wie ktos moze kiedy jest czynna siedziba kola na staszica? bylem dzis (pon. 12.09.11) tam pod drzwiami. zero dni i godzin otwarcia troche bez sensu, jakby ciezko bylo informacje zawiesic podajcie prosze jakies terminy otwarcia bo tak na farta tomi sie nie chce chodzic.
i druga sprawa, mam karte wedkarska wydana w 1990r.,oczywiscie wazna bezterminowo troche zaniedbalem to hobby i karta juz nie wyglada, mam nadzieje ze bez egzaminu wyrobia mi nowa ile to kosztuje? i ile oplata?, jezeli oplace teraz to termin jest do konca roku czy na rok od dnia wplaty? zalatwie to wszystko u nas w kole?
A u nas kartę wymienia się w Starostwie powiatowym. W wydziale rolnictwa, leśnictwa i ochrony środowiska. A cena chyba taka sama. ;) (2011/09/12 20:33)
Kartę wędkarską możesz wymienić tam , gdzie ją uzyskałeś ( w środku jest napisane ) , zazwyczaj Starostwo , Urząd Miasta lub Gminy , koszt około 15 zł i niekiedy 2 zdjęcia ( u mnie w Starostwie 2 zdjęcia , a w Urzędzie Miasta 1 zdjęcie )
Opłaty w Kole w/g stawek z Twojego Okręgu , Opłaty w legitymacji ewidencyjnej w postaci znaków ważne są w całej Polsce tylko do 31 grudnia każdego roku , ale możesz uiścić opłatę członkowską 62 zł , i wpisowe , zazwyczaj 25 zł ----------- potem możesz opłacić za 2 półrocze , lub posiłkując się opłatami jednodniowymi + ważny rejestr+zezwolenie. (2011/09/13 11:12)
jeszcze jak bym wiedzial w jakie dni i w jakich godzinach kolo u nas jest czynne to bym tam poszedl i dokladnie zapytal ale tego to chyba nikt nie wie, heh (2011/09/13 12:36)
wlasnie wymienilem sobie karte wedkarska na nowa Starostwo Powiatowe w Zgorzelcu, dzial Budownictwa i Srodowiska (budynek po prawej, drugie wejscie) jedno zdjecie oplata 10zl plus 2,50 oplaty bankowej karta wymieniona od reki (2011/09/13 14:38)
Kolego viktor0,niezupełnie masz rację.Nie zdaje się powtórnego egzaminu ale z opłatami to nie wiadomo.Dawne karty wędkarskie,te które były w "książeczkach " łącznie z legitymacjami PZW,straciły ważność i trzeba było wnieść opłatę by dostać aktualnie ważną Kartę wędkarską.To nie PZW wydaje karty wędkarskie więc nie wiadomo czy nie należy się spodziewać zmian w tym zakresie a więc i nowych opłat.Zagubienie czy zniszczenie tego dokumentu owocuje tym ,że trzeba zapłacić za wydanie duplikatu. (2011/10/21 16:02)
Jeżeli wędkarz zgubi kartę wędkarską , to musi mieć poświadczenie z Koła Wędkarskiego , w którym zdawał egzamin na ta kartę ( oczywiście nie wszystkie Koła prowadzą szczegółową ewidencję wędkarzy ) , jeżeli takie Koło nie prowadzi takiej ewidencji ( a sam osobiście znam kilka takich Kół ) , to wędkarz musi przystąpić do ponownego egzaminu , zapłacić za niego w Kole i dostanie dokument stwierdzający , że zdał egzamin przed Komisją Egzaminacyjną Koła Wędkarskiego , następnie ze zdjęciem i tym dokumentem trzeba udać się do : Urzędu Miasta , Urzędu Gminy , Starostwa --- w zależności od miejsca zamieszkania i tam uiścić opłatę skarbową i otrzymać kartę wędkarską ----- ( karty wędkarskie wydane przed 1995 roku są nieważne i należy je wymienić )
Znane są przypadki , gdy wędkarze idą do sklepu wędkarskiego i tam kupują sobie gotowy , wypisany , potwierdzony dokument o zdaniu egzaminu z wiadomości o RAPR , nawet chwalono się na tym portalu wiele razy. Jest to karygodne i korupcyjne . (2011/10/22 15:52)
Wymiana starej karty wedkarskiej na nowa kosztuje 10 zl plus 2,50 oplaty bankowej. Zalatwia to sie w Starostwie Powiatowym (tak jest u mnie w Zgorzelcu) albo w urzedzie miasta (tam najlepiej spytac jak sie nie wie dokladnie gdzie) i tyle (2011/10/22 17:43)