Okoniowe tajniki
utworzono: 2021/05/09 18:24
W miesięczniku "Wędkarski Świat" Nr.5/2021 z maja br.zamieszczony został artykuł pod tytułem "Okoniowe tajniki" w którym autor Kacper Dowksza zachęca do korzystania z rzadko stosowanej kuli wodnej.Mianowicie proponuje, aby w celu zwiększenia ilości brań w metodzie spinningowej, przy połowie okoni, zakładać kulę wodną,której plusk powstały przy jej upadku na wodę powodować ma sygnał do ataku okoni żerujących w górnych partiach wody.Do kuli dołącza przypon fluorocarbonowy z małym wabikiem na haczyku bez obciążenia lub na małej główce jigowej.W mojej ocenie kula ta spełnia w tym przypadku 3 zadania :1/ służy jako obciążenie ułatwiając dalsze rzuty lekką przynętą,2/ utrzymuje przynętę w górnych partiach wody /a długość przyponu reguluje głębokość jej zanurzenia/, 3/stanowi dodatkowy wskażnik brań /łącznie z odczuwaniem na kiju i z obserwacji plecionki/.Czy podany sposób jest więc zgodny z przepisami PZW - Rozdz.V art.2.1 RAPR,gdzie zabrania się w metodzie spinningowej stosowanie dodatkowych sygnalizatorów brań na lince? Co o tym sądzicie ? Jak mogą zareagować na to kontrolujący wędkarza strażnicy? [2021-05-09 18:24]
Od 1 stycznia 2020r obowiązuje nowy RAPR , w którym nie ma treści , na które się powołujesz. [2021-05-09 20:15]
Od 1 stycznia 2020r obowiązuje nowy RAPR , w którym nie ma treści , na które się powołujesz.
Za to są w każdym jednym zezwoleniu na wędkowanie. Przynajmniej w kilku pierwszych lepszych jakie otworzyłem - wszystkich okręgów nie chce mi się sprawdzać, ale podejrzewam, że główne zasady zostały żywcem przepisane ze starego regulaminu.
Pozdrawiam [2021-05-09 21:04]
Wędkarski Świat pod obecnie łaskawie nam panującą nepotyczną redakcją, to nie ten sam co przed wrogim przejęciem dokonanym przez padalca Wędkarstwo Moje Hobby. To niestety już tylko reklamowy folder przeplatany artykułami w 90% beznadziejnej treści i wątpliwych porad.
UŻYCIE KULI WODNEJ W METODZIE SPINNINGOWEJ JEST NIEDOZWOLONE!!!
Zalecam szczególną ostrożność w stosowaniu porad tego mizernego bulwarowego piśmidła! [2021-05-10 06:23]
Dokładnie;) W zezwoleniach: sieradzkim, piotrkowskim, skierniewickim, częstochowskim i kieleckim wprost zakazano używania kuli wodnej, bądź ogólnie napisano o zakazie stosowania sygnalizatorów brań instalowanych na żyłce. [2021-05-10 19:07]Od 1 stycznia 2020r obowiązuje nowy RAPR , w którym nie ma treści ,ÂÂ na które się powołujesz.
Za to są w każdym jednym zezwoleniu na wędkowanie. Przynajmniej w kilku pierwszych lepszych jakie otworzyłem - wszystkich okręgów nie chce mi się sprawdzać, ale podejrzewam, że główne zasady zostały żywcem przepisane ze starego regulaminu.
PozdrawiamÂ
Niedługo "znafffcy" publikujący w tej bulwarówce wskażą jako najskuteczniejszą metodę https://allegro.pl/oferta/czerwony-dynamit-laska-dynamitu-western-gangster-8076658304, tyle że w oryginale.
Nie dziwię się, że Panowie Krzyszczak i Maślak nawet słowa już nie piszą w tym piśmidle. [2021-05-12 06:38]
Ja tak tylko się wypowiem - niech każdy czyta co lubi. Oddałem wiele roczników koledze za nic bo chciał a ja już nie czytam -:) [2021-05-15 10:30]