Zaloguj się do konta

Oszust na wędkuje

utworzono: 2012/02/23 20:39
mirek788w

Witam zakupiłem jakiś czas temu podest wędkarski z ogłoszenia na Wędkuje.pl.Cena była atrakcyjna więc skusiłem się.Wysyłka możliwa była oczywiście tylko po wpłacie na konto.Dotej pory niemam go .Sprzedający nieodpowiada na pocztę a telefon od jakiegoś czasu wyłączony.I tu kieruje pytanie czy jeszcze ktoś z was został oszukany w przeciągu ostatnich 3 tygodni.Zarówno chcę przestrzec przed tego typu kupowaniem. [2012-02-23 20:39]

89krzysztof

Z całym szacunkiem, ale trochę z Twojej strony było to naiwne. W takich sprawach płaci się za przedmiot za pobraniem. 
Nie pozostaje nic innego jak zgłosić sprawę. Masz namiary na człowieka, bo dał Ci chyba jakieś dane do przelewu ?  [2012-02-23 21:04]

withanight88

Witam zakupiłem jakiś czas temu podest wędkarski z ogłoszenia na Wędkuje.pl.Cena była atrakcyjna więc skusiłem się.Wysyłka możliwa była oczywiście tylko po wpłacie na konto.Dotej pory niemam go .Sprzedający nieodpowiada na pocztę a telefon od jakiegoś czasu wyłączony.I tu kieruje pytanie czy jeszcze ktoś z was został oszukany w przeciągu ostatnich 3 tygodni.Zarówno chcę przestrzec przed tego typu kupowaniem.

Daj link do ogłoszenia jeśli jeszcze takie jest... [2012-02-23 21:09]

Wachta

Kolego, wydrukuj dane z przelewu i jedz na policję tak jak delikatnie sugeruje Krzysztof.
[2012-02-23 21:10]

mirek788w

Tak właśnie zrobie daje mu jeszcze czas do poniedziałku i ide. http://www.wedkuje.pl/ogloszenie,%20sprzedam-calkowicie-nowy-podest-wyczynowy-firmy-ja,%204175.html

Sprzedawał jeszcze jakiegoś feedera za pół ceny.

A tak apropo za pobraniem też można kupić kota w worku.

[2012-02-23 21:23]

kaziks403

Kolego, to się nie płaci jak widzisz że kot. [2012-02-23 22:30]

Kolego, to się nie płaci jak widzisz że kot.

Ciekawe kto Ci da zobaczyc?przecież kurier Ci nie da otworzyc przesyłki tak samo jak Poczta,jest z ręki do ręki i tyle.Trzeba się pilnowac i uważac bo takich .... nie brakuje.
[2012-02-24 13:57]

Randario

Ale choć kot zostanie, a tak to ni pieniędzy ni kota.

Ciekawe kto Ci da zobaczyc?przecież kurier Ci nie da otworzyc przesyłki tak samo jak Poczta,jest z ręki do ręki i tyle.Trzeba się pilnowac i uważac bo takich .... nie brakuje.

[2012-02-24 14:10]

Romuald55

Podaj na forum publicznym wszystkie dane tego oszusta bo na pewno je masz.Oczywiście zgłoś na Policji. Przelew jest umową cywilnoprawną więc on popełnił przestępstwo.Ponadto powiadom urząd skarbowy ponieważ jest on zobowiązany do odprowadzenia podatku od sprzedaży.Jeśli tego nie zrobił będzie miał do czynienia z fiskusem.To mu się nie będzie opłaciło. [2012-02-24 14:16]

kamael

Po zapłacie za towar mówisz kurierowi aby został chwile bo chcesz przy nim otworzyć paczkę i  w większości przypadków kurier się zgadza (choć nie ma takiego obowiązku), jak coś jest nie tak to spisuje protokół i jest to podstawa do odzyskania straconej kasy. Kurier ma natomiast zawsze obowiązek zostać z tobą do otwarcia paczki gdy stwierdzisz że jest ona uszkodzona.

Na poczcie jest gorzej bo tam chyba jak wysyłający nie uiści dodatkowej opłaty za otwarcie paczki w obecności pracownika poczty to może być ciężej o to.  Wniosek nie zamawiać pocztą droższych rzeczy lub nie odbierać paczek bez uiszczonej przez nadawce opłaty za sprawdzenie zawartości paczki przy pracowniku poczty :)

[2012-02-24 14:35]

macros111

Kolego Ty chyba zartujesz !

Jeszcze sie nie zdazylo zebym przy kurierze obojetnie czy z Pocztexu czy z DHL czy UPC zebym nie zajzal i nie sprawdzil co znajduje sie w paczce i czy towar jest zgodny.

Czlowieku przeciez to podstawa do uznania reklamacji, a 70 % moich zakupow pochodzi z neta.

Nie dbasz o swoje pieniadze.Trzymaj sie.

[2012-02-24 14:40]

LukaszMag

Oczywiście, że tak. Przychodzi kurier, przy nim masz możliwość otwarcia paczki i sprawdzenia jej zawartości. Jeśli cokolwiek jest źle wtedy od razu spisywany jest protokół zwrotu i dostawca zabiera przesyłkę. Poczta Polska oferowała, nie wiem jak teraz taką sposobność. Niestety za dodatkową opłatą i wypełnieniem jakiegoś druczku. [2012-02-24 14:46]

Jeszcze sie nie zdazylo zebym przy kurierze obojetnie czy z Pocztexu czy z DHL czy UPC zebym nie zajzal i nie sprawdzil co znajduje sie w paczce i czy towar jest zgodny.

Czlowieku przeciez to podstawa do uznania reklamacji, a 70 % moich zakupow pochodzi z neta.

Tak się składa,że pracowałem w DHL.
Oczywiście da on Ci sprawdzic co jest w paczce jeżeli wpierw dasz mu kase a reklamacja reklamacją,bo już przecież zapłaciłeś-hahaha
A o pieniądze dbałem kiedy je miałem,a że teraz ich nie mam to inna bajka...

[2012-02-24 15:03]

mirek788w

Podaj na forum publicznym wszystkie dane tego oszusta bo na pewno je masz.Oczywiście zgłoś na Policji. Przelew jest umową cywilnoprawną więc on popełnił przestępstwo.Ponadto powiadom urząd skarbowy ponieważ jest on zobowiązany do odprowadzenia podatku od sprzedaży.Jeśli tego nie zrobił będzie miał do czynienia z fiskusem.To mu się nie będzie opłaciło.

Ten klijent jest z 64-500 Szamotuły ul. Borowa może jest ktoś na forum z sąsiedstwa. [2012-02-24 20:34]

Piotr 100574

Kolega Roman 76 jest chyba ze szamotuł
[2012-02-24 20:41]

roman76

ano jestem ,kojarzę ulicę ale gościa osobiście nie znam ,choć nie problem go namierzyć
[2012-02-24 20:53]

mirek788w

Dodam iż pod tym adresem znalazłem w Szamotułach serwis AGD

a tutaj jeszcze jedno ogłoszenie tego pana http://www.wedkuje.pl/ogloszenie,%20sprzedam-feeder-marki-browning-seri-syntec-king-sy,%204174.html

[2012-02-24 20:56]

macros111

Oczywiście da on Ci sprawdzic co jest w paczce jeżeli wpierw dasz mu kase a reklamacja reklamacją,bo już przecież zapłaciłeś-hahaha

A o pieniądze dbałem kiedy je miałem,a że teraz ich nie mam to inna bajka..

Kolego nie wiem na jakim swiecie Ty zyjesz ,ale chyba nie myslisz ze dam kurierowi 300,00zl za wedka np. a on sobie idzie.

Moze w Twoim DHL tak to sie odbywalo ,jesli taka sytuacja miala by miejsce u mnie to kurier zabiera ta przesylke z powrotem,oczym informuje sklep i albo cos sklep z tym zrobi albo ja rezygnuje ze wspolpracy z tym sklepem i skladam oficjalna skarge w DHL na kuriera,a ze w DHL to sami kurierzy  pracuja dla siebie to musza dbac o klienta poniewaz szybko straca robote w DHL

Jeszcze raz Ci powtarzam ze nie ma takiej opcji u mnie.

Pozdrawiam

[2012-02-24 21:11]

Artur z Ketrzyna

Pierwsze co to powinieneś też redakcję zawiadomić o tym fakcje. W końcu oszust działał na wedkuje.pl, i pod ich nadzorem.
Bo jak zgłosisz na policję to i tak oni do redakcji się pofatygują.
 Choć powiadomienie o popełnieniu przestępstwa składa się w prokuraturze. W twoim przypadku o podejrzeniu wyłudzenia pieniędzy.
[2012-02-24 21:13]

withanight88

A o pieniądze dbałem kiedy je miałem,a że teraz ich nie mam to inna bajka..

Kolego nie wiem na jakim swiecie Ty zyjesz ,ale chyba nie myslisz ze dam kurierowi 300,00zl za wedka np. a on sobie idzie.

Moze w Twoim DHL tak to sie odbywalo ,jesli taka sytuacja miala by miejsce u mnie to kurier zabiera ta przesylke z powrotem,oczym informuje sklep i albo cos sklep z tym zrobi albo ja rezygnuje ze wspolpracy z tym sklepem i skladam oficjalna skarge w DHL na kuriera,a ze w DHL to sami kurierzy  pracuja dla siebie to musza dbac o klienta poniewaz szybko straca robote w DHL

Jeszcze raz Ci powtarzam ze nie ma takiej opcji u mnie.

Pozdrawiam

Jak niema jak jest. Dopłacasz 5 zł do przesyłki i możesz otwierać. [2012-02-24 21:21]

maetrix

Podaj na forum publicznym wszystkie dane tego oszusta bo na pewno je masz.Oczywiście zgłoś na Policji. Przelew jest umową cywilnoprawną więc on popełnił przestępstwo.Ponadto powiadom urząd skarbowy ponieważ jest on zobowiązany do odprowadzenia podatku od sprzedaży.Jeśli tego nie zrobił będzie miał do czynienia z fiskusem.To mu się nie będzie opłaciło.

Witam

Powiadomienie US w tym wypadku nic daje, no chyba że tyle że powiadamiający się tylko "nalata" opodatkowanie sprzedaży w transakcjach internetowych to może nie temat rzeka ale dość rwący potok. Np wystarczy że owy "oszut" udowodni że kupił ten podest który był przedmiotem sprzedaży przed 6 msc - jest już zwolniony z opodatkowania lub idąc innym przykładem udowodni w bardzo prosty sposób że transakcja TEJ Sprzedaży nie miała na celu uzyskania korzyści i już jest "po ptokach"
Sposobem na odzyskanie pieniążków mogę podpowiedzieć z własnego doświadczenia.
- więc drukujemy potwierdzenie wpłaty za transakcje
- drukujemy wiadomości wysłane i odebrane od kontrahenta
- powiadamiamy portal na którym doszło do transakcji (w późniejszym celu ustalenia adresu IP i danych przydatnych już przez organ ścigania)
- TERAZ zgłaszamy sprawę na policję i to policja w zależności od kwoty transakcji (nie wiem jaka była twoja) kwalifikuje czyn według K.K czy K.W

PZDR
Maetrix
[2012-02-24 21:31]

mirek788w

Tak właśnie robie drukuje wszystkie dokumenty i udam się na policje.Dziękuje za odpowiedz. [2012-02-24 21:38]

Romuald55

Nazwisko  i adres takiego delikwenta może spowodować presję sąsiedzką na uczciwość kontrahenta.Tylko udostępnienie jego danych osobowych na forum publicznym pomoże nam wszystkim uniknąć oszustw przy uczciwych zakupach.Ja deklaruję pomoc finansową w razie nieuczciwości wymiaru sprawiedliwości i mam nadzieję że inni użytkownicy tego portalu postąpią w ten sposób by bronić prawa . [2012-02-24 22:30]

Wachta

Wydaje mi się, że kolega nie powinien udostępniać publicznie danych osobowych oszusta, nie wiem jak to wygląda w świetle prawa, ale myślę, że lepiej jakby dał namiary osobą zainteresowanym na pocztę.
[2012-02-24 22:49]

maetrix

Nazwisko  i adres takiego delikwenta może spowodować presję sąsiedzką na uczciwość kontrahenta.Tylko udostępnienie jego danych osobowych na forum publicznym pomoże nam wszystkim uniknąć oszustw przy uczciwych zakupach.Ja deklaruję pomoc finansową w razie nieuczciwości wymiaru sprawiedliwości i mam nadzieję że inni użytkownicy tego portalu postąpią w ten sposób by bronić prawa .

ażżż to przepraszam że tylko ciebie cytuje ale wychodzisz z dobrymi wątkami :)
Udostępnienie danych w celu wyeliminowania następnych naciągaczy zaprawdę napiszę i z całą pewnością jestem przekonany że to nic nie pomoże. Według prawa nikt z forumowiczów nie jest STRONĄ w owej lub przyszłej sprawie. W tok myślenia dobrych chęci deklaracji finansowych, dodam jako osoba postronna że przy składaniu zawiadomienia na policji czy też prokuraturze(w tym wypadku zapomnijmy) jest absurdalna.
Co do kolejnego postu jaki dodał kolega - Michał - również muszę dodać iż jest zabronione udzielanie osobą trzecim "prywatnych" (lub informacji publicznej) danych osobowych, czyli tyczy się to forum oraz osobą trzecim poprzez wysłanie wiadomości priv, gdyż ten PRIV może skutkować osobną sprawą bądź podstawą do odwołania się od zapłaty w w tym przypadku do sfinalizowania transakcji.

Dołączyłem się do tego wątku ze względu na to iż miałem para-normalny problem(usługi logistyczno - transportowe) tylko na kwotę dużo dużo większą i w kilku przypadkach.

"Polskie Prawko to PRAWO do prawka bez PRAWA"

PZDR
Maetrix
[2012-02-24 23:17]

krzychu64

Witam.

Ja złożył bym zawiadomienie o przestępstwie na policji - jest to przestępstwo gospodarcze o ile się nie mylę - zakupy przez internet tak jak w przypadku allegro.
Powiadomiłbym również redakcję. Co do danych personalnych delikwenta pozostawiłbym je dla swojej, policji i redakcji wiadomości. Zainteresowanym Koleżankom i Kolegom z forum wystarczy w zupełności adres by się przed nim ustrzec. Sami natomiast nie popadniemy w konflikt z prawem w kwestii choćby ochrony danych osobowych, zniesławienia czy tym podobnym w stosunku do delikwenta.

A tak a propos- nie kupiłbym nic od kogokolwiek kto nie jest zalogowany na tym portalu i sprzedaje ( daje ogłoszenia )Tutaj okazjonalnie.

Pozdr.
[2012-02-24 23:19]