Organizacja zawodów wędkarskich

/ 5 odpowiedzi
Jezioro, na którym zazwyczaj wędkuje należy do PZW. Jednak jedno z kół ma do niego bardzo, blisko ponieważ jezioro jest mocno oddalone od większych aglomeracji. Pobliskie koło dość często organizowało na nim zawody. Od lat nie było jednak większych konfliktów, ponieważ zawsze na wiosnę koło wywieszało kartkę z harmonogramem zawodów i tego harmonogramu się trzymało. W tym roku jednak stało się trochę inaczej. Wiosną wywieszono kartkę z trzema datami zawodów. Zapisałem sobie te daty. Po jakimś czasie jadę na ryby i widzę zawody, raptem pojawiła się nowa wywieszka z innymi terminami, choć 5 dni wczesnej jeszcze wisiała stara. Przejechałem 40 kilometrów i "pocałowałem klamkę". Ok, spisałem (a właściwie jak za pierwszym razem sfotografowałem nową wywieszkę) i postanowiłem się jej trzymać. Kolejnych kilka wypraw na ryby i informacja nadal wisi. Jednak podczas kolejnej wyprawy (na szczęście w sobotę) zobaczyłem nową kartkę z kolejną datą zaplanowaną na niedzielę, mimo, że przejeżdżałem w okolicy 3 dni wcześniej i zjechałem do jeziora, aby zobaczyć, jaki jest poziom wody po suszy i wisiała jeszcze stara kartka. Jak wspomniałem jest to największe jezioro okręgu oddalone od głównego miasta okręgu o 40 km. Kto zwróci wędkarkom za drogę skoro nie mają informacji kiedy będą zawody. Chciałbym się zapytać jak myślicie. Czy koło ma prawo tak bawić się terminami a jak ma takie prawo według regulaminów to czy to jest moralnie uczciwe i kulturalne?
Artur z Ketrzyna

Skargę możesz kierować do kapitanatu sportowego przy Okręgu.
Jeśli to tylko przełożenie daty zawodów, to regulacji na to nie ma, ale jest co do organizacji zawodów, czyli procedur.Które same wymagają wcześniejszego ustalenia terminu.
Nie pamiętam by było jakieś zadośćuczynienie za wprowadzenie w błąd zmianą terminu organizacji zawodów. Ale to nie znaczy że z prawnego punktu widzenia by Ci nie przysługiwało. W końcu błędną informacją spowodowali u ciebie straty...

W okręgu powinni wiedzieć o planowanych zawodach bo trzeba rezerwował łowisko. Ale o zawodach na szczebli koła nie ma na stronie okręgu. A było by to odpowiednie, bo na bieżąco można było by śledzić terminarz zawodów, tym samym wykluczenie z wędkowania łowiska (a przynajmniej jego części)
Ale to pozostawię bez komentarza.
(2015/09/27 19:48)

Piotr 100574

możesz zdradzić co top za jezioro  (2015/09/27 20:53)

Wedkarzkonin

PZW Konin. Koło 50 Wilczyn. Najbardziej mnie śmieszy w ostatnim ogłoszeniu upomnienie o sprzątanie. Z każdej fotogalerii z zawodów na stronie www.wilczyn.pl, jest pełno zdjęć z ważenia "szprotek" i degustacji piwa, ale o sprzątaniu ani jednej fotki. Po każdych zawodach syf większy niż przed a przynajmniej taki sam a tu ktoś chciał błysnąć inwencją.

kon115

Witam u nas w okręgu Poznańskim zarząd okręgu podaje terminarz zawodów na jeziorach o dużej presji wędkarskiej. Może warto napisać wniosek do zarządu o taki terminarz tego własnie jeziora jeśli jest na nim dużo zawodów. Pozdrawiam  (2015/10/01 09:22)

Artur z Ketrzyna

Witam u nas w okręgu Poznańskim zarząd okręgu podaje terminarz zawodów na jeziorach o dużej presji wędkarskiej. Może warto napisać wniosek do zarządu o taki terminarz tego własnie jeziora jeśli jest na nim dużo zawodów. Pozdrawiam 

Jak ten i inne wnioski, zostanie bez...
Bo nie wszystkie koła nawet chcą zgłaszać do okręgu zwykłe (towarzyskie) zawody.
(2015/10/01 18:35)