Pęknięta porcelana w przelotce

/ 5 odpowiedzi
witam,
 mam pytanko- jak naprawić porcelankę w przelotce ponieważ środkowa pękła na 3 części .
ryukon1975

Wymienić przelotkę.
(2020/02/29 08:25)

kaban

Jak wyżej - wymienić. Żadna naprawa nie wchodzi w rachubę co do ewentualnego niszczenia każdej linki. (2020/02/29 09:59)

z@mela

zakup średniej klasy przelotki i wymiana na nową - przy odrobinie zdolności manualnych robota dosyć ciekawa nawet bym rzekł .
Nić nylonowa do wykonania omotki i odp elastyczny lakier . (2020/02/29 10:28)

erykom

Pogdrzej chwile zapalniczka stopke przelotki przy blanku i po chwili zlap jakimis obcazkami i ciag silno do siebie i wyjdzie. Ponownie podgrzej stopke nowej przelotki, chwyc w obcazki i wsun w omotke z lakierem. Bynajmniej ja tak robilem i bylo szybko i sprawnie a lakier i omotka pozostaly jak nowe (2020/02/29 11:18)

fishark

Kilka razy wykruszył mi sie rdzen w przelotkach, bardzo łatwo jest to naprawić wymieniając sam rdzeń. Rdzeń można wyjąć ze starej wedki  lub zakupić w sklepie przelotkę z rdzeniem o takiej samej średnicy. Wyjąć go można bardzo prosto zeszlifowując bok przelotki aż do samego rdzenia. Powinien ścisło wejść do uszkodzonej przelotki, nie może być za luźny. Jak masz problem z doborem i jest ciut za duzy to nakładasz go na jakis pręt, nastepnie do wiertarki i delikatnie dociskasz do papieru ściernego i szlifujesz do tąd aż będzie pasował. Wkleja sie go na klej do metalu, myślę ze i kropelka zdała by egzamin. Za kazdym razem naprawa wyszła mi idealnie, byś nie poznał która przelotka w moim feederze została wcześniej uszkoodzona, podejrzewam że i Ci sie uda bo to jest bardzo prosta naprawa;)
  (2020/02/29 11:52)