Otwierany koszyczek zanętowy

/ 9 odpowiedzi
Witam, Pewnego razy oglądałem na Polsat Play wędkowanie na feeder przez jakiegoś Czecha.Polecał on swoje `dość nietypowe` koszyki zanętowe które po kontakcie z dnem otwierają się i wysypują zanętę ; ) widział ktoś takie koszyki ? wie ktoś jak takie koszyki się nazywają ?

jeżeli tak proszę o podanie jakiegoś linku czy czego kol wiek ponieważ chcę wypróbować to cudo, ale nie mogę tego znaleźć w żadnym sklepie w okolicy a tym bardziej na allegro. 
bigrybka95

Nie wiem czy dokładnie o to chodzi, ale proszę może pomoge :

http://www.youtube.com/watch?v=aYbie4ZbqoI

http://www.wirek.com.pl/products/feeders/selfthrowing/

Jest to nowość na polskim rynku od 2011,osobiście nie próbowałem. (2012/04/29 12:21)

mario1973

Miałem okazje wczoraj przetestować to cudo. Jak dla mnie żadna rewelacja.Wolę zwykły koszyczek gdyż przypon mam naciągnięty i widzę najmniejsze branie. W dodatku pierwszego leszczyka na Wirka złapałem na oczko. Koszyczek się nie otworzył jeszcze a nieszczęśnik włożył pysk w wystające oczko od przyponu, zacięcie i przypon zaciągnął się na haczyku. Miał z 20cm a holowałem jakby z 1,5 kg miał. Czyli jak Wirek do bardzo krótki przypon. (2012/04/29 13:01)

Maly123

Posiadam lecz nie jestem do niego przekonany w 100% :) (2012/04/29 13:18)

matis1994

Często oglądam tą serie filmów na Polsat Play.Tamten Czech używa tych koszyczków tylko do nęcenia a nie do łowienia,On tylko nimi nęci jedno miejsce a potem zmienia zestaw na zwykłe koszyki,a robi tak dlatego ponieważ nie wie dokładnie gdzie wylądowała by zanęta poniesiona przez nurt.A wracając do tych koszyków to są to bardzo podobne to tych których używaja wędkarze podlodowi. (2012/04/29 13:20)

Grzegorz123

Przedmówca ma rację ,te koszyczki służą wyłącznie do podania zanęty. (2012/04/29 13:29)

Dawid1346

Jeśli chodzi o otwierane rakiety zanętowe to jest Sbomb i Red Mamma.

Nie miałem żadnej z nich ale mam taką zwykłą rakietę zanętową i spisuje się tak dobrze że myślę że kupno którejś z otwieranych rakiet jest zupełnie nie potrzebne tym bardziej że one kosztują po 60zł a ja za zwykłą dałem 12zł.

Może chodzi Ci o BaitBombs, to wystrzałowy koszyczek zanętowy (Filmik)

To mam, dość fajne ale używam rzadko ponieważ zwykły koszyczek szybciej obsługuję.

Te zameczki co pokazują na filmiku to lipa, tak naprawdę są zrobione z mocnej tektury i nie rozpuszczają się w wodzie, bynajmniej przez jakieś 15 minut bo tyle czasu czekałem kiedy go testowałem w misce ale straciłem cierpliwość i nie sprawdziłem ile faktycznie czasu trzeba żeby koszyczek wystrzelił. Te zameczki zastępuje taśmą PVA, owijam zamknięty koszyczek kilka razy, trzeba tylko wytrzeć koszyczek żeby nie był mokry.

mario1973 może to z tym leszczem był tylko przypadek, mam Wirka, dość często go używam i jeszcze mi się nie zdarzyło coś takiego, tak w ogóle to jakiś dziwny musisz mieć przypon że powstaje oczko... Jedyne na co trzeba zwrócić uwagę to żeby w zanęcie nie było za grubych ziaren itp. bo taki kawałek może dostać się w siatkę koszyczka i zblokować mechanizm wypychający.  

(2012/05/01 22:22)

Arcymisiek

Tak się składa,że jestem członkiem tego Moravskiego Rybarskiego klubu (forum),gdzie adminem jest ten Czech który występuje w tych filmach:niejaki -Martin M

Jest tam film udostępniony dla członków forum,nosi nazwę:"Vystřelovací krmítko",autor przedstawia na nim  jak za pomocą tego koszyczka łowić karpie na pellety.
W sumie posiadam kilka tych koszyczków o różnej gramaturze,koszyczki te są świetnym podajnikiem większych pelletów i sypkiej zanęty,po za tym przypon podczas wyrzutu nie ulega splątaniu gdyż znajduje się w zanęcie
(2012/05/02 07:30)

matis1994

Arcymisiek chodzi CI może o ten klub MRK.CZ?Bo ja też mam tam konto,bardzo fajna stronka,znalazłem tam nawet wypowiedzi Czechów na temat naszej rzeczki,niestety nie maja najlepszego zdania o Polakach,zresztą nie dziwie im się. (2012/05/13 20:29)

Arcymisiek

Arcymisiek chodzi CI może o ten klub MRK.CZ?Bo ja też mam tam konto,bardzo fajna stronka,znalazłem tam nawet wypowiedzi Czechów na temat naszej rzeczki,niestety nie maja najlepszego zdania o Polakach,zresztą nie dziwie im się.

Tak,dokładnie MRK.Cz.W sumie,to wcale im się nie dziwię,oni zarybiają,a my tylko wyławiamy.
(2012/06/05 07:40)