Zaloguj się do konta

Okuma czy Robinson?

utworzono: 2011/02/17 13:07
xxxxx

Witam,

Zdecydowałem się na zakup kołowrotka z wolnym biegiem do feedera. Feeder dł. 3,60 m, cw. do 110 g. Ryby do 5-6 kg, żyłka główna 0,20 - 0,22 mm ( na szpulę nawijam 150 m żyłki). Chodzi mi dokładnie o te modele ( wilekości).

Pierwszy kołowrotek: OKUMA TRAVERTINE TRB 45

http://tanie-wedkowanie.abc24.pl/default.asp?kat=38888&pro=335890

Drugi kołowrotek: ROBINSON MAXIM 308

http://tanie-wedkowanie.abc24.pl/default.asp?kat=38888&pro=288713

Znalazłem również taki: Robinson Solaris 406

http://tanie-wedkowanie.abc24.pl/default.asp?kat=38888&pro=527843

Co sądzicie o tych kołowrotach, czy się sprawdzą przy takim feederze? Może mieliście z nimi do czynienia, proszę o opinie. Wiem, że o Okumie było trochę na forum, ale mnie interesuje jak w nich chodzą hamulce, bo ogólnie wolę kołowrotki z przednim hamulcem ( są bardziej precyzyjne od tylnych), a z wolnym biegiem hamulec jest tylny. Przedni jest do wolnego biegu ( chyba). :D

[2011-02-17 13:07]

minus

do feedera ni stosowałbym wolnego biegu bo raczej łowi się na drgającą szczytówkę i jest on zbędny

co do hamulców

hamulec wolnego biegu - to ten tylny
hamulec szpuli - to przedni

[2011-02-17 15:23]

Ja bym ci radził kupić ten kołowrotek okumy mój kumpel łowi na niego karpie już 2 lata i chodzi bez zarzutu
[2011-02-17 18:23]

robin67

do feedera ni stosowałbym wolnego biegu bo raczej łowi się na drgającą szczytówkę i jest on zbędny

co do hamulców

hamulec wolnego biegu - to ten tylny
hamulec szpuli - to przedni

Dokladnie tak jest. A kolowrotek tez szukalem i kupilem okume travertyine 45, niestety jeszcze nie testowany w boju. Na "sucho" extra.
[2011-02-17 18:34]

xxxxx

Skoro nie z wolnym biegiem, to wolę kołowrotek z hamulcem przednim. Wiem, że podobno jest to kołowrotek do spinningu, ale w moim przypadku przy feederze nie będize miał duzych obciążeń ( chyba)  :D

SHIMANO Catana 4000 FA:

http://www.takaryba.com/strona_produktu.php/info/p75_Shimano-Catana-4000-FA.html

Jak mówicie, podoła swojemu zadaniu przy feederze?? Pojemność szpuli zdecydowanie mi wystarczy.    

[2011-02-17 19:57]

ryukon1975

Ja używam do feederów kołowrotków z wolnym biegiem i w niczym mi to nie przeszkadza,dodam że na 9 feederów 8 ma kołowrotki z wolnym biegiem.Koledzy coś niewyraźnie tłumaczą skoro piszesz że skoro nie z wolnym biegiem to z hamulcem przednim.Przecież kołowrotki z wolnym biegiem też mają przedni hamulec.Jeśli chodzi o wolny bieg sprawa jest prosta chcesz używasz,nie chcesz nie używasz ale czasem się przydaje,to tylko przełącznik na korpusie kołowrotka.
[2011-02-17 20:14]

mateo17slawa

witam .....ja polecam ardziej okume............................................................................................................. połamania kija [2011-02-17 20:41]

miszczunio

xxxxx jezeli znajdziesz kolowrotek z wolnym biegiem i tylnym hamulcem to powaznie zastanowie sie nad zasponsorowaniem ci go :) Tak na powaznie to macalem juz kilka mlynkow ale nigdy takiego z wolnym biegiem i tylnym hamulcem. Mialem za to przyjemnosc pobawic sie kolowrotkiem z przednim hamulcem i konwrsja wolnego biegu na szpuli. Bardzo fajna sprawa i praktycznie bezawaryjna.
[2011-02-17 20:51]

tomiczek22

xxxxx jezeli znajdziesz kolowrotek z wolnym biegiem i tylnym hamulcem to powaznie zastanowie sie nad zasponsorowaniem ci go :) Tak na powaznie to macalem juz kilka mlynkow ale nigdy takiego z wolnym biegiem i tylnym hamulcem. Mialem za to przyjemnosc pobawic sie kolowrotkiem z przednim hamulcem i konwrsja wolnego biegu na szpuli. Bardzo fajna sprawa i praktycznie bezawaryjna.

shimano baitrunner DL :) chyba jednak są takie
[2011-02-17 21:02]

xxxxx

hefeed8 

Ja używam do feederów kołowrotków z wolnym biegiem i w niczym mi to nie przeszkadza,dodam że na 9 feederów 8 ma kołowrotki z wolnym biegiem.Koledzy coś niewyraźnie tłumaczą skoro piszesz że skoro nie z wolnym biegiem to z hamulcem przednim.Przecież kołowrotki z wolnym biegiem też mają przedni hamulec.Jeśli chodzi o wolny bieg sprawa jest prosta chcesz używasz,nie chcesz nie używasz ale czasem się przydaje,to tylko przełącznik na korpusie kołowrotka.

Wiem już, że kołowrotek z wolnym biegiem hamulec szpuli ma przedni. Miałem na mysli, że wolę z przednim hamulcem, ponieważ w tej samej cenie teoretycznie byłby lepszy od kołowrotka z wolnym biegiem( są droższe od kołowrotków z hamulcem przednim lub tylnym). 

Zdecydyję sie chyba na OKUMA TRAVERTINE TRB 45

http://tanie-wedkowanie.abc24.pl/default.asp?kat=38888&pro=335890

Nie rozumiem kolegów wyżej, którzy pisali, że do feedera jest zbędny wolny bieg, przecież jak sie nie che, nie trzeba uzywać, ale na nockach często się przyda, jednak każdy ma inne teorie i upodobania. :)

[2011-02-17 21:31]

miszczunio

Tomiczek zwracam honor. Poszukalem tak jak pisales i znalazlem. Ale musze przyznac, ze na zywo takiego nie widzialem. Moze dla tego, ze mlody jeszcze jestem i sie ucze :) Dzieki za lekcje i pozdrawiam.
[2011-02-17 21:39]