Kolego Tomas81, w toruńskim okres ochronny jest w kwietniu. Z tego co wiem to właśnie w kwietniu okoń się wyciera. Jestem jak najbardziej za okresami ochronnymi w czasie tarła.
Również głównie wędkuje metodą spiningową ale ja swój sezon wędkowania rozpoczynam dopiero w maju. No pewnie, że korci pojechać i nie marnować pęknych słonecznych, wiosennych dni ale zawsze można pojechać nad wodę ze spławikiem spędzić miło wolny czas, sprawdzić miejscówki po zimie itd.
Jestem za wprowadzeniem okresu ochronnego dla każdej ryby w okresie jej tarła z wyłączeniem tych nie pożądanych. Oczywiście dokładnego terminu rozpoczęcia i zakończenia tarła danego gatunku trudno jednoznacznie ustalić bo jest to nie możliwe i ma na to wpływ w większości pogoda ale tydzień dwa w tą czy w tą nie powienien stanowić problemu dla wędkarzy kierujących się dobrem wspólnym.
Rozumiem też, że w niektórych regionach występuje nadmiar danego gatunku np. okonia ale myślę, że w tym przypadku wystarczy obniżenie wymiaru ochronnego (lub jego całkowite zniesienie), a w przypadkach słabej populacji gatunku wprowadzenie wyższych wymiarów do zmniejszenia limitu wagowego, lub ilościowego włącznie.
Pamiętajcie koledzy, że warto czasem dać tej rybie trochę czasu i spokoju, a napewno będzie lepiej, a nie gorzej na kolejnych wyprawach wędkarskich.
Pozdrawiam.
(2013/03/01 14:35)