoje sekrety w przetwarzaniu tych owoców. A może ktoś ma pojęcie jak z pestki "stworzyć" sadzonkę?

                                                       
kaban


Nie wiem jak w innych częściach kraju ale owoce pigwy u mnie jeszcze zielone dosłownie i w przenośni. W tamtym roku zbierałem je dopiero w październiku. Naleweczka super ale musi swoje odstać.  (2014/09/19 14:17)

troc


Nie wiem jak w innych częściach kraju ale owoce pigwy u mnie jeszcze zielone dosłownie i w przenośni. W tamtym roku zbierałem je dopiero w październiku. Naleweczka super ale musi swoje odstać. 








     W Wielkopolsce owoce pigwowca już od 2 tygodni można zbierać, pigwa natomiast jest jeszcze faktycznie zielonkawa, troszkę musi powisieć. A naleweczka- najlepsza po około roku leżakowania (najtrudniejszy okres) ;) ale warto...... (2014/09/19 14:38)

Kowal73


Witam kolegów, w oczekiwaniu na dzisiejszy meczyk, czytam sobie tu ciekawostki na forum i.....
no, no, no, co ja tu widzę, jaki mniamniusny trunek z własnej roboty :)
U mnie już pigwa zalana procentami, gryzie się w ciemnym kartonie do następnego roku, coby ją skosztować :)
 Pestki trzeba zasuszyć, niech sobie poleżą za szybą segmentu, wystarczy pół roku, po zasadzeniu do doniczki paru lub wielu pestek, trzymać w wilgotnym nasłonecznionym miejscu:) (2014/09/21 19:51)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

troc


Drugi dzionek po zasypaniu cukrem....... (2014/09/21 20:08)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

troc


A najlepsza jest taka po minimum roku leżakowania (najtrudniejszy okres), ta poniżej ma ponad rok. (2014/09/21 20:15)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

bluehornet


U mnie ten szlachetny owoc tydzień temu jeszcze zielony i kwaśny ( tfu ) jak diabli (2014/09/21 20:26)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

Kowal73


Cierpliwości kolego Blue :)))  Hi,hi, jak to powiadają - , cierpliwi zostaną kiedyś wynagrodzeni :)
Jak owoc już dojrzejże i soczek w gąsiorku puści, to sobie w tedy tez nie długo obejrzymy :)
Tu kolega Ryszard ma wspaniałą buteleczkę, pewno się pomieniamy ? :) hi hi :))))) (2014/09/21 20:52)

troc


   I to jeszcze na spirytusiku, czapki z głów zrzuca..... (2014/09/21 21:06)

kaban


Czekając na pigwę zalałem aronię i jarzębinę a wiśniówka i orzechówka (świetna rzecz na problemy żołądkowe) leżakuje i nabiera właściwego smaku. Pozdrawiam smakoszy nietuzinkowych trunków. (2014/09/22 10:11)