Okres oczekiwania wyrobienie karty wędkarskiej

/ 7 odpowiedzi

Witam prosze uswiadomcie mnie ile trwa wyrobienie karty wedkarskiej tzn od zlozenia w UM do momentu odebrania. Egzamin mam zdany wiec musze zaniesc potwierdzenie do UM tylko niewiem czy dostane karte jeszcze w czasie urlopu ktory zaczynam od 13.08. Jak myslicie da sie to zalatwic w dwa dni czy jest tak jak z dowodem rejestracyjnym samochodu (miesiec)

Wielkie dzieki za odpowiedzi 

Pozdrawiam afi21...

skalpel

Ktoś z pracy ode mnie załatwiał w Starostwie i od ręki wydali mu.... 15 minut czekał. Gdzie to składałeś, w jakim mieście?? (2012/08/09 08:09)

skalpel

Jeśli Chorzów to masz wszystko na stronie internetowej swojego urzędu. Tydzie musisz czekać. 

Karta wędkarska

Nazwa procedury:
Karta wędkarska

Formularze do pobrania:
formularz

Wymagane dokumenty:
  • wniosek (druk) o wydanie karty/wymianę karty,
  • zaświadczenie o zdanym egzaminie ze znajomości ochrony i połowu ryb 2) 3),
  • 1 zdjęcie w formacie 30x35mm,
  • dowód wpłaty na konto.

1) Karty wędkarskie wydane przed 01.07.1985 r. utraciły ważność z dniem 31.12.1987 r. (art. 28, art. 30 ustawy Rybactwo śródlądowe , t.j. opublikowany w Dz. U. z 2009 r. Nr 189, poz. 1471 ze zm.)

2) Kartę wędkarską może otrzymać osoba będąca mieszkańcem Chorzowa, która zdała egzamin przed komisją egzaminacyjną Polskiego Związku Wędkarskiego- Okręg Chorzów.

3) Kartę łowiectwa podwodnego może otrzymać osoba będąca mieszkańcem Chorzowa, która zdała egzamin przed komisją egzaminacyjną organizacji społecznej na terenie kraju, spełniającej warunki określone w § 4 ust.1 pkt. 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dn. 12.11.2001r. w sprawie połowu ryb oraz warunków chowu, hodowli i połowu innych organizmów żyjących w wodzie (Dz.U. z 2001r. Nr 138, poz.1559 ze zm.).

Opłata skarbowa:
nie dotyczy

Opłaty administracyjne:

Przy składaniu wniosku :

• załączyć dowód wpłaty 0 zł z podaniem tytułu wpłaty np. "Opłata za wydanie karty wędkarskiej"
Opłatę administracyjną należy opłacić za pośrednictwem:
  • Banków bądź Poczty (według obowiązujących cenników oraz taryf),
  • w kasie Urzędu Miasta Chorzów (bez dodatkowych opłat),

na rachunek bankowy:
Dowód wpłaty prosimy dołączyć do danego wniosku. Informujemy, że wymienione konto dotyczy tylko i wyłącznie opłat administracyjnych oraz danej procedury urzędowej.

Urząd Miejski w Gdańsku
Nr konta 71 1240 1268 1111 00

Termin i sposób załatwiania:
7 dni

Miejsce złożenia dokumentów:
Wydział Urząd Miasta Chorzów

Jednostka odpowiedzialna:
Wydział Środowiska Urząd Miasta Chorzów

Tryb odwoławczy:
nie dotyczy

Podstawa prawna:
  • Ustawa z dnia 18 kwietnia 1985 r. o rybactwie śródlądowym śródlądowym (t.j. Dz. U. z 2009 r. Nr 189 poz. 1471 z późn. zm.)
  • Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 12 listopada 2001 r. w sprawie połowu ryb oraz warunków chowu, hodowli i połowu innych organizmów żyjących w wodzie (Dz. U. z 2001r. Nr 138 poz.1559 z późn. zm.)
Inne informacje:
Prezydent Miasta Chorzów wydaje karty tylko dla mieszkańców Gdańska.

Kartę Wędkarską / Kartę Łowiectwa podwodnego może otrzymać osoba, która zdała egzamin ze znajomości ochrony i połowu ryb przed komisją powołaną w Polskim Związku Wędkarskim. Z obowiązku posiadania karty wędkarskiej / są zwolnione osoby do lat 14, z tym że mogą one uprawiać amatorski połów ryb wyłącznie pod opieką osoby pełnoletniej posiadającej taką kartę. Z obowiązku składania egzaminu są zwolnione osoby posiadające średnie lub wyższe wykształcenie rybackie. Osoby te są zobowiązane do udokumentowania w/w kwalifikacji odpowiednim dokumentem (kserokopia + oryginał do wglądu).
Informacje dot. egzaminów można uzyskać w PZW - Okręg Chorzów  (2012/08/09 08:14)

u?ytkownik107619

u mnie trwało to może 15minut. poszedłem do urzędu z zaświadczeniem o zdanym egzaminie zdjęciem dowodowym na miejscu złożyłem wniosek i nim wróciłem z dowodem wpłaty karta już czekała. prosto z urzędu poszedłem zalaminować i nie mam problemu że się zniszczy (2012/08/09 09:07)

MASTINO

Do 20 minut w zależności od tego jak daleko masz kasę w której dokonasz wpłaty 10 zł za ten dokument. Idziesz wpłacić, a pani w tym czasie wkleja Twoje zdjęcie w kwity i wypisuje Ci Kartę Wędkarską.  (2012/08/09 09:13)

u?ytkownik128179

Do 20 minut w zależności od tego jak daleko masz kasę w której dokonasz wpłaty 10 zł za ten dokument. Idziesz wpłacić, a pani w tym czasie wkleja Twoje zdjęcie w kwity i wypisuje Ci Kartę Wędkarską. 

A następnie pozoistaje wykupienie składek jakie cię interesują i nad wode:-) (2012/08/09 10:17)

goody1985

Witam. Chciałbym odświeżyć temat. Ktoś wie ile się teraz czeka w u.m na kartę chodzi mi o u.m zabrze. Pozdrawiam (2018/06/06 16:41)

MariuszTonn

poznan - w zeszlym roku zanioslem dokumenty i ktos mial urlop i od reki nie zrobili Po 4-ech dniach przyjechala poleconym (2018/06/06 16:44)