Okulary polaryzacyjne-propozycje

/ 10 odpowiedzi
Witam.potrzebuje rady na temat okularków jakie byście polecili??
Sionix

Osobiście używam okularów polaryzacyjnych Jaxon i sprawdzają się bardzo dobrze.Na początek nie inwestowałbym zbyt wielkich pieniędzy.Po prostu musisz dobrać okulary pod siebie.Pozdrawiam i powodzenia (2014/05/16 10:34)

Haryyy5

Podejrzewam że po wykluczeniu najniższej półki cenowej tzw. bazarowej po której niestety można spodziewać się wszystkiego, większość okularów się sprawdzi, miałem kiedyś jaxony i dawały radę, teraz mam 5 razy droższe i w sumie nie widzę różnicy. Mam wprawdzie z 5 wymiennych szkiełek, jakieś paski żeby gogle nie spadały ale w sumie to pasków jeszcze nie użyłem a szkiełka raz poprzekładałem wszystkie nad wodą wybrałem jedne które mi najbardziej pasowały i tylko ich używam. Jedno natomiast na co radziłbym Ci zwrócić uwagę to taką gąbeczka na górnej krawędzi ramki. Coś takiego jak te mają :

http://allegro.pl/okulary-polaryzacyjne-solsken-pendrive-20-i4214776101.html

wspaniały patent warty każdych pieniędzy. Zawsze miałem problem z potem spływającym w upalny dzień z czoła i brudzącym szkiełka. Taka gąbeczka naprawdę działa i ten kłopot eliminuje. Przy okazji odsuwa troszkę szkła od oczu dzięki czemu nie ocieramy rzęsami o nie co jak dla mnie bardzo poprawia wygodę.

Poza tym detalem to już tylko kwestia żeby dobrze Ci leżały bo to najważniejsze.

P.s. Ale w zapewnienia sprzedawców że będziesz widział rybki pływające pod wodą to raczej nie wierz :P trochę poprawiają ale też bez przesady, najpierw musiały by robić z przeciętnej rzeki czy jeziora czysty górski strumień żeby to naprawdę działało :P Ale ja i tak takie okularki polecam, łowi się przyjemniej niż w zwykłych przyciemniających. (2014/05/16 12:01)

lasvegas

Ja używam Jaxona oraz Solano i różnicy w polaryzacji wielkiej nie zauważyłem. Nawet wolę te tańsze Jaxona, kolor AM bardzo mi odpowiada, jest uniwersalny.   (2014/05/16 12:31)

TheMechOne

Ceny zaczynają się od około 30zł. Myślałem żeby sobie takie sprawić i przynajmniej wypróbować, czy rzeczywiście zwiększają komfort wędkowania... Głownie chodzi o to żeby hamowały refleksy słoneczne, odbijające się od tafli, bo spławika wtedy nie widzę, gdy siedzę twarzą do słońca :] Myślicie, ze można się pokusić na takie tanie? ;) (2014/05/16 13:03)

Haryyy5

Myślę że spokojnie Ci takie wystarczą. I akurat w kwestii widzenia spławika powinieneś mieć znaczną poprawę. Ogólnie łowienie w takich okularach jest bardzo komfortowe ja polecam (2014/05/16 13:08)

u?ytkownik165777

Witam . Ja swoje kupiłem za 20 zl i sprawują się tak samo dobrze jak poprzednie z ,,optyka ''za 130 zl[pękła oprawa] . Okulary polaryzacyjne są też idealne do samochodu . (2014/05/16 13:12)

TheMechOne

A jeśli ktoś posiada wadę wzroku, tzn. okulary minusy musi nosić, by widzieć oddalone obiekty, to rozwiązaniem dla niego będą nakładki? Bo dwie pary okularów to porażka... gdzie można takie nakładki dostać i jak dobrać je do podstawowych okularów, by nie spadały? Bo specjalne okulary z polaryzacją będą chyba drogawe... (2014/05/16 13:36)

Haryyy5

http://allegro.pl/nakladki-polaryzacyjne-na-okulary-korekcyjne-etui-i4238998932.html (2014/05/16 13:39)

bies

Witam, kupiłem ostatnio Solano, modelu nie pamiętam cena około 80 zł, brązowe rozjaśniające.Solidne, dobrze trzymają  się na czaszce. Komfort łowienia super, oczy po całym dniu łowienia nie wypływają już z oczodołów. A wadę wzroku też jakąś tam mam i  daje radę bez właściwych szkiełek. Ale to od wady zależy.... Pzdr (2014/05/16 14:17)

Artur z Ketrzyna

Okulary polaryzacyjne, to dobra sprawa i do wędkowania i do jazdy samochodem. Pamiętaj że płacisz nie tylko za wyrób, ale też za markę i nowy model. Starsze modele są tańsze.
Ja kupiłem sobie Bourady, w jednym ze sklepów wędkarskich w Ełku. I były tańsze o połowę od jaxona czy inne marki firm. Obecnie ceny się wyrównały. Jedynie nowe modele są droższe.

Dobrze jest się zaopatrzyć w 2 modele. Żółte szybki lekko rozjaśniają, i dobre są na dni pochmurne. Zaś szare, lekko (minimalnie) przyciemniają, te będą odpowiednie na słoneczne dni. (2014/05/16 16:02)